De waarheid achter Kopi Luwak koffie!
Kopi Luwak koffie is een bekende koffiesoort welke je wellicht wel eens voorbij hebt horen komen. Misschien heb je het wel eens gedronken of ben je toch geschrokken door de hoge prijs.
In deze blog gaan we je meer over deze koffiesoort vertellen, hoe het wordt geproduceerd en waarom je het niet zou moeten drinken.
Inhoudsopgave
- Wat is Kopi Luwak koffie?
- Wat is de oorsprong van Kopi Luwak koffie?
- Welk dier maakt de Kopi Luwak koffie?
- Hoe wordt de Kopi Luwak koffie gemaakt?
- Kopi Luwak koffie productieproces en ethiek.
- Is Kopi Luwak koffie dierenmishandeling?
- Waarom is deze koffie zo populair?
- Hoeveel kost Kopi Luwak koffie?
- Is Kopi Luwak koffie legaal?
Wat is Kopi Luwak koffie?
Kopi Luwak koffie is een koffiesoort welke wordt gemaakt uit de uitwerpselen van civetkatten. Deze civetkatten eten koffiebessen welke daarna worden omgetoverd tot een soort koffieboon.
Dat betreft de Kopi Luwak koffie in een notendop. Het productieproces van deze koffiesoort is erg arbeidsintensief en daarom ook heel erg duur. Dit zie je ook terug in de prijs van een zakje koffiebonen. Kopi Luwak koffie is namelijk ook de duurste koffie op deze aardbol. Hier komen we verderop in dit blogje nog op terug.
Om de bovenstaande vraag ‘ wat is Kopi Luwak koffie’ te beantwoorden kunnen we kort zijn: het zijn een soort koffiebonen welke gemaakt zijn van gefermenteerde koffiebessen. Dit fermentatieproces vindt plaats in de buik van de civetkatten. En dat klinkt best gek, toch? Maar waarom is er dan zoveel ophef over deze koffiesoort? En waarom is deze koffie alsnog zo populair?
Dat zijn allemaal vragen waar wij in deze blog verder op ingaan. Maar we kunnen je alvast één ding vertellen: de reden dat Kopi Luwak koffie omstreden is, is wat ons betreft zeer terecht. En daarom zou jij je als consument ook zeker af moeten vragen of het wel ethisch verantwoord is om deze koffie te drinken.
Wat is de oorsprong van Kopi Luwak koffie?
Wanneer we op onderzoek uitgaan naar de oorsprong van deze koffiesoort komen we veel verschillende verhalen tegen. Wel lijkt het erop dat de koffie voor het eerst werd geproduceerd en gedronken in Indonesië. Hier komen de civetkatten van oorsprong ook vandaan.
Tegenwoordig wordt Kopi Luwak gemaakt in veel meer Aziatische landen waaronder: Vietnam, de Filipijnen en India. De adoptie van de productie in deze landen komt veelal doordat er goede marges op het product zitten.
De smaak van Kopi Luwak koffie wordt beschreven als een milde smaak waarbij ook een chocolade en houtsmaak de boventoon voert. De koffie krijgt hierdoor een zachte smaak welke nagenoeg nooit bitter wordt. En dat is één van de grootste voordelen aan deze koffiesoort.
Het nadeel aan de oorsprong van deze koffiesoort is dan weer dat er in deze landen weinig tot geen regels zijn wat betreft dierenwelzijn. En zoals we ook al eerder hebben toegelicht is het produceren van deze koffiesoort een intensief proces. Ook hier komen we later nog uitgebreider op terug.
Doordat het produceren van deze koffiesoort een arbeidsintensief proces is, is er ook gekeken naar de mogelijke opties om dit anders aan te pakken. Mensen blijven mensen en denken zoals wel vaker alleen aan het maken van winst.
Het vergemakkelijken van het productieproces van de Kopi Luwak koffie is nou juist net waar het probleem zit met deze koffiesoort.
Welk dier maakt de Kopi Luwak koffie?
De koffie wordt gemaakt van de ontlasting van civetkatten. Deze dieren worden ook wel ‘Luwak’ genoemd. Hier komt dan ook meteen de naam van de koffie vandaan. Het klinkt wellicht wat gek, koffie van de ontlasting van dieren.
En eigenlijk vinden wij dat ook wel gek. De civetkatten eten koffiebessen welke zij daarna weer uitpoepen, deze bessen worden verzameld en verwerkt tot koffie. Wat ons betreft is het een best bizarre ontwikkeling dat de Kopi Luwak koffie zo immens populair is geworden terwijl er groot dierenleed aan te pas komt.

Hoe wordt de Kopi Luwak koffie gemaakt?
Zoals we bovenstaand al hebben aangegeven wordt de Kopi Luwak-koffie geproduceerd van de uitwerpselen van de civetkat. Deze kat komt normaliter in het wild voor in grote delen van Azië. Alvorens we alle stappen doornemen vragen we je nogmaals te kijken naar het bovenstaande plaatje.
Dit betreft namelijk een civetkat welke in een klein kooitje zit met een bult koffiebessen naast zich. Hard aan het werk voor de productie van Kopi Luwak koffie voor onder andere de Europese markt. Hieronder vind je een stapsgewijze beschrijving van het productieproces van Kopi Luwak-koffie:
Civetkatten worden gevoegd met rijpe koffiebessen, dit zijn bessen die aan koffieplanten groeien. In het spijsverteringsstelsel van de dieren worden de bessen grotendeels verteerd en hierdoor vindt een fermentatieproces plaats.
Hierna kan het enkele uren tot soms wel dagen duren voordat de civetkatten de bessen via hun ontlasting eruit gooien.
De uitwerpselen van de civetkatten worden door de producenten, veelal koffieboeren, verzameld. Dit kan op twee verschillende manieren: door het verzamelen van de uitwerpselen van wilde civetkatten of (helaas) de eenvoudigere manier: door het verzamelen van de uitwerpselen van civetkatten in gevangenschap.
Wanneer de koffiebessen worden verzameld is het tijd om de uitwerpselen te wassen en onzuiverheden te verwijderen. Wanneer dit naar behoren is gedaan worden de uitwerpselen gedroogd in de zon of onder grote hitte lampen.
Uiteindelijk worden de koffiebessen, net zoals veel andere koffiebonen, gebrand en gemalen tot de koffiebonen welke klaar zijn voor het bereiden van een kopje koffie.
Het bovenstaande proces staat bekend als een erg tijdrovende en daarmee duur proces. Het verzamelen van de koffiebessen (ook voor de civetkatten in gevangenschap) duurt een stuk langer dan het verzamelen van andere koffiebonen.
Dat zet je wellicht ook direct al aan het denken: zal de producent door dit intensieve arbeidsproces voor kiezen om op zoek te gaan naar de uitwerpselen van wilde civetkatten of zal deze gebruik gaan maken van gevangen civetkatten?
Je kan wellicht al wel raden dat de meeste Kopi Luwak koffie wordt gemaakt door civetkatten welke in gevangenschap dienen te leven. En je kan je daarom ook afvragen of deze koffiesoort niet gewoonweg dierenmishandeling betreft?
Kopi Luwak koffie productieproces en ethiek.
De productie van Kopi Luwak koffie, of civetkoffie, roept ethische vragen op vanwege de manier waarop civetkatten in sommige gevallen worden behandeld. Laten we eerst het traditionele productieproces bekijken en daarna de ethische bezwaren bespreken:
Productieproces van Kopi Luwak:
- Voeden: Civetkatten consumeren van nature rijpe koffiebessen in het wild.
- Vertering: In het spijsverteringsstelsel van de civetkat worden enzymen aan de bonen toegevoegd die bepaalde eiwitten afbreken die bijdragen aan de bitterheid van koffie.
- Uitscheiding: De civetkat scheidt de bonen uit, die nog steeds intact zijn.
- Verzameling: In het traditionele proces worden deze bonen uit het wild verzameld.
- Reinigen: De bonen worden grondig gereinigd.
- Drogen, pellen en roosteren: De bonen worden gedroogd, gepeld en geroosterd om koffie van te maken.
Ethische kwesties:
Civetkatten in gevangenschap: Door de populariteit en hoge prijs van Kopi Luwak zijn veel producenten overgeschakeld van het verzamelen van wilde bonen naar het houden van civetkatten in gevangenschap. Deze dieren worden vaak in kleine kooien gehouden en gedwongen om koffiebessen te eten.
Dierenwelzijn: In gevangenschap gehouden civetkatten lijden vaak aan stress, ondervoeding en ziektes vanwege hun beperkte leefomgeving en eenzijdig dieet. De beestjes krijgen niet de kans om hun natuurlijke gedrag te vertonen en hebben een aanzienlijk kortere levensduur.
Kwaliteit van de koffie: Er zijn beweringen dat de koffie afkomstig van civetkatten in gevangenschap van mindere kwaliteit is. In het wild selecteren civetkatten de beste en rijpste bessen om te eten, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de koffie. In gevangenschap krijgen ze vaak gewoon wat ze voorgeschoteld krijgen.
Fraude en authenticiteit: Vanwege de hoge prijs van echte Kopi Luwak, zijn er veel vervalsingen op de markt. Het is voor consumenten vaak moeilijk te achterhalen of de koffie die ze kopen daadwerkelijk afkomstig is van wilde civetkatten.
Om deze ethische redenen kiezen veel consumenten en bedrijven ervoor om Kopi Luwak te vermijden, tenzij ze zeker weten dat het op een verantwoorde en diervriendelijke manier is geproduceerd. Als je overweegt om Kopi Luwak te kopen, is het raadzaam om goed onderzoek te doen naar de bron van de koffie en te kiezen voor producenten die diervriendelijke praktijken hanteren.
Is Kopi Luwak koffie dierenmishandeling?
Of Kopi Luwak koffie dierenmishandeling betreft laten we voor nu nog even in het midden. Waar we het wel direct eens over kunnen zijn is dat het produceren van deze koffiebonen erg controversieel is. Dit komt doordat het wordt gemaakt van de uitwerpselen van de civetkatten.
In het beginsel is dit niet direct slecht. In sommige gevallen worden de uitwerpselen van de civetkatten namelijk gewoon in het wild gevonden, maar doordat dit veel tijd kost en daardoor minder lonend is wordt er al snel gekozen voor het houden van civetkatten in gevangenschap.
Wel is het bekend dat er veel meldingen zijn van dierenmishandeling bij het maken van de Kopi Luwak koffie, dit komt door de uitbuiting van deze dieren. De dieren worden veelal in veel te kleine kooien gehouden en lopen op een soort van gaas.
Waarom de civetkatten geen normale ondergrond krijgen om op te lopen? Dat heeft ook weer allemaal te maken met het zo eenvoudig mogelijk maken van het productieproces. Wanneer de civetkatten poepen zullen de uitwerpselen van de dieren direct op de grond vallen waardoor ze bessen sneller opgeraapt kunnen worden.
Het is al geruime tijd bekend dat het houden van civetkatten op deze manier leidt tot veel fysieke en emotionele stress bij de dieren. Helaas zijn er in deze landen zo weinig dierenrechten dat niemand, op politiek niveau, er naar omkijkt. Het resultaat hiervan zijn zieke en dode dieren door de eerder genoemde oorzaken.
Wat ons betreft is het niet aan te raden om deze koffiesoort te gaan drinken. Enerzijds kosten deze koffiebonen een fortuin, anderzijds is het ethisch niet verantwoordelijk om deze koffie te drinken. Er gaat namelijk erg veel dierenleed mee gepaard.
Het vermijden van het drinken van deze Kopi Luwak koffie zal bijdragen aan het bevorderen van dierenwelzijn en de bescherming van deze civetkatten in hun eigen leefgebied. Wanneer de vraag naar deze Kopi Luwak koffie afneemt, zullen ook het aantal civetkatten in gevangenschap verminderd worden.
Dit komt omdat de dieren simpelweg minder geld gaan opleveren voor de mens.
Waarom is deze koffie zo populair?
Kopi Luwak-koffie is een van de duurste koffiesoorten ter wereld vanwege zijn zeldzaamheid en de bijzondere manier waarop het wordt geproduceerd. Dit maakt het aantrekkelijk voor koffieliefhebbers en verzamelaars die bereid zijn om veel geld te betalen voor een unieke en exclusieve ervaring.
Bovendien wordt gezegd dat kopi Luwak-koffie een unieke smaak en aroma heeft, die het gevolg zouden zijn van het fermentatieproces dat plaatsvindt in het spijsverteringsstelsel van de civetkat. Sommige mensen beschrijven de smaak als mild, zoet en aards, met tonen van chocolade en karamel.
Ten slotte is de populariteit van kopi Luwak-koffie ook te danken aan de media-aandacht die het heeft gekregen. Verschillende tv-programma’s, tijdschriften en websites hebben aandacht besteed aan deze bijzondere koffie en zijn productieproces, waardoor het bewustzijn en de nieuwsgierigheid van mensen over de hele wereld zijn gewekt.
Hoeveel kost Kopi Luwak koffie?
De prijzen van de Kopi Luwak koffie ook wel de Kopi Loewak koffie genaamd variëren sterk, maar één ding is zeker de prijzen blijven hoog. Waar je de koffiebonen ook zoekt, nergens vind je zo maar een voordelige aanbieding.
Wanneer je de prijzen van de koffiebonen gaat vergelijken zie je al snel prijzen als €140 tot €225 per 250 gram koffiebonen. Een absurd hoge prijs wanneer je het ons vraagt en dan ook nog eens wanneer je denkt aan het onethische karakter van deze koffiesoort.
Voor wanneer het nog niet duidelijk was, wij raden het drinken van de Kopi Luwak koffie 100% af. Er zijn veel lekkere koffiesoorten te verkrijgen, waarom zou je kiezen voor een extreem dure variant waar een hoop dierenleed mee gepaard gaat.
Laten we met zijn allen het koffielandschap zo mooi mogelijk houden en hopen dat deze koffievariant snel niet meer in de schappen ligt van veel grote (online) retailers.
Is Kopi Luwak koffie legaal?
De productie en de verkoop van Kopi Luwak koffie is in de meeste landen legaal. Maar er zijn wel een aantal uitzonderingen zoals Californië in de Verenigde Staten. Hier is, wat ons betreft gelukkig, de verkoop illegaal verklaard. De reden hiervoor is een verbod op koffie geproduceerd uit dierenmest.
Belangrijk is het om te weten dat de verkoop en/of productie in nagenoeg de gehele wereld legaal is. Ondanks de vele zorgen welke geuit worden om het ethische aspect in combinatie met het dierenleed wat hier ook mee gepaard gaat.
Door te kiezen voor een ander soort koffie, kies je ook direct voor een koffie welke niet gepaard gaat met het dierenleed. Let altijd wel goed op waar de koffie vandaan komt welke je koopt, want ook aan andere koffiesoorten kunnen weer nadelen kleven.
Gerelateerde blogs:

Wat is direct trade koffie?
Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Koffie zetten in de auto: tips voor een heerlijke kop onderweg
Koffie zetten in de auto: tips voor een heerlijke kop onderweg Het koffieritueel hoeft niet te stoppen wanneer je onderweg bent. Voor velen van ons

Arabica vs Robusta, welke is het lekkerst?
Home Jij als koffieliefhebber hebt het vast wel eens voorbij zien komen. De discussie tussen de verschillende koffiebonen. Het zorgt er veelal voor dat twee