Wat is een flat white en hoe maak je het?

De flat white is de laatste jaren één van de grootste opkomende melkspecialiteiten in het koffielandschap. Deze koffie wordt steeds populairder en dat zie je terug in het straatbeeld. Bij veel koffietentjes, barretjes en/of barista’s is deze melkspecialiteit niet meer weg te denken van de menukaart. Maar wat is een flat white precies? En hoe is deze naar Nederland gekomen? Wij vertellen je er graag wat meer over!

De geschiedenis van de flat white koffie

Wanneer we de herkomst van een flat white koffie willen achterhalen komen we al snel uit op Australië. Hier is deze melkspecialiteit namelijk al veel langer heel erg populair. En je kan wel zeggen dat dit kopje koffie is komen overwaaien door het vele gereis van de bevolking. 

Want zo gaat dat immers met buitenlandse specialiteiten. Naast Nederland (en eigenlijk wel heel Europa) is de flat white ook immens populair geworden in Noord-Amerika. 

flat white koffie

Wat is een flat white kopje koffie?

Veel verschillende koffie’s worden gemaakt op basis van een shotje espresso en de toevoeging van een melksoort. Je kan namelijk een flat white maken met allerlei verschillende (plantaardige) soorten melk. Hierdoor kan je met de verschillende smaken spelen en erachter komen hoe jij deze koffie het lekkerst vindt. Wat zeg nou eens eerlijk. Wat is een flat white zonder de toevoeging van melk? 

Om daar meteen op in te haken hebben we onderstaand een afbeelding toegevoegd die nog voor wat meer verduidelijking zorgt tussen de verschillende melkspecialiteiten. Hier zie je direct dat de cappuccino wordt gemaakt door het kopje te vullen met 1/3 aan espresso. Dat komt neer op 1 shotje espresso. 

Bij de flat white zit dat net even wat anders. Je kan wel stellen dat de koffiesmaak wat meer overheerst dan bij de andere koffiespecialiteiten waar melk aan toegevoegd wordt. Dit komt allemaal doordat de koffie/melkverhouding anders is. Deze specialiteit wordt namelijk gemaakt met twee shotjes espresso. Dus om terug te komen op de vraag: wat is een flat white zonder melk? Kunnen we wellicht beter stellen: wat is een flat white zonder een dubbele espresso? 

Ben je verder benieuwd naar de verschillende mogelijkheden met melk in je koffie? Lees dan ook ons blogje over koffiespecialiteiten met heel veel melk

Wat is een flat white

Hoe maak je een flat white?

Het is mogelijk om de flat white op twee verschillende manieren te maken. Allereerst heb je een espressomachine nodig om voor jou de lekkerste koffie te bereiden. Ben je ook op zoek naar een nieuwe espressomachine? Wellicht is is deze Philips LatteGo 3200 dan iets voor jou! Je mixt hiermee de kwaliteit van een Philips met jouw lekkerste koffie. Wat ons betreft een topcombinatie! 

Philips serie 3200 espresso apparaat EP3241

Wanneer je niet zeker weet hoeveel koffie je dient te gebruiken heb je twee opties: kijk nog eens naar de bovenstaande afbeelding of ga gewoon van twee espresso’s. Jouw koffiemachine geeft dan direct de juiste hoeveelheid. 

Ondertussen dien je aan de slag te gaan met de melkopschuimer. Gebruik de melkopschuimer om een microschuimlaag te bereiden. Let heel goed op dat je geen dikke en/of stijve schuimlaag maakt zoals je dit doet bij het bereiden van een latte of cappuccino. 

Als laatste stap dien je de melk aan de dubbele espresso toe te voegen. Heb je geen melkopschuimer thuis? Lees dan ook eens ons blog over melk opschuimen zonder melkopschuimer. Hier vind je eenvoudige tips over het maken van een dunne schuimlaag met keukenattributen die iedereen thuis heeft liggen. 

De Philips LatteGo series!

Ben je nou helemaal enthousiast geworden over de Philips LatteGo en de oneindige mogelijkheden die deze Philips series te bieden hebben? Dan hebben we goed nieuws voor jou. We hebben namelijk een Philips LatteGo pagina geschreven waar jij alles over deze koffiemachine weet te vinden. 

We gaan verder in op welke Philips series er zijn, wat de onderliggende verschillen zijn en hoe je het beste overheerlijke melkspecialiteiten kan maken! Druk op de onderstaande knop om direct naar de juiste pagina te gaan!

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »