Arabica vs Robusta, welke is het lekkerst?

Jij als koffieliefhebber hebt het vast wel eens voorbij zien komen. De discussie tussen de verschillende koffiebonen. Het zorgt er veelal voor dat twee verschillende kampen met elkaar de discussie aangaan. We noemen het Arabica vs Robusta. Maar wat is nou echt het verschil tussen beide soorten? Om daar een antwoord op de kunnen geven dienen we terug te gaan naar de kern van de koffieplant. Er zijn namelijk meer dan 120 verschillende soorten koffieplanten. Maar ondanks dit grote aanbod zijn er maar twee koffieplanten ook daadwerkelijk geschikt voor consumptie: Coffea arabica en Coffea canephore (beter bekend als koffie Robusta).

Arabica vs Robusta, maar dan vanuit de ‘Arabicahoek’

Het eerste feitje in de Arabica vs Robusta challenge. De Arabica koffieplant groeit op zeer grote hoogtes, dit is al direct het grootste verschil met de Robusta. Deze koffieplant wordt namelijk gemiddeld op 1500 meter hoogte geteeld. Hierdoor groeit deze plant alleen maar in landen waar het landschap ook past bij deze behoefte aan grote hoogtes. Best logisch toch? Hierdoor zijn de telers veelal gelokaliseerd in Midden-Afrika en Azië.

Het volgende feitje in de discussie tussen de Arabica vs Robusta is dat de cafeïnegehalte van de koffieplant direct wordt beïnvloed door de hoogte waarop het geteeld wordt. Hoe hoger de plant wordt geteeld, hoe zachter de smaak van het eindproduct. Door de zachte smaak is de boon goed te gebruiken in onze dagelijkse consumptie. Dit komt veelal doordat de consumenten vaak hun eigen koffie willen samenstellen en bewerken door bijvoorbeeld het toevoegen van meer bonen, melk en/of water. Door deze bewerkelijkheid maakt de Arabica uitermate geschikt voor grote(re) bedrijven om op basis van deze plant koffiesoorten te ontwikkelen.

De Robusta koffieboon

De Robusta koffieboon kent zijn oorsprong uit het voormalige Belgische Congo. Deze koffieplant groeit in tegenstelling tot de Arabica juist in een dal. Hierdoor is het een stuk minder vatbaar voor ziektes en ongedierte. Dat klinkt in eerste instantie uiteraard als een groot pluspunt. En wellicht is dat het ook wel. Maar, wist je dat dit een direct effect heeft op het cafeïnegehalte in de koffieboon? Deze wordt omschreven als houtachtig, smaakloos en bevat een erg sterke verbrande smaak. We kunnen dus wel stellen dat deze boon normaliter de voorkeur heeft door het prijsverschil, maar niet op basis van de smaak. 

Om nog even verder te gaan op het cafeïnegehalte in de koffieboon. Doordat de Arabica bonen worden geteelt op een hoog gelegen gebied maakt het dus meer antistoffen aan om zich te beschermen tegen ziektes en parasieten.

koffieplantage

Gerelateerde blogs: