De beste De'Longhi pistonmachines in 2024!

Naast volautomatische espressomachine maakt De’Longhi ook al enige tijd halfautomatische espressomachines. En deze halfautomatische espressomachines komen in veel verschillende namen: halfautomaat, pistonmachine en/of espressomachine.

In dit geval bespreken we daarmee de De’Longhi pistonmachines. Deze pistonmachines zijn uitermate geschikt om thuis te bieden, maar ook heeft De’Longhi goede pistonmachines voor kantoor of voor de horeca.

Deze handmatige koffiemachine geeft je het gevoel alsof jijzelf een barista bent, maar dan gewoon thuis. Een De’Longhi pistonmachine voorziet je in dit gevoel doordat je de verschillende variabelen van de koffie kan beïnvloeden. Het creëren van een kopje koffie is daarmee iedere weer een kunst stukje. 

Desalniettemin is het goed mogelijk om eendezelfde kop koffie te creëren zolang je dezelfde handelingen blijft uitvoeren. 

Wat is een pistonmachine?

Zoals we net ook hebben aangegeven is een pistonmachine een halfautomatische koffiemachine waarmee je de variabelen van een kopje koffie kan beïnvloeden. Nu klinkt dit erg technisch en dat vooral voor een kopje koffie. Maar we gaan het je toch uitleggen. 

Anders dan bij een volautomaat koffiemachine moet je de koffiebonen die je gebruikt bij een pistonmachine zelf eerst malen. Hiervoor heb je dan ook een bonenmaler nodig met deze bonenmaler zorg je ervoor dat de koffiebonen tot een vooraf aangegeven maalfijnheid worden gemalen. 

Je kan ook (vers)gemalen koffiebonen gebruiken, maar voor de smaaksensatie raden wij aan om dit zelf te doen. Wanneer je de koffiebonen gereed hebt kan de pistonmachine het water verhitten tot de juiste temperatuur. Ook zorgt deze koffiemachine ervoor dat de druk wordt opgebouwd die nodig is voor het persen van de koffie. 

De beste De’Longhi pistonmachines

Wanneer je een halfautomaat koffiemachine van De’Longhi aan wil gaan schaffen dan wil je natuurlijk de juiste keuze maken. En dat is logisch. Het zetten van een kopje koffie met een pistonmachine is proces waarbij alle verschillende variabelen meespelen. 
 
Juist om deze reden is de keuze voor de beste De’Longhi een belangrijke keuze. De halfautomaat dient bij jou te passen en aan te sluiten op de behoeften die jij als thuis barista hebt. Om deze reden hebben wij drie verschillende De’Longhi pistonmachines voor jou op een rijtje gezet. 
 

De’Longhi Dedica Style EC685.M

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: De De’Longhi Dedica Style EC685.M. Dit is momenteel de best verkochte en de meest gewaardeerde De’Longhi pistonmachine op de markt.

Het betreft een kleine koffiemachine waar je ook verschillende melkspecialiteiten mee kan zetten. Dit kost je wel even wat tijd om allemaal te beheersen, maar dan heb je ook wat.

Dit komt doordat de De’Longhi pistonmachine is uitgerust met een stoompijpje aan de zijkant. Hiermee schuim je eenvoudig het melk op, zodat je deze even later weer kan toevoegen aan jouw espresso. 

De De’Longhi Dedica Style EC685.M is een pistonmachine met een hoge kwaliteit. Deze halfautomaat is gemaakt van sterke en duurzame materialen waardoor de aankoop ook een lange levensduur heeft.

Daarnaast kan je met deze pistonmachine maar liefst twee kopjes koffie tegelijkertijd zetten. Hierdoor kan je hem ook nog eenvoudig gebruiken wanneer er iemand op visite is. 

Dan kan je direct mooi jouw koffievaardigheden laten zien! Goed om te weten: het waterreservoir is niet de allergrootste en er is slechts ruimte voor 1 liter water. Desalniettemin is dit voldoende om een aantal kopjes koffie te zetten.

Wanneer je toch liever visueel ziet wat de De’Longhi Dedica Style EC685.M jou te bieden heeft? Dan kan je het onderstaande filmpje eens bekijken. In deze review wordt haarfijn uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn van deze pistonmachine. 

Review: De'Longhi Dedica Style EX685.M

De’Longhi EC 850.M

De De’Longhi EC 850.M is een van de bekendste De’Longhi pistonmachine uit het rijtje. Dit zie je ook terug in de verkoopcijfers van deze koffiemachine. Het is een klein apparaatje, maar dat zijn we gewend. 

Wel dien je bij de aanschaf van deze pistonmachine er goed op te letten dat de bonenmaler niet wordt meegeleverd. Deze dien je dan nog zelf los bij te bestellen.Wat de De’Longhi EC 850.M in onze ogen zo bijzonder maakt is het feit dat het model wat robuuster is dan van de meeste pistonmachines. 

Normaliter zijn de pistonmachines kleine smalle apparaten, maar deze koffiemachine heeft op basis van zijn design wel wat weg van een volautomatische espressomachine.

Ook beschikt dit model weer over een stoompijpje aan de zijkant. Hierdoor kan je dus ook met deze koffiemachine eenvoudig jouw favoriete melkspecialiteiten bereiden. Wel een leuk detail ten opzichte van de andere modellen is het feit dat de De’Longhi EC 850.M is uitgerust met een warmhoudplaat aan de bovenzijde. 

Hierdoor kan je jouw koffiekopjes alvast opwarmen zodat de koffie na het bereiden niet te snel afkoelt. En deze toevoeging maakt deze De’Longhi pistonmachine in onze ogen een ware aanrader.

De’Longhi La Specialista Arte

Met deze de’Longhi La Specialista Arte haal je één van de nieuwste De’Longhi pistonmachine in huis. Dit model is namelijk pas eind maart 2021 op de markt gekomen. 

Hierdoor is die nog relatief onbekend in de Nederlandse keukens, maar dat duurt wat ons betreft niet lang meer. Deze De’Longhi La Specialista Arte is de verbeterde versie van zijn voorganger de De’Longhi Arte. En wat ons betreft is die verbetering ook zeker gelukt. 

Met deze koffiemachine heb je in tegenstelling tot veel pistonmachines een nagenoeg volautomatische espressomachine te pakken. Dit komt doordat je zelf niet de bonen hoeft te malen. 

Dit wordt voor je gedaan door de automatische koffiemaler. En ook de tamper en het melksysteem werkt automatisch voor je. Dit scheelt weer een hoop geprutst met een losse tamper. 

De koffiemachine lijkt een beetje op de Sage Barista Touch. Qua uiterlijk maar ook qua capaciteit van het apparaat. Wat ons betreft is dit een prima model om aan te refereren. En ook de prijs wijkt niet zoveel af.

Waarom kiezen voor een halfautomaat koffiemachine?

Normaliter worden pistonmachines veel gebruikt in de horeca. Dit komt doordat de horeca zich logischerwijs willen onderscheiden van de normale en/of gangbare koffie die de klant ook thuis kan drinken. 

Dit doet de horeca door het feit dat de barista met de halfautomatische espressomachine ook wel halfautomaat genoemd controle uit kan oefenen op het uiteindelijke resultaat. Zo kan er gevarieerd worden in de mate van hoeveelheid water, koffie, de sterkte, maalfijnheid maar ook de druk waarmee de koffie wordt geperst kan afwijken.

Hier denk je normaliter niet over na wanneer je een kopje koffie met je volautomatische espressomachine zet. Maar al deze kleine stappen zorgen voor het uiteindelijke resultaat. Wijkt één van deze variabelen af? Dan proef je dat ook terug in de smaak. 

Maar waarom zou je dan een pistonmachine bij jou thuis willen hebben? Daar kunnen we eigenlijk best simpel over zijn: je bent een koffieliefhebber wie het leuk vindt om heerlijke koffie te zetten en te spelen met de uiteindelijke smaak. 

Ook kan je zelf de barista thuis gaan uithangen voor vrienden, familie of andere visite. 

Wat voor koffiesoorten kan ik maken met een pistonmachine?

Met een pistonmachine van De’Longhi kun je alle soorten koffiebonen gebruiken die er zijn. Je kan kiezen voor espresso bonen, milde bonen of gemalen koffiebonen. Het is aan jou om te bepalen welke koffiebonen jij het lekkerst vindt passen voor koffie uit een koffiemachine. 

Het is goed om te weten dat wanneer je kiest voor een koffieboon in plaats van gemalen koffiebonen dat je ook een bonenmaler, koffieweegschaal en tamper aanschaft. Hierdoor zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid koffie met de goede maalstand gebruik. 

Wanneer je jouw heerlijke koffie hebt bereidt, denk dan ook eens aan mooie Italiaanse espresso kopjes om jouw koffie in op te dienen!

Hoe werkt een pistonmachine?

Een pistonmachine wordt ook wel een halfautomaat genoemd. Ook lees je wel vaker de naam halfautomatische koffiemachine. Het fijne aan een pistonmachine is dat je zelf kan experimenteren met de kopjes koffie die jij wil gaan zetten. 

Je bedient namelijk de pistonmachine helemaal zelf. Maar welke stappen doorloop je allemaal? Die hebben wij voor jou op een rijtje gezet:

  1. Weeg de hoeveelheid koffiebonen af
  2. Maal de koffiebonen met de bonenmaler
  3. Doe je gemalen koffiebonen in de koffiehouder
  4. Gebruik de tamper om de koffie aan te drukken
  5. Hierna draai je de filterhouder in de pistonmachine
  6. Hierna start je het zetproces. Bij sommige pistonmachines heb je nog de mogelijkheid tot het instellen van de waterdruk. 

Wanneer de koffie klaar is kan je uiteraard gaan drinken. Wij raden aan om goed te proeven want de smaak van de koffie zegt jou meer over de stappen die jij hebt doorlopen dan je wellicht in het begin denkt. 

Nog meer halfautomatische espressomachines

We hebben je nu het een en ander verteld over deze De’Longhi Pistonmachines. Maar er zijn nog veel andere soorten halfautomatische espressomachines op de markt. Omdat er momenteel zoveel aanbod is op de koffiemarkt, hebben wij ervoor gekozen om hiervoor een aparte pagina te schrijven. 

Zo hoef jij niet te lang rond te zoeken naar de informatie die je nodig hebt. Op deze pagina gaan we verder in op welke merken en soorten halfautomatische espressomachines er momenteel op de markt zijn. Ook geven wij onze mening wat betreft de gebruiksvriendelijkheid. Wil je hier meer over weten? Klik dan op de onderstaande knop. 

Pistonmachines voor thuis of de horeca

Met een De’Longhi pistonmachine voor thuis (of een halfautomaat voor thuis) kun je erg goede espresso’s bereiden. Deze kan je weer gebruiken als basis voor een van de melkspecialiteiten welke je combineert met de espresso. 

Maar hoe maak je de keuze voor een pistonmachine voor thuis of voor de horeca? Bij een De’Longhi pistonmachine geldt eigenlijk hetzelfde als bij iedere andere pistonmachine: wanneer de De’Longhi pistonmachine over een groter thermoblock beschikt is deze uitmate geschikt voor de horeca. 

Door dit grotere thermoblock is het namelijk mogelijk om meerdere espresso’s tegelijkertijd te zetten. Ook is de zettijd korter en kan de espressomachine gemakkelijker meerdere espresso’s achter elkaar zetten. 

Dit is voor de horeca van groot belang. Een De’Longhi pistonmachine voor de horeca is geschikt wanneer deze aan de bovenstaande voorwaarde voldoet. 

Veelgestelde vragen

Wanneer je dat ons vraagt dan zeggen wij de De’Longhi La Specialista Prestigio en dat komt volgens ons door de kwaliteit van de koffie, gebruiksgemak en het design van de pistonmachine! Wil je meer weten? Lees dan verder op deze pagina. 

Een De’Longhi pistonmachine heb je al voor zo’n 160 euro. Maar je kan het zo duur en uitgebreid maken als je zelf wil. Dan moet je al gauw aan enkele honderden euro’s denken. 

De levensduur van een De’Longhi pistonmachine hangt af van meerdere punten zo heeft het aantal zetbeurten directe invloed, het onderhoud dat wordt gepleegd en de kwaliteit die je koopt, maar dat zit bij De’Longhi wel goed. Ga voor een pistonmachine met een gemiddeld verbruik uit van 3 tot 6 jaar!

Bij een pistonmachine dien je zelf meerdere handelingen te verrichten voor een kopje koffie. Zo dien je de bonen te malen, de tamper te gebruiken, de druk in te stellen en ook de hoeveelheid koffiebonen af te wegen. 

Hoe je een pistonmachine gebruikt lees je uitgebreid op deze pagina!

Verkrijgbaar bij

bol.com
coolblue.nl

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl
bol.com

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl
bol.com