Arabica vs Robusta, welke is het lekkerst?

Jij als koffieliefhebber hebt het vast wel eens voorbij zien komen. De discussie tussen de verschillende koffiebonen. Het zorgt er veelal voor dat twee verschillende kampen met elkaar de discussie aangaan. We noemen het Arabica vs Robusta. Maar wat is nou echt het verschil tussen beide soorten? 

Om daar een antwoord op de kunnen geven dienen we terug te gaan naar de kern van de koffieplant. Er zijn namelijk meer dan 120 verschillende soorten koffieplanten. Maar ondanks dit grote aanbod zijn er maar twee koffieplanten ook daadwerkelijk geschikt voor consumptie: Coffea arabica en Coffea canephore (beter bekend als koffie Robusta).

De beste arabica fairtrade koffiebonen

Fair Trade Arabica koffiebonen staan voor meer dan alleen een kwaliteitskopje koffie; ze vertegenwoordigen een toewijding aan ethische en duurzame landbouwpraktijken. Fair Trade certificering zorgt ervoor dat koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun oogst, wat hen in staat stelt om te investeren in hun gemeenschap en milieu.

Arabica bonen, bekend om hun fijne smaken en aroma’s, krijgen door dit ethische model de kans om onder optimale omstandigheden te groeien. Dit leidt vaak tot een superieure kwaliteit van de boon. Door te kiezen voor Fair Trade Arabica koffie, geniet je niet alleen van een uitmuntend kopje koffie, maar draag je ook bij aan een rechtvaardigere en duurzamere wereld.

Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Arabica en Robusta zijn de twee belangrijkste soorten koffiebonen die commercieel worden verbouwd en verkocht. Ze hebben elk hun eigen kenmerkende smaakprofielen, groeiomstandigheden en economische factoren. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen:

Smaakprofiel

 • Arabica: Heeft een breder smaakspectrum, variërend van zoeter en meer tangy smaken tot complexe tonen van fruit, bessen en suiker. Over het algemeen beschouwd als de superieure boon qua smaak.
 • Robusta: Heeft een sterker, robuuster smaakprofiel met een aardse en nootachtige afwerking. Bevat meer bitterheid en is minder zuur dan Arabica.

Cafeïnegehalte

 • Arabica: Bevat minder cafeïne, ongeveer 1.2% tot 1.5% cafeïne.
 • Robusta: Bevat meer cafeïne, ongeveer 2.2% tot 2.7%, wat bijdraagt aan de bittere smaak.

Groeiomstandigheden

 • Arabica: Vereist meer zorg en groeit het beste in hogere hoogtes met koelere temperaturen. Ze zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
 • Robusta: Is meer resistent tegen ziekten en kan groeien in lager gelegen gebieden en in een breder scala aan klimaten.

De vorm en grootte van de koffiebonen

 • Arabica: Bonen zijn ovaal van vorm en hebben een gebogen spleet aan de ene kant.
 • Robusta: Bonen zijn ronder en hebben een rechte spleet.

Prijsverschillen tussen de koffiesoorten

 • Arabica: Over het algemeen duurder vanwege de hogere teeltkosten en de voorkeur in de markt vanwege zijn fijnere smaakprofielen.
 • Robusta: Over het algemeen goedkoper te produceren en dus vaak goedkoper in prijs.

Gebruik in Blends

 • Arabica: Vaak gebruikt in pure Arabica blends of gourmet koffie vanwege de complexe smaken en aroma’s.
 • Robusta: Vaak gemengd met Arabica om de koffie een extra “kick” te geven en om de prijs van de blend te verlagen.

Beide soorten bonen hebben hun eigen voordelen en nadelen, en de keuze tussen Arabica en Robusta zal afhangen van persoonlijke voorkeur, het gewenste cafeïnegehalte, en het specifieke gebruik (bijvoorbeeld, espresso, filterkoffie, etc.). Veel koffieblends gebruiken zowel Arabica als Robusta bonen om te profiteren van de unieke kwaliteiten van elk.

Arabica vs Robusta, maar dan vanuit de ‘Arabicahoek’

Het eerste feitje in de Arabica vs Robusta challenge. De Arabica koffieplant groeit op zeer grote hoogtes, dit is al direct het grootste verschil met de Robusta. Deze koffieplant wordt namelijk gemiddeld op 1500 meter hoogte geteeld. Hierdoor groeit deze plant alleen maar in landen waar het landschap ook past bij deze behoefte aan grote hoogtes. Best logisch toch? Hierdoor zijn de telers veelal gelokaliseerd in Midden-Afrika en Azië.

Het volgende feitje in de discussie tussen de Arabica vs Robusta is dat de cafeïnegehalte van de koffieplant direct wordt beïnvloed door de hoogte waarop het geteeld wordt. Hoe hoger de plant wordt geteeld, hoe zachter de smaak van het eindproduct. Door de zachte smaak is de boon goed te gebruiken in onze dagelijkse consumptie. 

Dit komt veelal doordat de consumenten vaak hun eigen koffie willen samenstellen en bewerken door bijvoorbeeld het toevoegen van meer bonen, melk en/of water. Door deze bewerkelijkheid maakt de Arabica uitermate geschikt voor grote(re) bedrijven om op basis van deze plant koffiesoorten te ontwikkelen.

De kenmerken van de Robusta koffiebonen

De Robusta koffieboon kent zijn oorsprong uit het voormalige Belgische Congo. Deze koffieplant groeit in tegenstelling tot de Arabica juist in een dal. Hierdoor is het een stuk minder vatbaar voor ziektes en ongedierte. Dat klinkt in eerste instantie uiteraard als een groot pluspunt. 

En wellicht is dat het ook wel. Maar, wist je dat dit een direct effect heeft op het cafeïnegehalte in de koffieboon? Deze wordt omschreven als houtachtig, smaakloos en bevat een erg sterke verbrande smaak. We kunnen dus wel stellen dat deze boon normaliter de voorkeur heeft door het prijsverschil, maar niet op basis van de smaak. 

Om nog even verder te gaan op het cafeïnegehalte in de koffieboon. Doordat de Arabica bonen worden geteeld op een hoog gelegen gebied maakt het dus meer antistoffen aan om zich te beschermen tegen ziektes en parasieten.

Het effect van de branding op Robusta bonen

De branding van koffiebonen, inclusief Robusta bonen, heeft een diepgaande invloed op de smaak, het aroma en de algemene kenmerken van de uiteindelijke koffie. Hier zijn enkele manieren waarop de branding Robusta bonen kan beïnvloeden:

Licht Gebrand

 • Smaakprofiel: Licht gebrande Robusta bonen kunnen een hogere zuurgraad en meer plantaardige tonen hebben. De natuurlijke smaken van de boon zijn meer aanwezig.
 • Cafeïnegehalte: Hoger, omdat cafeïne afbreekt tijdens het brandproces.
 • Toepassing: Soms gebruikt in espresso blends om een “kick” te geven, maar meestal niet aanbevolen voor pure Robusta espresso.

Medium Gebrand

 • Smaakprofiel: In deze fase worden de bittere, aardse kwaliteiten van Robusta verzacht, en er kunnen tonen van graan en noten verschijnen.
 • Cafeïnegehalte: Nog steeds relatief hoog, maar iets minder dan bij lichte branding.
 • Toepassing: Geschikt voor een breed scala aan koffiedranken, inclusief espresso en gemengde koffiesoorten.

Donker Gebrand

 • Smaakprofiel: Donker gebrande Robusta bonen zullen vaak een sterke, rokerige, en zelfs verbrande smaak hebben. De bitterheid wordt meer uitgesproken.
 • Cafeïnegehalte: Lager in vergelijking met licht en medium gebrande bonen.
 • Toepassing: Vaak gebruikt in Italiaanse espresso blends en in sommige gevallen voor sterke zwarte koffie.

Zeer Donker Gebrand (French of Italian Roast)

 • Smaakprofiel: Zeer bitter en rokerig, met de meeste van de oorspronkelijke smaken van de boon die zijn vervangen door de smaken die tijdens het branden zijn ontstaan.
 • Cafeïnegehalte: Het laagst van alle brandingsniveaus.
 • Toepassing: Soms gebruikt voor zeer sterke espresso of Turkse koffie.

Het effect van de branding op Robusta is vergelijkbaar met die op Arabica, maar omdat Robusta een sterker, meer bitter profiel heeft om mee te beginnen, kunnen de veranderingen in smaak en aroma bij het branden nog meer uitgesproken zijn. Als je met Robusta experimenteert, is het raadzaam om met verschillende brandingsniveaus te spelen om te zien welke het beste bij je persoonlijke smaakvoorkeuren past.

arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen groeiomstandigheden en zorg

Arabica koffiebonen zijn bijzonder in hun behoefte aan specifieke groeiomstandigheden. Ze groeien het beste op hogere hoogten, variërend van ongeveer 2.000 tot 6.000 voet. Dit trage groeiproces op grote hoogte draagt bij aan de ontwikkeling van een complexere en rijkere smaak. 

Het ideale klimaat voor Arabica planten is gematigd, met temperaturen die zelden buiten het bereik van 60 tot 75 graden Fahrenheit vallen. Extreme temperatuurschommelingen kunnen schadelijk zijn voor de planten.

De bodemkwaliteit is ook van belang; Arabica bonen gedijen het best in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Een pH-waarde tussen 6 en 6,5 is optimaal voor deze planten. Ze hebben veel water nodig maar zijn gevoelig voor stilstaand water, waardoor een goede drainage noodzakelijk is om wortelrot te voorkomen.

Wat betreft licht, hebben Arabica planten veel indirect zonlicht nodig. Ze kunnen echter niet goed tegen direct zonlicht, vooral niet tijdens de heetste uren van de dag, dus schaduw of gefilterd licht is ideaal. Tenslotte zijn de meeste Arabica soorten zelfbestuivend, wat leidt tot een meer uniforme grootte en smaak van de koffiebonen. Het zorgvuldig managen van al deze factoren is essentieel voor het produceren van hoogwaardige Arabica koffiebonen.

Welke Robusta koffiebonen voor sterke koffie

Als je op zoek bent naar sterke koffie, dan zijn Robusta bonen over het algemeen een goede keuze. Dit type koffieboon staat bekend om zijn hogere cafeïnegehalte en zijn meer uitgesproken, aardse en bittere smaakprofiel in vergelijking met Arabica bonen.

Voor een echt sterke kop koffie kun je het beste gaan voor donker gebrande Robusta bonen. Een donkere branding zal de natuurlijke bitterheid van Robusta accentueren en een rijke, volle smaak toevoegen met tonen van chocolade en soms zelfs rook. Vietnamese Robusta, vaak gebruikt in traditionele Vietnamese koffie, is een uitstekende keuze voor sterke koffie met zijn hoge cafeïnegehalte en intense smaak. Italiaanse espresso blends gebruiken vaak ook Robusta bonen om de espresso een extra “kick” te geven.

Dat gezegd hebbende, het is ook belangrijk om te overwegen hoe je je koffie maakt. Robusta is zeer geschikt voor espresso en voor methoden die een hoge druk gebruiken, waardoor de sterke smaken goed tot hun recht komen.

Als je een koffiemachine hebt die de druk en temperatuur goed kan regelen, kun je een uitzonderlijk sterke en smaakvolle koffie bereiden met Robusta bonen. Zo kun je zowel de kracht als de complexiteit van de Robusta bonen optimaal benutten voor een sterke, maar toch aangename kop koffie.

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »