Hoe kan je thuis koffiebonen branden?

Het branden van koffiebonen is normaliter een precies proces. De branding van de koffiebonen dien je erg secuur uit te voeren omdat dit direct de smaak kan beïnvloeden. Het leuke daaraan is het feit dat je met de branding veel invloed kan uitoefenen op jouw kopje koffie. 

En daarmee bedoelen we juist de tijd waarmee de koffiebonen branden. Welke invloed dit op de uiteindelijke smaak heeft en hoe je kan zien wanneer jouw koffiebonen klaar zijn vertellen we je in dit blogje! 

Ook geven we een paar voorbeelden omtrent hoe jij koffiebonen branden kan. Hierin maken we onderscheid tussen de huis-tuin-en-keuken mogelijkheden en de iets wat professionelere methode: de koffiebranders

Hoe thuis koffiebonen branden?

Of je nou spreekt over het roosteren van koffiebonen of juist het branden van koffiebonen, het resultaat zal hetzelfde zijn. Maar wees ervan bewust dat je beide termen kan gebruiken. Veel mensen geven de voorkeur aan het roosteren van koffiebonen omdat dit feitelijk gezien het proces is: roosteren. 

Desondanks spreken wij over het branden van de koffiebonen. En dat is direct een mooi bruggetje naar hoe jij dit thuis kan doen. Koffiebonen branden is zoals bovenstaand al gezegd een secuur proces. En dat zit hem in de beïnvloeding van de smaak door het branden.

Koffiebonen branden is daarom direct gekoppeld aan de brandingstijd. 

Hoe brand je koffiebonen het lekkerst?

Koffiebonen branden en de uiteindelijke favoriete smaak zal voor iedereen anders zijn. Om deze reden gaan wij in dit blogje uit van de gemiddelde brandingsgraad. Zo heb je altijd lekkere en goede koffie!

Allereerst koop je een zak (ongebrande) koffiebonen, logisch. Het roosteren van de koffiebonen neemt gemiddeld zo’n 20 minuten in beslag, ga ook direct uit van een hoeveelheid van 150 gram. 

Je hebt verschillende manieren voor het thuis koffiebonen branden, wij raden het aan om het gehele proces buiten uit te voeren. De koffiebonen zullen namelijk erg gaan roken. En deze geur zal je niet zo snel uit je huis krijgen!

Heb je een goede afzuigkap en durf je het toch aan? Dan kan dat uiteraard ook. 

Wat heb je nodig om koffiebonen te branden?

Wanneer je de koffiebonen gaat branden raden we je aan om branderwokpan of grote (ruime) koekenpan te gebruiken. Verwarm de pan goed en doe dan pas de koffiebonen er in. 

Maak jezelf ook geen illusie dat je dit proces binnen één keer perfect onder de knie hebt. Het zal wellicht wel een paar pogingen duren om goede koffiebonen te krijgen!

Wil je het toch wat professioneler aanpakken? Dan raden wij de onderstaande artikelen aan om aan te schaffen. Met behulp van deze producten is het koffiebonen branden namelijk een stuk eenvoudiger om uit te voeren. 

Veel koffiebranders zijn namelijk geheel automatisch instelbaar waardoor jij altijd jouw optimale brandgraad kan behalen. Zo haar je dan weer een consistentie op gebied van de smaak en de aroma’s. 

Wat ons betreft is het aankopen van een koffiebrander een flinke investering, maar zeker wanneer je het vaker wil doen een echte aanrader!

Vind je deze koffiebranders toch iets te min? Dan hebben wij online ook zeker een andere gevonden! Maar wees gewaarschuwd het is geen klein apparaat. En trouwens ook geen goedkope om koffiebonen mee te branden!

Wanneer ben je klaar met koffiebonen roosteren?

Om de koffiebonen optimaal op smaak te krijgen (en daarmee ook niet te laten verbranden) dien je goed naar de kleur van de bonen te kijken. Bij de ongebrande koffiebonen zie je namelijk altijd eerst een klein verschil in de kleur waarna er barstjes ontstaan in de boon. 

Het ontstaan van de barstjes is het tegen dat jouw koffiebonen licht zijn geroosterd. Onze tip: haal nu direct een deel van de koffiebonen uit de pan. Hierdoor kan je ook deze licht gebrande koffiebonen proeven. 

Door deze methode zorg je ervoor dat je direct meerdere soorten kan leren bereiden en proeven. Wanneer je de overige koffiebonen in de pan hebt gelaten ga je door met het proces: roosteren! Of branden! 

Wanneer je een sterkere koffie wil raden we je aan om door te gaan tot er meer barstjes ontstaan in de bonen. Koffiebonen branden voor een espresso dien je dus langer uit te voeren dan voor een normale lungo! 

Wanneer zijn de koffiebonen klaar?

De beste vraag om te stellen is natuurlijk wanneer het koffiebonen branden klaar is. En wanneer jouw koffiebonen klaar zijn om gedronken te worden. Maar ook hier zijn er weer veel verschillende meningen. 

Ook de rusttijd van de koffiebonen na de branding heeft weer invloed op de uiteindelijke smaak van de koffiebonen. Om deze reden wordt er doorgaans geadviseerd om 1 tot 14 dagen te wachten met het bereiden van de koffiebonen. 

Ook hier raden we weer aan om samples te nemen. Doe je koffiebonen in verschillende koffiebonen potten om zodoende van alle soorten bereidingstijden een portie koffiebonen te hebben. 

Hierdoor kan jij zelf bepalen of welke koffiebonen het beste bij jouw eigen smaak passen. We raden wel aan om hier niet teveel in door te slaan: maak dus geen sample van iedere dag. Maar kies voor 4 tot 5 samples in een rusttijd van 2 weken!

Waarom glimmen koffiebonen?

Koffiebonen branden zorgt ervoor dat de koffieboon gaat glimmen: ofwel de branding zorgt voor het glimmen van de koffiebonen!
 
Tijdens het branden van de koffiebonen zorgt de warmte voor het uitzetten van de boon. De boon kan namelijk tot wel 2 keer zo groot worden! Hierdoor komen de aroma’s ofwel oliën vrij en beginnen de bonen heel lichtelijk te glimmen. 

Thuis koffiebonen branden

Het thuis koffiebonen branden heeft nogal wat werk nodig, maar wanneer je de bovenstaande stappen goed volgt is het geen enkele reden waarom dit jou niet zou lukken om te doen! Blijf goed kijken naar wat jouw koffiebonen doen en dan moet het goed komen. 

Wanneer je liever nogmaals eens visueel hebt hoe koffiebonen branden nou eigenlijk werkt kan je ook onderstaand filmpje bekijken! In deze onafhankelijke video worden de stappen van het koffiebranden nog eens doorgenomen, zo wordt er gekeken naar de kleur maar ook zeker naar de geur!

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »