De beste koffie weegschaal in 2024!

Wanneer je thuis de barista aan het uithangen bent kan je er eigenlijk ook niet meer om heen: de koffie weegschaal. 

Op allerlei soorten websites, blogs en filmpjes zie je dat dit keukengerei wordt gebruikt om de perfecte balans van een kopje koffie te realiseren. Maar ook in de zoektocht naar een goede koffie weegschaal kom je een aantal beren op de weg tegen. 

De keuze is groot, je hebt veel verschillende soorten en merken. Maar waar moet je nou echt op letten? Daarbij gaan wij je bij proberen te helpen. 

Maar vergeet ook vooral niet: met een koffie weegschaal zorg je ervoor dat de gehele koffiebeleving intenser wordt. Maar voordat dit het geval is, moet je wel een geschikte koffie weegschaal vinden. 

Wist je dat een koffie weegschaal ook ideaal is voor het afmeten van de juiste hoeveelheid bij het zetten van filterkoffie

Waarvoor gebruik je een koffie weegschaal?

Daarover kunnen we eigenlijk erg kort zijn, want moeilijker moeten we het ook niet maken. Een koffie weegschaal gebruik je voor de precies afwegen van de hoeveelheid koffie die je wil gaan gebruiken. 

Daarbij is het interessant om te kijken hoe nauwkeurig een koffie weegschaal of espresso weegschaal kan wegen. Ook is het verstandig om te letten of de weegschaal ook een timer heeft. 

Maar waarom is dat nou zo interessant?

Wanneer je gebruik maakt van een halfautomatische espressomachine of één van de pistonmachines die er op de markt zijn dien je zelf jouw favoriete koffiebonen af te wegen en te malen. Zo zorg je er namelijk voor dat je een kopje koffie zet met de juiste verhoudingen. 

Deze verhoudingen zijn namelijk erg belangrijk om het zogeheten perfecte kopje koffie te zetten. Dit is uiteraard voor iedereen anders, maar bij het gebruik van teveel koffiebonen krijgt je kopje koffie vaak een te bittere smaak. En dat is gewoonweg niet lekker. 

Wanneer je te weinig koffiebonen gebruikt krijg je weer een waterige en slappe koffiesmaak. Daarvan geniet je natuurlijk ook niet. 

Is een bonenmaler ook echt nodig? 

Ja, dat is die zeker. Een bonenmaler zorgt er namelijk voor dat je jouw koffiebonen kan gebruiken. Oke, toegegeven. Er is één optie om geen bonenmaler te hoeven gebruiken en dat is een pak gemalen koffiebonen halen. 

Deze gemalen koffiebonen kan je immers ook gebruiken voor het zetten van een kopje koffie. Maar wil je het écht goed doen. Denk dan ook eens na over het aanschaffen van een bonenmaler. Wanneer je de bonen vers maalt blijft de smaak namelijk vele malen beter!

Hierover hebben we overigens ook een pagina geschreven, neem eens een kijkje op de pagina voor bonenmalers door op onderstaande groene knop te klikken.

Barista Pro koffie weegschaal

Het doel van elke weegschaal is natuurlijk hetzelfde: het afwegen van het gewicht wat erop wordt gezet. Dat is hetzelfde bij een weegschaal voor mensen en dus ook bij de weegschaal voor koffiebonen. Maar met de Barista Pro ben je in staat om nauwkeurig de juiste hoeveelheid koffiebonen af te wegen die jij wil gaan gebruiken. 

De BaristaPro kan tot 200 gram koffiebonen afwegen wat relatief gemiddeld is voor een koffie weegschaal. Wanneer je deze BaristraPro overweegt om aan te schaffen is het goed om de volgende specificaties door te nemen: 

 • Gecertificeerde nauwkeurigheid: 0,01 gram.
 • Afneembare kap is als weegbakje te gebruiken.
 • Roestvrijstalen weegplateau.
 • Vier weeg modussen (gr, oz, gn, ct).
 • Afmetingen: 100mm x 75mm x 25mm.
 • Automatische uitschakelfunctie.
 • Uitgevoerd in de kleur zwart
De BaristaPro koffie weegschaal koop je al voor €25,- en wordt gemiddeld met een 5/5 beoordeeld op verschillende vergelijkingssites. 
Koffie weegschaal Barista Pro

Barista Precisie koffie Weegschaal met Timer

De Barista Precisie koffie weegschaal met timer is in het verlengde van de Barista Pro ook een goede koffie weegschaal. Hij is ook vergelijkbaar met eerder genoemde. En dat houdt dus in dat deze weegschaal goed in staat is om geheel nauwkeurig de hoeveelheid af te kunnen wegen. Dit gaat tot een precisie van 0,1 gram. 
 
Wat deze koffie weegschaal wel anders maakt dan de Barista Pro is het feit dat hij tot een gewicht van maar liefst 3kg kan wegen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de zogeheten Tarrafunctie. Met deze functie weef je gemakkelijk de koffie in het filter of in de koffiepot, zonder dat het gewicht van het filter of de koffiepot wordt meegenomen in de weging. 
 
Wanneer je overweegt de Barista Precisie koffie weegschaal met timer aan te schaffen is het goed om te weten dat de volgende specificaties toebehoren aan dit model: 
 • Gecertificeerde nauwkeurigheid: 0,1 gram. 
 • Uitgerust met een USB oplaadpunt. 
 • Gewicht is 0,4kg. 
 • Afmetingen: 200mm x 145mm x 29mm. 
 • Introductiejaar: 2020. 
 • Uitgevoerd in de kleur zwart. 
 De Barista Precisie Weegschaal Timer is een fractie duurder dan de BaristaPro en is al te koop voor een bedrag van €28,95. Deze weegschaal wordt beoordeeld met een 4,3/5. 
Keukenweegschaal

White Bird Koffie Weegschaal

De White Bird koffie weegschaal is een professionele weegschaal die net even wat anders is dan de eerder genoemde modellen. En dat zit hem in twee verschillende dingen namelijk het design en de functionaliteit die dit model te bieden heeft.

De White Bird koffie weegschaal is uitgerust met een duidelijke digitale LED uitlezing. De digitale uitlezing met LED is dag en nacht eenvoudig af te lezen. Hierdoor heb je altijd direct zicht op het gewicht en de timer. 

De timer is weer handig omdat je niet naar een stopwatch of klok hoeft te kijken wanneer je jouw koffie aan het zetten bent met een halfautomatische koffiemachine. Heel handig dat alles gewoon op één toestel geregeld kan worden. 

De White Bird koffie weegschaal is niet alleen een hele precisie weegschaal voor jouw koffie, maar ook eentje die gebruikt kan worden voor andere onderdelen van het koken. Wanneer je overweegt om deze weegschaal aan te schaffen weet dan goed dat de volgende specificaties tot dit product behoren:

 • Uitgerust met LED verlichting. 
 • Uitgerust met een timer en klok. 
 • Maximale weeg vermogen is 2kg. 
 • Uitgerust met een Li-lon batterij. 
 • Afmetingen: 150mm x 130mm x 24mm 
 • Uitgevoerd in de kleur zwart. 

Wanneer je overweegt om dit model aan te schaffen weet dan dat deze iets duurder is dan zijn voorgangers, namelijk vanaf €51,99. Met een aantal sterren van 4,5/5 scoort deze weegschaal behoorlijk goed. 

Whitebird koffieweegschaal

BrewGear.store Koffie Weegschaal

Wil je toch liever een echte luxe weegschaal? Dan hecht je waarschijnlijk een hoop waarde aan het design, de functies die de weegschaal te bieden heeft en natuurlijk de nauwkeurigheid. 

Tijdens onze zoektocht naar een luxe variant van de koffie weegschaal kwamen we uit bij de BrewGear.store koffie weegschaal. 

Met het mat zwarte uiterlijk heeft dit model een luxe uitstraling, staat die fraai in iedere keuken en daarnaast is die ook nog eens goed in wat die doet: wegen. 

Zoals je al direct kan zien hebben we met een speciaal exemplaar te maken. Het mooie strakke design, vierkante weegschaaltje en mooie display zorgen ervoor dat jij heel eenvoudig gebruik kan maken van deze weegschaal. 

Wat deze weegschaal net even wat beter maakt dan de anderen is het design, het perfecte verlichte LED display en het feit dat je in meerdere eenheden kan wegen: OZ, g, ml, en kg. Heel erg ideaal dus. 

Wanneer je enthousiast bent geraakt over de BrewGear.store koffie weegschaal kunnen wij begrijpen dat je graag naar de specificaties wil kijken. Daarom hebben wij ze onderstaand opgesomd:

 • Beschikt over een timer. 
 • Mooi LED display. 
 • USB opladen is mogelijk. 
 • Touchepad om de instellingen te wijzigen. 
 • Weegbereik van 0,1 gram tot 2000 gram. 
 • Tijd bereik van 0-9 min /1s. 

Deze mooie koffie weegschaal is wat duurder dan de gemiddelde weegschaal. Je kan hem al krijgen vanaf €79,95. 

Brewgear espresso weegschaal

Digitale precisie weegschaal met timer van KoffieCanners

In navolging op alle modellen die we al behandeld hebben is de Digitale Precisie weegschaal van KoffieCanners er eentje die qua prijs-/ kwaliteitverhouding enorm goed is. Deze koffie weegschaal is uitgerust met een mooi strak design waarop je via LED verlichting eenvoudig alle gegevens van het display af kan lezen. 

Dit exemplaat is uitermate geschikt voor het afwegen van hoeveelheden tot en met 3kg. Daarnaast is hij ook nog eens erg precies doordat het eenvoudig hoeveelheden kan afwegen op een schaal van 0,1gram. Ook kan je heel eenvoudig andere apparaten op de weegschaal zetten en dit gewicht dan uitsluiten. Zo kan je altijd eenvoudig het juiste gewicht wegen. 

Wanneer je enthousiast bent geraakt over de koffie weegschaal van KoffieCanners kunnen wij begrijpen dat je graag naar de specificaties wil kijken. Daarom hebben wij ze onderstaand opgesomd:

 • De afmetingen zijn: 192mm x 127mm x 28mm.
 • Het apparaat beschikt over een Tarrafunctie. 
 • Nauwkeurigheid: 0,1gram 
 • Maximale weegcapaciteit bedraagt 3kg. 
 • Digitale LED display. 
 • Timer functie 

Deze strakke koffie weegschaal is al te verkrijgen vanaf €49,95 wat absoluut goed geprijsd is voor de kwaliteiten en eigenschappen die dit exemplaat met zich meebrengt. 

koffiecanners

De voor- en nadelen van een koffie weegschaal 

Wil je thuis van een heerlijk kopje koffie genieten. Dan is het bij veel koffiemachines natuurlijk kinderlijk eenvoudig: je start je volautomatische espressomachine en binnen enkele tellen is jouw kopje koffie klaar om te drinken. 

Maar wil je graag net even wat meer koffiebeleving? En net even wat meer jezelf de barista wanen? Dan ben je al snel aan het koffiezetten vanuit een halfautomatische espressomachine. En precies op dit moment komt de koffie weegschaal om de hoek kijken.

Maar waarom gebruik je hem nou? Handmatig koffie zetten is gewoonweg wat lastiger. De verschillende invloeden van aroma’s, hoeveelheden en sterkte kunnen een directe (negatieve) invloed hebben op de smaak van jou kopje koffie. Een koffieweegschaal zorgt ervoor dat: 

 • je niet teveel koffiebonen gebruikt.
 • je niet te weinig koffiebonen gebruikt.
 • jouw koffie niet te bitter wordt en daardoor niet meer te drinken is.
 • je net even wat professioneler voor de dag komt, wat ook niet geheel onbelangrijk is voor een echte liefhebber.  
Wil je weten hoe je een koffie weegschaal het beste kan gebruiken? Klik dan op de onderstaande knop om ons blogje hierover te lezen!

Veelgestelde vragen

Een koffie weegschaal wordt gebruikt om de hoeveelheid koffie, die je nodig hebt voor een kopje koffie met een halfautomatische koffiemachine, precies af te wegen. Waarom dat zo belangrijk is? Lees dat op deze pagina.

Dat is heel erg afhankelijk van welke koffie weegschaal je koopt en welke opties je op jouw weegschaal wil. Maar een goede koffie weegschaal heb je al voor €40 tot €100. 

Om de beste koffie weegschaal te kiezen dien je eerst te achterhalen wat voor jou belangrijk is in een weegschaal. Waarvoor ga je hem gebruiken en welke ondersteuningen wil je? Op deze pagina nemen we je mee met alle soorten die er zijn. 

De levensduur van een koffie weegschaal is zo’n 2 tot 4 jaar. Maar dit kan uiteraard sterk afwisselen op basis van het gekozen merk en hoevaak je hem gebruikt.