5 duurzame koffiebekers voor to-go of op kantoor!

Duurzame koffiebekers zijn een goede oplossing voor het verminderen van afval en het beschermen van onze planeet. Deze herbruikbare bekers zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen en zijn ontworpen om lang mee te gaan. 

Door over te stappen op duurzame koffiebekers, dragen we bij aan de vermindering van wegwerpplastic en papieren bekers die vaak in onze oceanen en stortplaatsen belanden.

Bovendien bieden deze bekers een stijlvolle en praktische manier om onderweg van je favoriete drankjes te genieten, terwijl je een positieve impact hebt op het milieu.

Het is ook goed om te weten dat vanaf januari 2024 een nieuwe wet in werking treedt welke erop toeziet dat het verboden is om wegwerpbekers op locatie aan te bieden. Dit geldt o.a. voor koffiecorners, kantoren, evenementen en (sport)verenigingen. 

Welke duurzame koffiebekers zijn er?

Er zijn verschillende duurzame koffiebekers beschikbaar om de milieubelasting van wegwerpbekers te verminderen. Enkele populaire opties zijn:

 1. Herbruikbare kunststof koffiebekers: Deze bekers zijn gemaakt van duurzaam plastic en kunnen keer op keer worden gebruikt. Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk schoon te maken, waardoor ze ideaal zijn voor dagelijks gebruik.

 2. Roestvrijstalen koffiebekers: Roestvrijstalen koffiebekers zijn stevig, duurzaam en vrij van schadelijke chemicaliën. Ze houden dranken lang warm of koud en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen.

 3. Bamboe koffiebekers: Deze bekers zijn gemaakt van natuurlijk bamboevezel en zijn biologisch afbreekbaar. Ze zijn lichtgewicht en milieuvriendelijk, en sommige modellen zijn zelfs composteerbaar aan het einde van hun levensduur.

 4. Glazen koffiebekers: Herbruikbare glazen koffiebekers zijn elegant en laten je de kleur en textuur van je koffie goed zien. Ze zijn meestal hittebestendig en vaatwasmachinebestendig.

 5. Siliconen koffiebekers: Deze bekers zijn gemaakt van flexibel en hittebestendig siliconenmateriaal. Ze kunnen worden samengedrukt voor eenvoudig opbergen en zijn vaak voorzien van een deksel om morsen te voorkomen.

Het kiezen van een duurzame koffiebeker is een eenvoudige maar effectieve manier om bij te dragen aan het verminderen van afval en het behoud van het milieu. Met deze opties kun je genieten van je favoriete drankjes zonder de negatieve impact op onze planeet te vergroten.

Kortom, er zijn een hele hoop verschillende keuzes om te maken wanneer jij duurzame koffiebekers wil kopen. Om deze reden was het voor ons ook lastig om een overzicht te plaatsen van de ‘beste’ duurzame koffiebekers. 

Toch hebben wij onderstaand een aantal leuke koffiebekers uitgelicht:

Loti Living koffiebeker

 

Premium RVS koffiebeker

Loti Living koffiebeker

Castagnola koffiebeker

Beste bamboe koffiebeker voor dagelijks gebruik

De keuze voor de beste bamboe koffiebeker voor dagelijks gebruik hangt af van persoonlijke voorkeuren, zoals de grootte van de beker, het ontwerp en extra functies. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. EcoVessel The MetroDeze bamboe koffiebeker heeft een stijlvol ontwerp en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hij heeft een lekvrij deksel en een siliconen grip voor comfortabel vasthouden.

 2. Ecoffee CupDeze bamboe koffiebekers zijn lichtgewicht en hebben kleurrijke en artistieke ontwerpen. Ze worden geleverd met een siliconen deksel en gripband voor een goede afdichting.

Bij het kiezen van de beste bamboe koffiebeker voor dagelijks gebruik, is het belangrijk om te overwegen welke functies en stijl het beste bij jou passen. Let ook op de capaciteit, of de beker geschikt is voor warme en koude dranken, en of deze gemakkelijk te reinigen is. 

Elk van de genoemde opties heeft zijn eigen unieke kenmerken, dus kies degene die het beste aansluit bij jouw behoeften en smaak.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een duurzame koffiebeker?

Bij de aankoop van een duurzame koffiebeker zijn er verschillende aspecten waarop je moet letten om een verantwoorde en functionele keuze te maken:

 1. Materiaal: Zoek naar bekers gemaakt van milieuvriendelijke en veilige materialen, zoals roestvrij staal, bamboevezel, bioplastic, of gerecycled materiaal. Vermijd materialen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu of je gezondheid, zoals BPA in plastic.

 2. Herbruikbaarheid en duurzaamheid: Kies voor een beker die stevig en langdurig bruikbaar is. Hoe langer een beker meegaat, des te duurzamer hij is.

 3. Isolatiecapaciteiten: Als je je drankje lang warm of koud wilt houden, overweeg dan een thermisch geïsoleerde beker.

 4. Deksel en sluiting: Een goed sluitend deksel is belangrijk om morsen te voorkomen. Sommige bekers hebben een sluiting die je kunt openen en sluiten voor het drinken.

 5. Grootte en vorm: Zorg ervoor dat de beker past in de bekerhouder van je auto of je tas. Denk ook aan de gewenste inhoudsgrootte.

 6. Gemak van reiniging: Een vaatwasmachinebestendige beker is handig, maar controleer of alle onderdelen (zoals het deksel) ook vaatwasmachinebestendig zijn.

 7. Ontwerp: Kies een ontwerp dat je aanspreekt. Sommige duurzame koffiebekers bieden de mogelijkheid voor personalisatie.

 8. Prijs: Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn, maar investeer in een kwaliteitsproduct dat lang meegaat.

 9. Certificeringen: Kijk of de beker gecertificeerd is door relevante milieubeschermingsorganisaties.

 10. Lekvrijheid: Vooral belangrijk als je van plan bent de beker vaak mee te nemen.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je een duurzame koffiebeker kiezen die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook past bij je dagelijkse behoeften.

Waarom zijn herbruikbare koffiebekers voor bedrijven belangrijk?

Naast het feit dat er vanaf 01-2024 een nieuwe wetgeving in werking wordt gesteld welke ervoor zorgt dat er een verbod komt op het aanbieden van wegwerpbekers op locatie, is duurzaamheid ook een steeds belangrijker wordend onderdeel voor bedrijven in het kader van imago. 

Herbruikbare koffiebekers voor bedrijven zijn een uitstekende manier om milieubewustzijn te bevorderen en de impact van het bedrijf op het milieu te verminderen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen bij het kiezen van herbruikbare koffiebekers voor zakelijk gebruik:

 1. Materiaal: Kies bekers die gemaakt zijn van duurzame, niet-giftige materialen zoals roestvrij staal, glas, bamboe of bioplastic. Deze materialen zijn vaak duurzamer en veiliger dan traditioneel plastic.

 2. Personalisatie: Bedrijven kunnen hun merk promoten door de bekers te personaliseren met hun logo of slogan. Dit verhoogt niet alleen de zichtbaarheid van het merk, maar moedigt ook werknemers aan om de bekers te gebruiken.

 3. Grootte en Ontwerp: Zorg ervoor dat de bekers ergonomisch zijn en een praktische grootte hebben voor dagelijks gebruik. Ook is het belangrijk dat ze passen in standaard bekerhouders.

 4. Milieucertificeringen: Zoek naar producten met milieucertificeringen om hun duurzaamheid te garanderen.

 5. Bulkbestelling en Kosten: Veel leveranciers bieden kortingen bij bulkbestellingen. Zoek naar een leverancier die een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt.

 6. Levensduur en Garantie: Kies producten met een lange levensduur en, indien mogelijk, een garantie.

 7. Milieubeleid van het Bedrijf: De keuze voor duurzame koffiebekers moet passen binnen het bredere milieubeleid van het bedrijf.

Door te investeren in herbruikbare koffiebekers, tonen bedrijven hun inzet voor duurzaamheid, wat positief kan resoneren bij werknemers en klanten. Het is daarom goed om hier, naast de aanschaf van een nieuwe koffiemachine en/of nieuwe koffiebonen, ook goed over na te denken. 

Waarom zijn BPA-vrije herbruikbare koffiebekers belangrijk?

BPA-vrije herbruikbare koffiebekers zijn belangrijk om verschillende redenen, vooral met betrekking tot gezondheid en milieu:

 1. Gezondheidsrisico’s van BPA: Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die vaak wordt gebruikt in de productie van bepaalde kunststoffen. Het is geassocieerd met gezondheidsproblemen zoals hormonale verstoringen, vruchtbaarheidsproblemen, verhoogd risico op bepaalde soorten kanker, en effecten op de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen.

 2. Voedselveiligheid: Bij herbruikbare koffiebekers is het belangrijk dat er geen schadelijke stoffen in de drankjes kunnen lekken. BPA kan lekken in dranken, vooral bij blootstelling aan hitte, zoals bij hete koffie of thee.

 3. Milieubewustzijn: Het vermijden van BPA draagt bij aan een grotere bewustwording van de milieu-impact van plastic producten. BPA-vrije producten zijn vaak milieuvriendelijker.

 4. Duurzame Alternatieven: BPA-vrije koffiebekers moedigen het gebruik van veiligere, duurzamere materialen aan, zoals roestvrij staal, glas, of bioplastics.

 5. Regelgeving en Consumentenbewustzijn: Er is een toenemende regelgeving en consumentenvraag naar BPA-vrije producten, wat bedrijven stimuleert om veiligere alternatieven te ontwikkelen.

Door te kiezen voor BPA-vrije herbruikbare koffiebekers, kan men bijdragen aan zowel persoonlijke gezondheid als milieubescherming, terwijl men geniet van een drankje zonder de zorg over schadelijke chemische stoffen.

Kunnen herbruikbare duurzame koffiebekers in de vaatwasser?

Of herbruikbare duurzame koffiebekers in de vaatwasser kunnen, hangt af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en het ontwerp van de beker:

 1. Materiaal: Veel herbruikbare koffiebekers gemaakt van materialen zoals roestvrij staal, gehard glas, of bepaalde soorten plastic zijn vaatwasmachinebestendig. Echter, sommige materialen, zoals bekers met bamboevezels, kunnen beschadigd raken in de vaatwasser.

 2. Deksel: Controleer of het deksel ook vaatwasmachinebestendig is. Sommige deksels kunnen hun vorm verliezen of hun afdichting verliezen als ze in de vaatwasser worden gewassen.

 3. Fabrikantinstructies: Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant. Zij geven specifieke aanwijzingen over de verzorging en het onderhoud van hun producten.

 4. Levensduur: Hoewel veel bekers vaatwasmachinebestendig zijn, kan handwas de levensduur van de beker verlengen, vooral als deze is versierd met prints of andere decoraties.

 5. Temperatuur: Sommige bekers kunnen niet tegen de hoge temperaturen in de vaatwasser. Dit is vooral het geval bij bekers gemaakt van dunner materiaal of met een dubbelwandige isolatie.

Het is dus belangrijk om de specificaties van de betreffende koffiebeker te controleren voordat je deze in de vaatwasser plaatst. Handwas is vaak een veiliger keuze om de kwaliteit en duurzaamheid van de beker te behouden.

Duurzame koffiebekers voor op kantoor

Zoals bovenstaand al vermeld zal er vanaf januari 2024 een wetswijziging van kracht zijn die het gebruik van eenmalige wegwerpbekers op kantoren verbiedt. Wij zijn hier maar écht heel erg fan van. 

Dit is een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid en het verminderen van plastic afval op de werkplek. Als gevolg hiervan wordt het gebruik van duurzame koffiebekers sterk aanbevolen voor kantooromgevingen.

Herbruikbare koffiebekers, gemaakt van materialen zoals roestvrij staal, bamboe, glas en siliconen, zullen de nieuwe norm worden voor kantoorpersoneel. Deze bekertypes zijn ontworpen om herhaaldelijk te worden gebruikt, wat niet alleen het milieu ten goede komt, maar ook kostenbesparend is op de lange termijn.

