8 keer de beste koffie met heel veel melk!

Wanneer je een koffieliefhebber bent dan drink je vast en zeker wel eens een cappuccino of een latta macchiato. Maar wat nou als je een koffieliefhebber bent die erg veel houdt van koffie met heel veel melk? Welke opties heb je dan in het mooie koffielandschap? En hoe kan je het beste variëren tussen al deze specialiteiten? 

Het leuke aan een koffiespecialiteit met melk is het feit dat geen enkele koffievariatie hetzelfde is. Dit komt doordat je veel verschillende soorten melk hebt. Die je door middel van een melkopschuimer ook telkens weer net even wat anders kan bereiden. Maar ook is de hoeveelheid telkens weer van direct belang voor de uiteindelijke smaak van jouw kopje koffie. 

Soorten melkspecialiteiten

Direct navigeren naar:

Wat is een Wiener Melange?

Nog zo’n bekende melkspecialiteit: de Wiener Melange, wie kent hem ook eigenlijk niet? De Wiener Melange komt uit Oostenrijk en komt voort uit de Weense koffiehuizen. De Wiener Melange is ook een zeer geschikte koffie voor de zoetekauw, dit komt namelijk doordat er ook chocolade wordt toegevoegd aan dit drankje.

Eigenlijk hoort er ook een eidooier doorheen, maar we zien dat dit niet geheel is overgekomen. De slagroom daarentegen is zeker iets wat wij Nederlanders graag toevoegen.

Welke ingrediënten in een Wiener Melange?

De Wiener Melange bevat veel verschillende ingrediënten. We zetten ze voor jou op een rijtje:

 • 150ml zwarte koffie
 • 75 ml melk
 • 1 theelepel bastard suiker
 • 50 ml slagroom
 • 1 eierdooier
 • Geraspte chocola

Hoe maak je een Wiener Melange?

Wanneer je een Wiener Melange wil maken volg je de volgende stappen:

 1. Zet een kopje zwarte koffie
 2. Meng de melk en de koffie
 3. Klop een eierdooier in een glas en voeg hier de suiker aan toe
 4. Begin te roeren en schenk de koffie met melk toe
 5. Voeg de slagroom toe aan het glas
 6. Strooi de chocolade over de koffie
wiener melange koffie met heel veel melk

Wat is een Caffè Latte?

Een caffè latte is eigenlijk wel de tegenhanger van een cappuccino. En ze lijken namelijk ook erg op elkaar. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee? Nou, de caffè latte bevat meer melk dan de cappuccino maar er wordt minder melkschuim toegevoegd. 

Welke ingrediënten in een Caffè Latte?

De Caffè Latte bevat maar weinig ingrediënten. We zetten ze voor jou op een rijtje:

 • 1 shotje espresso
 • 75ml melk

Hoe maak je een Caffé Latte?

De caffè latte maak je op basis van een espresso die ongeveer 1/3 van het koffie kopje vult. Daarna vul je de rest van het kopje aan met de gestoomde melk. Je topt de koffie af met een dun laagje melkschuim.  

caffe latte

Cappuccino

De meest bekende koffiemelkspecialiteit is toch wel de cappuccino. Dit is zonder twijfel de favoriete melkspecialiteit binnen Nederland. Een cappuccino is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk toegevoegd. 

De espresso dien je als eerste te zetten en daarna wordt de opgeschuimde melk pas toegevoegd. Het is ook mogelijk om leuke figuurtjes te maken met de opgeschuimde melk. Hierdoor ziet iedere cappuccino er weer anders uit. Wanneer je meer wil weten over hoe je een cappuccino maakt kan je ook ons blogje over de cappuccino lezen. 

cappuccino met heel veel melk

Wat is een koffie verkeerd?

De koffie verkeerd, naar onze mening toch net een wat mindere spannende melkspecialiteit. En dit komt simpelweg door hoe die eruit ziet. Waar normaliter een scheutje melk door de koffie gaat. Gaat het bij de koffie verkeerd helemaal ‘verkeerd’. De koffie verkeerd dien je op met een scheutje koffie door de melk. Dit is dus maar echt een koffie met heel veel melk. 

Welke ingrediënten in een koffie verkeerd?

Voor een koffie verkeerd heb je de volgende ingrediënten nodig: 

 • Zwarte koffie
 • Heel veel melk (naar keuze) 

Hoe maak je een koffie verkeerd?

Een koffie verkeerd bereiden is eigenlijk erg simpel. Wellicht wel een van de meest eenvoudige melkspecialiteiten die er is. Wanneer je een koffie verkeer wil bereiden dien je de volgende stappen te doorlopen:

 1. Doe de melk in de pan en verwarm deze (laat de melk niet koken)
 2. Zet een espresso en giet deze in het koffie kopje
 3. Voeg de verwarmde melk toe
 4. En klaar! 
koffie verkeerd

Koffiemachine met melkreservoir

4.8/5
Philips LatteGo 3200 koffiemachine met melkreservoir

Wat is een Latte Macchiato?

De Latte Macchiato, een bekende koffie melkspecialiteit. Naast de cappuccino ook direct één van de meest bekende soorten in Nederland. De Latte Macchiato is een koffie met heel veel melk die visueel vaak erg aantrekkelijk wordt gemaakt. Daarom is het ook zo’n bekende koffie in een koffiebarretje. Het oog wil namelijk ook wat. 

Ten opzichte van de cappuccino wordt de Latte Macchiato tegenovergesteld gemaakt: Je begint met de melk in een koffie kopje te doen en voegt daarna de espresso hieraan toe. 

Welke ingrediënten in een latte macchiato?

Voor een latte Macchiato heb je de volgende ingrediënten nodig: 

 • Espresso
 • Melk
 • 300ml latte kop 
 • 200ml gestoomde melk

Hoe maak je een latte macchiato?

Wanneer je een latte macchiato wil bereiden is het handig om de volgende stappen te doorlopen:

 1. Schuim de melk op in de melkopschuimer
 2. Wanneer de schuim klaar is schenk je het over in een glas
 3. In de tussentijd zet je een espresso. Doe dit los van elkaar zodat de melk nog een beetje kan opstijven
 4. Schenk de espresso in de melk. Doe dit heel langzaam zodat je het mooie effect krijt. 
latte macchiato

Koffiemachine met melkreservoir

4.9/5
koffiebonenmachine Philips 5000 serie

Wat is een Café Mocha?

Een Café Mocha, de naam zegt het eigenlijk al direct. Dit is een kopje koffie waaraan chocolade is toegevoegd. In de Nederlandse horeca zie je deze wat minder voorbij komen, maar toch is het een bekende melkspecialiteit. Waar de Café Mocha het beste mee te vergelijken is? Een kopje chocolade melk, maar dan met een shot espresso er in. 

Wij zijn er wel fan van! Je zet deze melkspecialiteit eigenlijk net zoals je een kopje warme chocolademelk zet. Maar aan het einde (of het begin) gooi je er een shot espresso doorheen. 

Welke ingrediënten in een Café Mocha?

Om een goede Café Mocha te bereiden heb je de volgende ingrediënten nodig: 

 • 1 espresso
 • 15 ml chocoladesiroop
 • 300ml latte kop 
 • 200ml gestoomde melk
 • Slagroom
 • Chocolade snippers

Hoe maak je een Café Mocha?

Wanneer je een Café Mocha wil maken is het handig om te weten dat je de stappen goed moet volgen. Je bereidt namelijk een koffie met heel veel melk waardoor de kans dat de melk inzakt groot is. Volg deze stappen voor een perfecte Café Mocha:

 1. Giet de chocoladesiroop in een latte mok
 2. Giet de espresso over de chocoladesiroop
 3. Stoom de 200ml melk tot er een mooie schuimlaag ontstaat
 4. Wanneer je de schuimlaag perfect vind schenk je deze over de espresso
 5. Om het helemaal af te maken top de het drankje af met slagroom en chocolade snippers
Cafe mocca

Wat is flat white?

Een koffie met heel veel melk, die steeds bekender begint te worden: de flat white. Deze koffievariant heeft een hoop weg van een cappuccino of een latte macchiato, maar heeft een veel sterkere koffiesmaak dan de anderen.

En dat is ook direct één van de redenen dat deze koffiesoort zo druk bezig is aan een opmars. De Flat White heeft een dunnere schuimlaag, er wordt namelijk gebruik gemaakt van de zogeheten micro schuimlaag. Wat ons betreft is deze koffiesoort erg lekker. 

Wil je meer weten? Lees dan ook eens ons blogje waarbij we dieper in gaan op wat een flat white is en hoe je deze maakt!

Welke ingrediënten in een flat white?

Om een flat white te bereiden is het goed om de juiste ingrediënten in huis te hebben. De volgende ingrediënten heb je nodig:

 • 1 espresso
 • 125ml melk

Hoe maak je een flat white?

Het bereiden van een flat white is eigenlijk reuze simpel. En dat kan natuurlijk ook niet anders wanneer je maar twee ingrediënten nodig hebt. Volg de volgende stappen om een perfecte flat white te maken: 

 1. Schuim de 125ml melk op tot een mooie dunne schuimlaag
 2. Zet ondertussen een espresso
 3. Wanneer de schuimlaag perfect is voeg je deze toe aan de espresso. 
 4. En klaar!
flat white

Wat is een Cortado? | koffie met heel veel melk

Een cortado, veel mensen zullen hem wellicht niet eens kennen. De cortado is een koffiespecialiteit die geen oorsprong kent uit het koffieland: Italië. Het komt namelijk uit een ander Europees land genaamd: Spanje. 

Ook de Cortado is een melkspecialiteit gebasseerd op een espresso. De verhouding bij deze cortado is 50/50, dat wil zeggen dat de balans tussen de koffie en de melk precies hetzelfde dient te zijn. 

Welke ingrediënten nodig voor een Cortado?

 • Espresso
 • Melk 30ml

Hoe maak je een Cortado?

Ook de Cortado is heel simpel om te bereiden. Je hebt namelijk maar twee ingrediënten nodig.

Volg de volgende stappen om een perfecte flat white te maken: 

 1. Schuim de 30ml melk op tot een mooie dunne schuimlaag
 2. Zet ondertussen een espresso
 3. Wanneer de schuimlaag perfect is voeg je deze toe aan de espresso. 
 4. En klaar!
Cortado

Koffiezetapparaat met melk(opschuimers)

Wanneer je nu zo dit blogje hebt gelezen valt het ook goed te begrijpen dat je op zoek bent naar een koffiezetapparaat met melkfunctie. Gewoon eentje waarmee je kinderlijk eenvoudig jouw kopje koffie met heel veel melk kan gaan zetten. Om deze reden hebben we onderstaande enkele koffiezetapparaten met melkopschuimer op een rijtje gezet.

Ben je nu direct op zoek naar een koffiemachine voor een kopje koffie met heel veel melk? Dan kan je ook direct op de onderstaande knop klikken om erachter te komen welke koffiemachines (behalve de onderstaande) wij aanraden. 

Philips LatteGo 3200 Series

Wellicht een van de meest bekende Philips koffiemachines die uitermate geschikt zijn voor het zetten van jouw koffie met melk is de Philips LatteGo 3200 Series. We hebben hier al het een en ander overgeschreven op onze Philips pagina. Deze koffiemachine is wellicht één van de beste koffiemachines waarmee jij in een handomdraai een kopje koffie met heel veel melk zet. 

En het mooie aan dit koffiezetapparaat is toch wel dat hij al voor een bedrag van €500,- te verkrijgen is. Hiervoor krijg je een uitgebreide koffiemachine inclusief melkreservoir en melkopschuimer welke ook nog veel digitale functionaliteiten kent. Het mooie aan dit koffiezetapparaat met melkreservoir is het feit dat het een Philips koffiemachine betreft welke garant staat voor kwaliteit en gemak. 

Wanneer je meer over deze koffiemachine te weten wil komen druk je op de groene knop onder de afbeelding. 

4.9/5
Philips serie 3200 espresso apparaat EP3241

De'Longhi Lattissima Pro

Ook deze geweldige koffiemachine komt je wellicht wel bekend voor van de reclames. De De’Longhi Lattissima Pro is een koffiemachine met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Hierdoor is deze koffiemachine een veel verkochte favoriet onder de liefhebbers voor koffie met melk. De De’Longhi Lattissima Pro koop je al vanaf €335 waardoor de investering ten opzichte van de andere koffiemachines relatief laag is. 

Ben je benieuwd naar het aanbod van deze koffiemachine? Klik dan direct op de groene knop. 

4.8/5
De'Longhi Lattissima Pro

Veel koffie met heel veel melk

Zoals je ziet zijn er heel veel melkspecialiteiten welke in de basis een shotje koffie met heel veel melk zijn. Deze koffiesoorten kan je maken met zowel een halfautomatische espressomachine of een volautomatische koffiemachine. Het is maar net wat jij handig en vooral lekker vindt. Ook kan je deze koffiesoorten bereiden met behulp van een Senseo koffiemachine zolang je maar beschikt over een melkopschuimer. Dus, koffie met heel veel melk is voor iedereen te bereiden!

Veelgestelde vragen

We noemen dit vaak een melkspecialiteit, maar ook namen als latte art komen vaak voorbij. Er is niet zozeer één naam die alle koffie’s met heel veel melk omvat, maar wanneer je één van deze twee pak zit je sowieso goed!

Dat is de caffè latte, deze bevat net even wat meer melk dan een cappuccino. Wil je weten hoe je deze maakt? Lees dan dit blog!

Een doppio betekent eigenlijk ‘dubbel’ en in dit geval slaat dat dan op de espresso die wordt gebruikt voor de cappuccino. 

Je drinkt dus een cappuccino met daarin een dubbele espresso. 

Dat is de latte macchiato, wil je weten hoe je deze maakt? Lees dan ook eens dit blog!

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Read More »