Hoe maak je de lekkerste Turkse koffie?

Het bereiden van Turkse koffie, ook wel Turkse Ibrik koffie genaamd, lijkt in principe een beetje op het maken van koffie via een koffie cafetière door het laten pruttelen van gemalen koffiebonen in een klein ‘pannetje’. Maar dat is ook meteen de enige vergelijking die we kunnen maken. 

Om jou te leren hoe jij de beste Turkse Ibrik koffie maakt nemen we je in dit blogje mee in de welke attributen je nodig hebt, het stappenplan hoe je deze koffie moet bereiden en daarnaast zullen we je ook enkele feitjes over deze koffievariant vertellen.

Wat is Turkse koffie?

Wat is Turkse koffie en waarom heet deze koffie Turkse koffie? Om daar direct mee te beginnen raken we meteen de kern. Want wist je eigenlijk dat deze koffie helemaal niet Turks is? En dat de koffie ook helemaal niet uit Turkije komt? 

Maar waarom wordt deze koffiesoort dan zo genoemd horen we je denken? Dat ligt hem helemaal aan de manier van het bereiden van de koffie. Hoe deze koffie wordt gemaakt vertellen we je hieronder. In de afgelopen honderden jaren is deze manier van koffie zetten de traditionele vorm in Turkije geworden. 

Het is daarom ook zo dat de naam Turkse koffie afstamt van de bereidingswijze welke nog na al die jaren hetzelfde wordt uitgevoerd. In het beginsel is deze koffie gewoonweg normale erg fijngemalen arabica koffie. 

De koffie is dusdanig fijngemalen dat het je wellicht doet denken aan cacaopoeder. Deze maalfijnheid komt namelijk ook voor bij het zetten van een kopje chocolademelk Ook dit proces van de absorptie tussen de cacao en de melk komt overeen met elkaar.

De benodigdheden voor Turkse koffie

Om een lekkere kop Turkse koffie te maken is het goed om allereerst te weten welke benodigdheden je in huis dient te hebben. Het fijne hieraan is dat het maken van een kopje Turkse koffie niet veel nodig heeft. En dat is handig omdat je hierdoor makkelijker kan afwisselen.

Wat wij aanraden om te kopen is de Turkse Cezve, dit is een kannetje welke je kan kopen in verschillende uitvoeringen (voor op gas of voor op inductie). De Cezve ziet er niet alleen leuk uit, maar is een ideaal kannetje om de koffie in te koken. Daarnaast waan je je meteen in Turkse sferen door de prachtige uitstraling van deze kan. 

Naast de Cezve heb je gemalen koffiebonen, water, eventueel suiker naar wens en een warmtebron (inductie/gas) nodig. Meer heb je niet nodig om een kopje Turkse koffie te maken. 

Doordat je niet veel nodig hebt om deze koffievariant te bereiden is het ook erg leuk om een ander de Turkse Cezve als koffiecadeau te geven. Het geven van een Cezve laat direct zien dat jij goed hebt nagedacht over het cadeau welke je wilde geven. 

Onderstaand nemen we jou mee in hoe je stap voor stap een kopje Turkse koffie maakt. 

Turkse koffie Cezve

Stap voor stap Turkse koffie maken

Om jou te helpen met het bereiden van de lekkerste Turkse koffie hebben wij onderstaand stap voor stap uitgeschreven welke handelingen je dient te verrichten om een kopje Turkse Ibrik koffie te bereiden. Wanneer jij deze stappen hanteert weten wij zeker dat je een goede kop Turkse koffie zal maken!

Stap 1)
Pak de cezve en giet er koud water in. Houdt hier rekening met de volgende verhouding: 20 gram gemalen koffiebonen en 200ml water. Met deze verhouding zorg je voor een goede sterke kop koffie. 

Voor de gemalen koffiebonen raden wij jou aan om echte Turkse koffie te gebruiken. Aangezien je op dit blog bent beland om echte Turkse koffie te bereiden, is deze stap ook zeker aan te raden. 

Stap 2)
Het is nu tijd om de Turkse koffie aan het koude water toe te voegen. Het is erg belangrijk dat dit water ook nog echt koud is, kook het water dus niet voordat je de koffie hebt toegevoegd. Turkse koffie is namelijk nog fijner gemalen dan espresso koffie. Hierdoor zal de koffie goed worden opgenomen in het water en creëer je de beste smaak. 

Ben jij een liefhebber van gesuikerde koffie? Voeg dan tijdens deze stap de suiker toe. Hierdoor zorg je ervoor dat de zoete suiker smaak optimaal wordt opgenomen in de Turkse koffie. 

Stap 3)
Het is nu tijd om te roeren. Roer het koude water met de gemalen koffie goed door elkaar en begin de cezve te verwarmen. Bouw de warmte langzaam op door de warmte vanuit jouw hitte bron rustig op te bouwen. Dit zorgt namelijk voor een het behoud van de aroma’s in de koffie. 

Hoe langzamer jij de koffie verwarmt, hoe meer de aroma’s uiteindelijk naar voren komen. Houdt hier wel rekening mee dat je ook niet moet overdrijven. Het is niet de bedoeling dat je dadelijk 30 minuten bezig bent met een kopje koffie te zetten.

Let goed op: tijdens het verwarmen van de koffie dien je niet te roeren. Hierdoor roer je de schuimlaag terug de koffie in en dat belemmert het proces waardoor de koffie uiteindelijk korrelig kan worden. 

Stap 4)
Houdt de Turkse koffie goed in de gaten! Als de koffie begint te koken (borrelen) is het belangrijk dat deze niet overkookt. Wanneer dit wel gebeurt wordt de koffie namelijk erg bitter van smaak en is deze mislukt. Wij raden het dan ook zeker aan om de koffie gewoon weg te gooien, erg zonde. 

Stap 5)
Nu is het tijd om de koffie in het kopje te serveren. Heb je echte sterke koffie gezet? Dan is het goed om jouw kopje in een espresso kopje te gieten. Wil je toch liever helemaal in de Turkse sferen blijven? Dan is het ook zeker leuk om een setje Turkse koffie kopjes aan te schaffen. 

Bij het inschenken is het goed om te weten dat de schuim zorgt voor de smaak. Vul hierom eerst ieder kopje voor 1/3 vol. Hierdoor zorg je ervoor dat iedereen een gelijk deel aan koffieschuim krijgt. 

Stap 6)
Waar je nu wellicht had verwacht dat de koffie gereed zou zijn en jij zou kunnen beginnen met drinken is dit toch niet het geval. De overige Turkse koffie dien je nog even door te verwarmen. Dit hoeft niet lang meer, gewoon even tot het kookpunt. Wanneer dit klaar is verdeel je de rest van de Turkse koffie over de kopjes. 

Laat de koffie even kort staan, zo zakt de gemalen koffie naar de bodem en krijg jij geen koffiekorrels in jouw mond. Doordat de gemalen koffiebonen naar de onderzijde van het kopje zakt is het goed om te weten dat je de koffie niet geheel op moet drinken. De koffieprut blijft namelijk in jouw kopje liggen. En dat is niet erg smakelijk!

Stap voor stap koffie zetten

Turkse koffieweetjes:

Naast het uitleggen waar deze koffie vandaan komt en hoe je het bereidt hebben we er ook voor gekozen om een aantal koffieweetjes te delen. 

  1. De herkomst van de koffie: ondanks dat deze koffievariant Turkse koffie wordt genoemd vind deze manier van koffie bereiden zijn oorspong in Ethiopië. De koffie werd voor het eerst ontdekt in de regio Kaffa en is vervolgens in de 15de eeuw in Jemen terecht gekomen. Vanuit Jemen is deze koffie door heel Europa gegaan, waaronder naar Istanbul. Maar de reden dat we deze koffie nu kennen als Turkse koffie is het feit dat de Turken deze koffie hebben geadopteerd, hierdoor is deze koffie nog steeds een bekend begrip in Turkije. 
  2. Fijne koffiebonen: Om deze koffie te bereiden is er een speciale koffiepot nodig, beter bekend als de cezve. Maar om met de cezve koffie te kunnen bereiden dien je gebruik te maken van zeer fijn gemalen koffiebonen. En juist de fijnheid van de koffiebonen is uiterst belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de aroma’s. 
  3. De schuimlaag is de smaakmaker: Waar je normaliter gewend bent om de schuimlaag niet als smaakmaker te beschouwen is dit met deze Turkse koffie zeker het geval. Tijdens het kookproces ontstaat er een schuimlaag waar de aroma’s in gaan zitten. Het is daarom ook van belang dat je deze schuimlaag over alle kopjes verdeelt zodat iedereen de optimale smaak van de aroma’s krijgt. 
  4. Koud water: bereid de Turkse koffie altijd met koud water, dit zorgt ervoor dat de gemalen koffiebonen en het water op de juiste manier met elkaar vermengen. Wanneer je dit niet doet komt de koffiesmaak niet tot zijn recht. 