Roestvrijstalen koffiebekers zijn duurzaam en lekvrij, en kunnen warme dranken op de juiste temperatuur houden. Bamboe koffiebekers zijn lichtgewicht en biologisch afbreekbaar, terwijl glazen koffiebekers elegantie en transparantie bieden. Siliconen koffiebekers zijn flexibel en gemakkelijk mee te nemen, waardoor ze handig zijn voor drukke professionals.

Het introduceren van deze duurzame koffiebekers op kantoor zal niet alleen voldoen aan de nieuwe wettelijke eisen, maar zal ook bijdragen aan een groenere werkomgeving en een verminderde ecologische voetafdruk. 

Het is raadzaam om werknemers aan te moedigen hun eigen herbruikbare bekers mee te nemen of om kantoorvoorraden aan te schaffen die voldoen aan de nieuwe duurzaamheidsnormen. Samen kunnen we een positieve impact hebben op het milieu en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Hoe vaak kan je een duurzame herbruikbare koffiebeker hergebruiken?

De levensduur van een duurzame herbruikbare koffiebeker kan variëren, afhankelijk van het materiaal waaruit de beker is gemaakt, de kwaliteit van de constructie en hoe goed deze wordt onderhouden. 

Over het algemeen kunnen duurzame koffiebekers vele jaren meegaan als ze goed worden behandeld en onderhouden. Hier zijn enkele richtlijnen voor veelvoorkomende materialen:

 1. Roestvrijstalen koffiebekers: Roestvrijstalen koffiebekers zijn bijzonder duurzaam en kunnen jarenlang meegaan, zelfs bij dagelijks gebruik. Ze zijn bestand tegen deuken, krassen en roest, wat hun levensduur verlengt.

 2. Bamboe koffiebekers: Bamboe koffiebekers zijn ook duurzaam, maar ze kunnen na verloop van tijd slijtage vertonen. Met de juiste zorg kunnen ze echter meerdere jaren meegaan.

 3. Glazen koffiebekers: Herbruikbare glazen koffiebekers zijn kwetsbaarder voor breuk dan andere materialen, maar ze kunnen lang meegaan als ze voorzichtig worden behandeld en niet worden blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen.

 4. Siliconen koffiebekers: Siliconen koffiebekers zijn flexibel en kunnen jaren meegaan zonder significante slijtage, zolang ze niet worden blootgesteld aan scherpe voorwerpen die sneden kunnen veroorzaken. Wel kunnen deze duurzame koffiebekers in verhouding meer vuil vast houden.

De levensduur van een herbruikbare duurzame koffiebekers hangt ook af van hoe goed deze wordt onderhouden. Regelmatige reiniging en zorgvuldig gebruik dragen bij aan een langere levensduur. 

Het is belangrijk om de specifieke instructies van de fabrikant te volgen voor reiniging en onderhoud om de prestaties en duurzaamheid van de beker te behouden. Over het algemeen zijn herbruikbare koffiebekers een milieuvriendelijke en kosteneffectieve keuze voor frequente koffiedrinkers.

Veelgestelde vragen

Duurzame koffiebekers zijn herbruikbare alternatieven voor wegwerpbekers. Ze zijn ontworpen om de impact op het milieu te verminderen door hergebruik en minder afvalproductie te bevorderen.

Door een duurzame koffiebeker te gebruiken, verminder je de hoeveelheid plastic afval die wordt gegenereerd door wegwerpbekers. Dit draagt bij aan de bescherming van het milieu en vermindert de afvalberg.

Duurzame koffiebekers worden vaak gemaakt van materialen zoals roestvrij staal, bamboe, glas, siliconen en biologisch afbreekbare kunststoffen.

De meeste duurzame koffiebekers kunnen in de vaatwasser worden gereinigd. Als dit niet het geval is, kun je ze met de hand wassen met warm water en afwasmiddel.

Ja, duurzame koffiebekers zijn vaak ontworpen voor mobiel gebruik. Ze passen in de meeste autohouder en bekerhouders.