De beste tampers in 2024 vind je hier!
Een tamper, je hebt er wellicht al eens van gehoord. Maar wat is het nou precies? En waar gebruik je hem in de praktijk nou echt voor? Het is goed om te weten dat je een tamper nodig hebt wanneer je een espresso wil bereiden met een pistonmachine en/of halfautomatische koffiemachine.
Een tamper wordt ook wel vaak een espresso tamper genoemd. Dit komt doordat een espresso veelal op traditionele wijze wordt bereidt en hierbij dien je alle stappen van het koffieproces handmatig te moeten doorlopen.
Een tamper is net zoals een koffieweegschaal en een bonenmaler één van de belangrijke koffieattributen welke je nodig hebt om dit kopje koffie te bereiden.
Wat is een tamper?
Een tamper is geen ingewikkeld product, dat komt doordat het apparaatje geen technologie bevat waaraan computersystemen zijn verbonden. In de basis betreft dit eigenlijk een klein handvat met daaraan een verzwaard stukje metaal.
Het is de bedoeling dat je hiermee jouw gemalen koffiebonen in jouw portafilter goed aan stampt om zodoende een goede en stevige structuur in jouw portafilter te krijgen. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat het warme water rustig door de gemalen koffiebonen gaan. En dat komt weer ten goede van de aroma’s in jouw kopje espresso.
Een tamper kan je in veel verschillende vormen en maten verkrijgen. Om deze reden is het altijd lastig om aan te geven wat nou de beste tamper is welke er op de markt te verkrijgen is. Om deze reden geven we onderstaand een aantal voorbeelden van wat wij goede tampers vinden.
Wat is de beste tamper?
Om de vraag: “wat is de beste tamper?” te beantwoorden dienen we eerst ook te achterhalen wat een tamper goed of juist slecht maakt. En is alle eerlijkheid zijn er maar weinig variabelen welke hier aan bijdragen. Wat ons betreft dien je bij de aankoop van deze accessoire altijd goed te letten op het volgende:
- Van welk materiaal is jouw tamper gemaakt?
- Is het meteen goed en stevig bevestigd aan het handvat?
- Zijn de tampers bestendig tegen de vaatwasser?
- Welk formaat tamper heb je nodig voor jouw portafiler?
- Wil je een handmatige of elektrische tamper?
Handmatige tampers ofwel handtampers
Om deze reden hebben we ervoor gekozen om een aantal handmatige tampers als voorbeeld te geven. Je hebt veelal de keuze tussen twee soorten tampers: met een vlakke base en met een convex base. Het verschil hier tussen zit hem in de metalen onderzijde.
Een vlakke base wordt ook wel eens de ‘flat tamper’ genoemd en dat wil zeggen dat het apparaat geheel vlak aan de onderzijde is. Met een vlakke onderzijde kan het wel net even wat lastiger zijn om alle koffiebonen gelijkmatig aan te tampen. Aan de andere kant zijn de flat tampers dan weer wat voordeliger.
De andere mogelijkheid is de Convex base tamper, deze heeft aan de onderzijde een kleine bolling waardoor kleine aandrukfouten eenvoudig gecompenseerd worden. Hierdoor gaat het water niet te snel langs de koffiebonen en zorg je ervoor dat ook hier het extratieproces optimaal verloopt!
De clicktampers
Naast de traditionele handmatige tampers heb je ook nodig de zogeheten clicktampers, deze tampers zijn een mix van de handtampers met als toevoeging een technologische optie: het clicksysteem.
Het systeem is zo eenvoudig zoals die klinkt, wanneer de koffiebonen voldoende zijn aangetampt maakt het apparaatje een klik-geluid. Hierdoor weet je zeker dat je de goede dichtheid van jouw koffiebonen hebt bereikt. Vaak gebeurt dit vanaf een druk van 15 kg.
Je hoeft hierna niet meer zelf met een tamper in jouw portafilter te bewegen en je kan ervanuit gaan dat de consistentie nu voldoende is.
Verkrijgbaar bij
Automatische tampers
De tegenovergestelde variant van de handtampers zijn de automatische tampers. En je ziet het al aan de naam, deze zorgen automatisch voor het tampen van jouw koffiebonen. Erg gemakkelijk en snel.
Deze tampers zijn op de markt te verkrijgen voor een iets wat hogere prijs van de handmatige tampers, maar dat is uiteraard ook logisch door het mechanisme wat met deze tampers gepaard gaat. Vind je het de moeite waard om voor dit stukje gemak te betalen? Dan is het zeker een overweging waard om te denken aan de automatische tampers.
Hoe gebruik je een tamper?
Wanneer jij de juiste techniek wil hanteren is het goed om te weten dat je bij het tampen altijd het handvat in jouw handpalm dient te houden. Met de vingertoppen stuur jij de tamper aan en oefen jij waar nodig nog wat meer druk uit. Laat deze daarom ook altijd op de base rusten.
Hoe hard moet je tampen?
Om een uitstekende koffiedikte te creëren is het tampen van groot belang. Het is daarom ook niet gek dat je je afvraagt hoe hard je moet tampen. Wanneer je aan het tampen bent is het goed om vooral goed te proberen voelen wat je aan het doen bent.
Het is namelijk niet nodig om hard druk uit te oefenen op jouw koffiebonen en portafilter, hierdoor ontstaat alleen maar de kans dat je jouw koffiebonen te hard aanduwt.
Maar bij het tamper altijd gebruik van de kracht welke de tampers jou meegeven. En daarmee willen we zeggen dat je het zwaartepunt van het metalen schijfje aan de onderzijde goed moet gebruiken. Zorg ervoor dat jouw tamper een deel in het portafilter verdwijnt.
Het is namelijk de bedoeling dat je bij het bereiden van een espresso een extractietijd krijgt van ongeveer 25 seconden. Wanneer je dit doet bereidt je namelijk de beste espresso’s met behoudt van een krachtige smaak.
Is jouw extractietijd langer of juist een stuk korter. Denk er dan aan dat wanneer jij jouw gemalen koffiebonen harder aan tampt de bereidingstijd van de espresso langer duurt. Hier kan je dan ook wat mee gaan experimenteren.
Wanneer je dit doet kan het haast niet mis gaan. Het mooie aan deze manier van koffie bereiden is dat je veel invloed kan uitoefenen op jouw kopje koffie. Wil je de volgende keer net wat meer aroma’s in de smaak hebben, probeer de gemalen koffiebonen dan eens wat steviger aan te tampen. Wellicht brengt dit het juiste effect met zich mee!
Welke tamper maat heb ik nodig?
Wanneer je aan het kijken bent naar alle mogelijke tampers op de markt zul je al snel zien dat het formaat wat afwijkt. En met het formaat bedoelen we dan de ronde metalen onderzijde van de tamper.
Welke tamper maat jij nodig hebt ligt enerzijds van jouw portafilter af. Het is namelijk niet te bedoeling dat jouw tamper veel groter is dan jouw portafilter. Hierdoor kan je namelijk de koffiebonen nauwelijks aandrukken.
Anderzijds dient jouw tamper ook weer niet te klein te zijn, hierdoor ben je langer beter en heb je meer moeite met de randjes aan te tampen. Probeer daarom altijd goed op te letten hoe groot jouw portafilter is.
De gemiddelde maat van een tamper zit normaliter tussen de 51mm tot 58mm.
Wat is een tampermat?
Een tampermat is één van de leuke toevoegingen aan het gebruik van een tamper. Om eerlijk te zijn valt de tampermat wat ons betreft in de categorie: nice-to-have. En dat wil zeggen dat je het product eigenlijk niet echt nodig hebt, maar dat het wel een leuke aanvulling is.
Een tampermat kan je voor alle tampers gebruiken en biedt ondersteuning in het tamperproces door onder andere het portafilter op zijn plek te houden. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat je koffiebonen knoeit.
Ook biedt deze tampermat een stukje bescherming voor jouw werkblad en/of keuken. Je zal namelijk geen krassen maken door het verschuiven van het portafilter en dat is uiteraard ook erg belangrijk.
Verkrijgbaar bij
Waarom dien je koffiebonen aan te tampen?
De reden waarom je koffiebonen moet aan stampen of tampen is doordat je het meest gewenste extractieproces moet creëren voor het bereiden van een goede kop espresso. Het bereiden van een kopje espresso is namelijk een erg gevoelig proces.
Wanneer jouw extractieproces een paar seconden afwijkt van hoe lang het moet duren zal dit direct van invloed zijn op de smaak van jouw kopje koffie. En we geven je alvast mee, dat is niet positief. De kans dat de koffie erg bitter wordt of juist erg slap is erg groot.
Veelgestelde vragen
Tampers gebruik je om de gemalen koffiebonen in jouw portafilter aan te drukken zodat er een goede consistente laag koffiebonen ontstaat.
Wanneer dit het geval is zal het water op een perfecte snelheid langs jouw koffiebonen gaan, zo bereid je een goede espresso.
Nee, een tamper koop je al vaak vanaf een paar tientjes. Wanneer je kiest voor een automatische tamper ben je wel meer geld kwijt.
Voor het bereiden van espresso’s met behulp van een halfautomatische koffiemachine ofwel een pistonmachine.
Op de markt van tampers zijn er meerdere aanbieders. Daarnaast heb je de keuze tussen verschillende soorten tampers. Op deze pagina vertellen wij jou daar meer over!
Een tamper is niet heel zwaar, maar de metalen onderzijde draagt zeker wat gewicht met zich mee.