Hoe smaakt Turkse Ibrik koffie?

De Turkse Ibrik koffie, een andere naam voor de eerder genoemde Turkse koffie, ga je vast en zeker niet iedere dag bereiden. Het heeft namelijk een erg krachtige smaak welke normaliter wordt ‘afgeblust’ met eenzelfde hoeveelheid suiker (in grammen) als je gemalen koffiebonen toevoegt. 

Door het feit dat de Turkse Ibrik koffie direct wordt vermalen met de koffiebonen en doordat deze met een rustig tempo tot het kookpunt wordt bereidt heeft de koffie zelf een bittere smaak. Dat is de reden dat er een aardige hoeveelheid suiker aan de koffie wordt toegevoegd. 

Ben je geen fan van suiker en/of andere alternatieven en wil je de inname hiervan zoveel mogelijk beperken, dan raden we het af om deze Ibrik koffie te bereiden. Zonder de suiker is de koffie naar onze mening niet lekker om te drinken. De smaak kan door de kracht erg bitter zijn en dat drinkt normaliter niet ideaal. 

Hoe maak je traditionele Turkse koffie in het zand?

Om traditionele Turkse koffie in het zand te maken, heb je een speciale set en een beetje geduld nodig. Hier is een eenvoudige manier om dit heerlijke drankje te bereiden:

  1. Benodigdheden, deze wijken nauwelijks af van de eerder genoemde benodigheden:

  2. Plaats de Turkse koffiepot op een vlakke ondergrond, zoals een tafel of een speciaal ontworpen zandbed.

  3. Voeg water toe aan de Turkse koffiepot. De verhouding is meestal 1 kopje water per kopje koffie.

  4. Voeg de gewenste hoeveelheid suiker toe, als je van zoete koffie houdt. De traditionele Turkse koffie kan erg zoet zijn, dus pas de hoeveelheid suiker aan naar smaak.

  5. Voeg 1 tot 2 volle theelepels fijngemalen Turkse koffiebonen toe per kopje water.

  6. Roer het mengsel goed door met een houten lepel om de suiker en koffie gelijkmatig te mengen.

  7. Plaats de Turkse koffiepot in het zand, waarbij de bodem goed wordt bedekt.

  8. Zet het geheel op een laag vuur en wacht geduldig terwijl de koffie langzaam begint te verwarmen en opborrelen. Het is belangrijk om het vuur laag te houden, zodat de koffie niet te snel opwarmt.

  9. Laat de koffie opborrelen en vorm een schuimlaag. Dit schuim wordt “kaimaki” genoemd en is een belangrijk onderdeel van de traditionele Turkse koffie.

  10. Haal de koffiepot voorzichtig uit het zand zodra de koffie begint te borrelen en de kaimaki zich vormt. Giet de koffie in kleine kopjes zonder het schuim te verstoren.

  11. Laat de koffie een paar minuten afkoelen voordat je ervan geniet. Traditioneel wordt Turkse koffie vaak geserveerd met een glas water om de smaak te neutraliseren.

  12. Geniet van je traditionele Turkse koffie!

Onthoud dat het maken van Turkse koffie in het zand een kunst op zich is, en het kan wat oefening vergen om de perfecte koffie te zetten. Maar met de juiste techniek en geduld kun je genieten van deze heerlijke en aromatische drank.

Veelgestelde vragen

In Turkse koffie zitten relatief weinig ingrediënten: gemalen koffiebonen, water en suiker naar smaak. 

Turkse koffie bereiden is een eenvoudige manier van koffie bereiden. Je hebt er weinig voor nodig en de koffie is binnen een paar minuten klaar! 

Turkse koffie heeft een sterke smaak waar je wellicht in eerste instantie aan zou moeten wennen. De koffie is door de sterkte van de aroma’s ook bitter van smaak. 

Nee, voor het bereiden van Turkse koffie heb je enkel gemalen koffiebonen, water en suiker nodig. Turkse koffie is dus zeker niet duur om te bereiden!

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »