Is de Solis pistonmachine de #1 pistonmacine?

Om de beste pistonmachine te kopen is het allereerst van belang om te weten wat een pistonmachine nu precies is. En wat nu echt het verschil is met bijvoorbeeld een standaard, volautomatische, espressomachine zoals we hem allemaal wel kennen. Zelf zijn wij erg fan van de Solis Pistonmachine, maar toch nemen we even door waarom dat dan zo is.

Een pistonmachine is eigenlijk ook wel een andere naam voor een halfautomatische espressomachine. Maar wat is dan het werkelijke verschil tussen een volautomatisch model en een halfautomatisch model? Nou, het antwoord is eigenlijk heel simpel. Bij een volautomatisch model hoef je alleen zelf het bonen- en waterreservoir bij te vullen, maar bij een halfautomatisch model ofwel een pistonmachine dien je nog wat extra handelingen te verrichten.

Deze handelingen zijn doorgaans altijd hetzelfde, namelijk het malen van de bonen, het vullen van het reservoir en het aanstampen van de bonen zodat er een dichte consistente laag ontstaat. Om het nog eenvoudig te maken hebben we ervoor gekozen om deze pagina aan te vullen met een visuele versie.

solis logo

Inhoud

De Solis pistonmachine

Om maar even een voorbeeld te noemen: de Solis pistonmachine is een ideale pistonmachine om als beginnend espressomaker mee te starten. De meest compacte machine is wel de Solis Barista Perfetta Plus 1170. Het model is uitermate geschikt om twee kopjes koffie te zetten per zetbeurt en wordt geleverd inclusief heetwaterfunctie.

Het grote voordeel van de Solis pistonmachine is dat je eenvoudig in 40 seconden een espresso zet. Daarnaast beschikt het apparaat over automatische reinigingsprocessen waardoor je ook aan schoonmaken weinig tijd kwijt bent. Naast het feit dat wij fan zijn van de Solis pistonmachine is het model ook bekroond met een Good Design Award in 2020. Dit is Australië haar meest prestigieuze internationale prijs op het gebied van hoogstaand design en innovatie. De jury beoordeelde de espressomachine als een compacte en elegante machine voor een perfecte koffie.

Solis Barista Perfetta Plus 1170

De Solis Barista Perfetta Plus 1170 is een mooie compacte pistonmachine uit de Solis lijn. Hij is opvallend wat kleiner dan de andere pistonmachines, maar dat maakt hem juist erg interessant. Deze koffiemachine is eenvoudig op te bergen in een kast wanneer hij even niet wordt gebruikt. Daarnaast is het grote voordeel van de Solis pistonmachine is dat je eenvoudig in 40 seconden een espresso zet. 

Ook beschikt het apparaat over automatische reinigingsprocessen waardoor je ook aan schoonmaken weinig tijd kwijt bent. Naast het feit dat wij fan zijn van de Solis pistonmachine is het model ook bekroond met een Good Design Award in 2020. Dit is Australië haar meest prestigieuze internationale prijs op het gebied van hoogstaand design en innovatie. De jury beoordeelde de espressomachine als een compacte en elegante koffiemachine voor een perfecte koffie.

Daarnaast vinden wij het persoonlijk ook een pluspunt dat deze Solis Barista Perfetta Plus 1170 in meerdere kleuren op de markt is gebracht. Zo kan jezelf kiezen welke kleur pistonmachine jij in jouw keuken wil! En dat maakt de keuze voor deze pistonmachine weer een heel stuk interessanter.

kleine koffiemachine Solis Barista Perfette Plus 1170

Benieuwd hoe een Solis Pistonmachine werkt?

Solis Grind & Infuse Compact 1018

De Solis Frind & Infuse Compact 1018 is een erg goede pistomachine met stoompijpje. Het systeem dat wordt gehanteerd bij deze koffiemachine betreft een technologie met een lagedruk waarmee het water langs de koffie wordt geperst.

Hierdoor worden er meer aroma’s opgenomen in de koffie en dat proef je zeker terug. Deze pistonmachine is al te koop voor een zeer aantrekkelijke prijs en is verkrijgbaar in meerdere verschillende kleuren. 

Je zet jouw favoriete koffie met een professionele 58ml filterhouder. De koffie wordt eerst zacht bevochtigd en daarna wordt het water pas gelijkmatig verdeeld. Ook dit draagt bij aan de uiteindelijke smaak van jouw kopje koffie. Ook zorgt deze methode ervoor dat je minder snel bittere koffie kan krijgen. Dat is namelijk een van de voorkomende minpunten bij het zetten van koffie met een pistonmachine.

Wat ons betreft is de Solis Grind & Infuse Compact 1018 een uitermate goede Solis pistonmachine. 

Solis Grind & Infuse Compact 1018 solis Pistonmachine

Caffespresso Pro

De Solis Caffespresso Pro maakt heerlijke espresso’s in een handomdraai klaar. Een leuk detail aan dit apparaat is het feit dat je eenvoudig met jouw koffie temperatuur kan spelen. Ook kan je voor één of twee kopjes koffie tegelijkertijd kiezen. En dat is een leuke bijkomende optie bij de Caffespresso Pro. 
 
Je ziet al direct aan deze pistonmachine van Solis dat het een wat meer automatischere variant betreft. De opties die je hebt bij het zetten van de koffie doet je wellicht wat meer denken aan een volautomatische espressomachine. En dat klopt. Daarom worden deze soort espressomachines ook wel halfautomatische espressomachines genoemd. 
 
Met het stoompijpje kan je eenvoudig verschillende melkspecialiteiten bereiden. Een mooie bijkomendheid is dat het melkstoompijpje 360 graden kan draaien. Dit komt doordat het vast is gezet met behulp van een magneet. Erg handig wat ons betreft. 
Solis Caffespresso Pro

Solis Grind & Infuse Compact 1018

Ben je op zoek naar een wat meer eenvoudige pistonmachine om te bedienen? Dan is de Grind & Infuse Compact 1018 wellicht iets voor jou. Het apparaat is extra makkelijk gemaakt voor beginners dit komt doordat deze koffiemachine al wat meer naar een volautomatische koffiemachine neigt. Deze pistonmachine is uitgerust met een ge:integreerde koffiemolen, dit hoef je dus niet meer zelf te doen. 
 
Naast het bereiden van koffiespecialiteiten is deze espressomachine ook uigerust met een theemaker en melkopschuimer. Dit laatste doe je via het stoompijpje. De prijs is net wat lager dan die van de Sage Barista Express, waardoor die door velen ook wel als favoriet wordt bestempeld. Wat ons betreft is de Solis Grind & Infuse Compact een perfecte start op thuis de barista uit te gaan hangen. 
Grind & Infuse Compact 1018

Solis pistonmachine review:

Op de vraag: “is de Solis pistonmachine de nummer 1 pistonmachine?” kunnen we niet eenduidig zijn. Wel zijn de pistonmachines van Solis uitermate geschikt voor het zetten van overheerlijke koffie bij jou thuis. 

Zelf vinden wij dat de Solis pistonmachines zeker in de top 3 pistonmachines thuis horen. Dit komt door een goede mix aan kwaliteit, technologische opties en design. En vooral op dat laatste aspect wint Solis echt punten. 

Het design van de Solis pistonmachine zorgt er namelijk voor dat deze koffiemachines een professionele uitstraling hebben wat je doet denken aan de koffie die je drinkt in de horeca. En laten we nou eerlijk zijn. Koffie die je thuis drinkt met het gevoel van de horeca is wel echt een pluspunt!

Is een pistonmachine is voor mij?

Om daar achter te komen moet je jezelf afvragen of jij tijd en zin hebt om meer handelingen te verrichten voor het zetten van een kopje koffie. Voor deze apparaten geldt namelijk dat je eerst een aantal keer moet oefenen voordat je het perfecte kopje zet. Het kost dus gewoonweg wat meer tijd, maar onze mening is wel dat het dit zeker waard is!