Hoe melk opschuimen met de hand?

Een cappuccino, flat white of toch een andere melkspecialiteit? Koffie met melk als toevoeging worden steeds vaker ook thuis bereidt. Dat is natuurlijk ook logisch. Want wie zit er nou niet te wachten op één van deze heerlijke kopjes koffie op zijn tijd? Wanneer je deze melkspecialiteiten wil gaan bereiden dan dien je dus melk op te schuimen. Dit voeg je even later dan weer toe aan je shotje espresso. Heb je geen melkopschuimer thuis? Dan kan je ook melk opschuimen met de hand! Dit klinkt allemaal misschien niet zo gemakkelijk, maar dat is het wel.

Melk opschuimen met de hand

Voordat je de melk met de hand kan gaan opschuimen heb je de volgende drie dingen nodig:

  • Verse melk (het liefst volle melk, maar plantaardige melk is ook een optie).
  • Een klein (jam) potje met een dekseltje.
  • Een magnetron.

Eerlijk is eerlijk, het gebruik van een magnetron zagen wij ook niet direct aankomen. Maar deze veelzijdige keukentool blijkt ook heel handig te zijn voor het melk opschuimen met de hand. Dit komt namelijk doordat de melk gaat koken en hierdoor het proces tot schuimen wordt gestart!

melkopschuimen met de hand

Hoe maak je schuim van melk?

Nu dat we weten wat we nodig hebben voor het melk opschuimen met de hand, is het tijd om aan de slag te gaan. Vul het potje met de door jou uitgekozen melksoort. Daarna daar je de deksel er stevig op. Let hierbij goed op dat je de deksel er echt goed op hebt zitten. Vervolgens draai je de deksel er goed op en schud je het potje zo hard als je kan. Doe dit ongeveer 30 tot 45 seconden.

Wanneer de melk is verdubbeld in het volume dan weet je dat je goed bezig bent om de melk op te schuimen. Nadat de melk is gaan schuimen draai je de deksel eraf en zet je het potje 30 seconden in de magnetron. Wanneer de magnetron klaar is, kan je de melkschuim toevoegen aan jouw kopje koffie. Je hebt met deze simpele stappen ervoor gezorgd dat je geen melkopschuimer nodig hebt! 

Toch liever een melkopschuimer?

Wanneer je toch liever gebruik maakt van een melkopschuimer is het handig om goed te kijken wat jij graag wil gebruiken. Zo heb je de keuze uit volautomatische melkopschuimers of zogeheten mechanische melkopschuimers. 

Deze werken niet op stroom en bedien je eenvoudig met de hand. Het werk eigenlijk hetzelfde als een pomp die je in een koker op en neer beweegt totdat er schuim ontstaan. Dit gaat ongeveer hetzelfde als koffie zetten met een koffie cafetiere

Handmatige en elektrische melkopschuimers

Nu dat we weten hoe we met behulp van de standaard keukenapparatuur ervoor kunnen zorgen dat we melkschuim kunnen maken. Is het ook handig om te weten dat er nog meer, en wellicht eenvoudigere, opties zijn om jouw melkspecialiteit te bereiden. 

Er is namelijk ook een hoop keuze uit handmatige en elektrische melkopschuimers. Deze keukenattributen vind je op de pagina handmatige melkopschuimers

Mocht je liever specifiek een bekend merk willen hebben, dan kunnen wij het Italiaanse merk Illy ook erg aanraden. Wij hebben namelijk de Illy melkopschuimer getest. Deze melkopschuimer is geen handmatige melkopschuimer, maar juist een automatische versie ervan. 

Doordat deze Illy melkopschuimer automatisch is kan het apparaat in meerdere standen jouw melkschuim tot de perfectie maken. Dat gaat nou eenmaal wat eenvoudiger dan bij het opschuimen van melk met de hand en/of de bovengenoemde tips en tricks. 

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »