De beste French press van 2024 voor jou getest!

Een koffie cafetière of een French press zijn twee verschillende namen voor één product. Met de French press zet jij eenvoudig koffie op basis van erg fijn gemalen koffiebonen. Deze manier van koffie zetten kent zijn oorsprong uit Frankrijk. 

Om deze reden zie je de French press veel terug in landen welke Franse invloeden hebben. Deze kleine koffiemachine straalt eenvoud uit en ook de bereidingswijze van de koffie is erg gemakkelijk. Hoe je deze koffie bereidt zullen we je ook vertellen op deze pagina. Het fijne hieraan is, is dat je weinig bijzondere skills nodig hebt om dit te kunnen!

Welke French press is het beste?

De French press heeft de laatste jaren veel liefhebbers gewonnen. Dit komt enerzijds komt dit door het vele thuis werken, mensen besteden steeds meer tijd aan o.a. koffie zetten. 

Ook komt het doordat het zetten van een kopje koffie een steeds belangrijker onderdeel wordt in ons leven. Om deze reden wordt er constant gezocht naar meerdere opties voor het bereiden hiervan. 

Doordat het gebruik van de French Press erg eenvoudig, is deze manier van koffie bereiden ook snel geadopteerd in Nederland. Ook kan de voordelige aanschafprijs een rol spelen. Al voor een paar tientjes heb je namelijk een French press. Zo voeg je voor weinig geld weer een optie aan jouw koffieassortiment toe.  

Om jou te helpen bij de keuze voor de beste French Press hebben wij gekeken naar welke variant een uitstekende prijs- en kwaliteitverhouding heeft. 

VDN French Press

Wanneer je een graag kiest voor een duurzame en kwalitatieve koffiemachine dan is de kans dat je uitkomt bij de VDN French Press erg groot. Dit apparaat is gemaakt van sterke materialen (RVS) en is afgewerkt met een strak design. Daarnaast is het voordeel dat de koffie cafetière hierdoor roest vrij is en erg simpel schoon te maken is.  
 

Een goede aanvulling is het feit dat deze cafetière uit is gerust met drie zeven waardoor de koffie niet tot nauwelijks sporen van koffiebonen bevat. En dat drink een stuk prettiger dan wanneer er steeds stukjes gemalen koffiebonen meekomen. Ook is het apparaat uitermate geschikt om een kopje thee mee te zetten. 

En ondanks wij echte koffieliefhebbers zijn zorgt dit er alleen maar voor dat jij de VDN French Press meer gaat gebruiken. Hierdoor krijg je waar voor je geld en dat is ook zeker een pluspunt. 

Online scoort deze koffiemachine erg goed met namelijk een 4,8/5. Een erg belangrijke factor voor wanneer je een nieuw koffieattribuut aan gaat schaffen. Hierdoor zie je dat het apparaat bij meerdere mensen in de smaak valt. 

VDN french press

Verkrijgbaar bij

bol.com

Omdat deze French Press meerdere specificaties en pluspunten heeft hebben wij ervoor gekozen om ze voor jou op een rijtje te zetten:

 • Materiaal: RVS (roestvrijstaal)
 • Inhoud: 0,8 liter
 • Kleur: zwart
 • Eenvoudig schoon te maken 
 • Zwaar(der) materiaal waardoor de koffiemachine erg stevig is
 • Ook geschikt voor thee liefhebbers!

De top French press

Bovenstaand hebben we al de VDN French Press besproken. Dit is in onze ogen de beste keuze uit dit segment. Maar laten we ook eerlijk zijn: er zijn voldoende goede keuzes! 

Om deze reden hebben we ervoor gekozen om voor jou enkele aanvullingen te doen op het bovenstaande model om zodoende een top 5 French press te creëren. 

Bialetti French Press 

Een heel ander soort French Press dan degene van VDN welke we bovenstaand al hebben besproken is deze van Bialetti. Het grote verschil komt eigendoor door het materiaal welke is gebruikt voor de behuizing. Waar de VDN gemaakt is van RVS, is deze Bialetti gemaakt van glas!

Wat ons betreft is dit erg stijlvol, maar je moet er wel van houden. Glas is in zekere zin een wat fragieler materiaal dan RVS. Desalniettemin vinden wij dat ook het uiterlijk een belangrijke factor mag zijn. Ook is het zien van het koffieproces de moeite waard om aan deze Bialetti te denken.
 
De Bialetti French Press is te verkrijgen in verschillende afmetingen, namelijk: 0,3L, 1L en 1,5L. Denk daarom ook goed na of je normaliter in je eentje een kopje koffie drinkt, vaak voor meerdere mensen koffie zet of juist gewend bent om meerdere kopjes koffie tegelijkertijd te zetten en deze in een thermoskan te bewaren. 
 
Wat wij waarderen aan deze Bialetti is dat het schoonmaken ervan eenvoudig is: je wast hem namelijk erg eenvoudig mee in de vaatwasser!
 
Omdat deze French Press meerdere specificaties en pluspunten heeft hebben wij ervoor gekozen om ze voor jou op een rijtje te zetten:
 • Materiaal: glas
 • Inhoud: 0,3, 1 of 1,5 liter
 • Kleur: zwart handvat 
 • Eenvoudig schoon te maken 
 • Vaatwasser bestendig
 • Zwaar(der) materiaal waardoor de koffiemachine erg stevig is
 

Leopold Vienna – Koffiemaker French Press 

Een ander en nog wat goedkoper model is de Leopold Vienna Koffiemaker French Press. Zoals we al eerder hebben gezegd is deze manier van koffie bereiden een goedkope manier. 

Wat wij erg waarderen aan deze Leopold Vienna is het feit dat er weinig poespas aan te pas komt. Het apparaat werkt eenvoudig en het kan haast niet misgaan om een lekker kop koffie te bereiden. 

Deze French Press is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen: 300ml en 1L. Hierdoor kan jij eenvoudig kiezen of je meerdere kopjes koffie tegelijkertijd zet. 

Planetary Design USA – FLASK Coffee Press


Een van onze favorieten is zeker de Planetary Design USA – FLASK Coffee Press. En dat komt door het design waarmee deze koffiemachine is uitgerust. De mooie glazen koker gecombineerd met de uitneembare pomp.

Om deze Coffee Press geheel in stijl te maken is het FLASK logo aan de bovenzijde gemaakt. Hierdoor onderscheidt deze cafetiere zich van de andere. 

Wil je wat meer stijl? Een beter design en alsnog een erg goede Coffee Press? Dan is deze Planetary Design zeker iets voor jou. 


Hoe werkt een French press?

Het zetten van een kopje koffie door middel van de French press is erg gemakkelijk, maar toch is het heel erg belangrijk om de stappen welke gevolgd dienen te worden goed te volgen.

Om deze reden hebben wij onderstaand alle stappen voor jou op een rijtje gezet. Wanneer je deze stappen goed volgt kan het nauwelijks meer mis gaan. En geniet jij binnen enkele minuten van een heerlijk kopje koffie:

 1. Kook water door middel van een waterkoker.
 2. Weeg de bonen af tot de hoeveelheid die jij wil gebruiken.
 3. Doe de koffiebonen in de pot en giet hier het water overheen (let op: het filter moet helemaal naar beneden).
 4. Tijd om te gaan zeefen. 
 5. Wanneer je de koffie dik en sterk genoeg vind. Is het tijd om de koffie rustig in te schenken in een ander kopje. 

Nog enkele tips voor het ideale kopje koffie met behulp van een french press: 

 • Nagenoeg alle koffiebonen zijn te gebruiken. Let er wel goed op dat de koffiebonen grof gemalen zijn, anders drinkt het niet zo fijn. Je houdt hierdoor veel stukjes in de koffie. En dat heeft weer een negatieve werking op het drinkgenot. 
 • Is de smaak niet zoals je hem wil? Probeer dan de volgende keer wat minder, meer of andere koffiebonen uit. Door koffie te bereiden met behulp van een French Press kan je namelijk alle soorten en varianten uitproberen!
 • De koffie is goed te bewaren wanneer je gebruik maakt van een koffiekan en/of thermoskan! Maak je graag meerdere kopjes tegelijkertijd? Dan kan dit zeker een uitkomst zijn!
Vind je het toch fijner om deze uitleg ook visueel te hebben? Bekijk dan onderstaand filmpje!
 

Welke koffie voor French Press?

Een kopje koffie zetten met een French Press is simpel. We hebben bovenstaand het stappenplan doorlopen en aangegeven welke French Press  het beste zijn. Daarom gaan we nu over op de volgende stap: we juiste koffie!

Je hoeft jouw keuze niet af te laten hangen van gemalen of ongemalen koffiebonen. Dit komt doordat je zelf eigenhandig de koffiebonen nog kan malen, kies daarom juist de koffie uit welke jij erg lekker vindt! 

Dat klinkt natuurlijk erg logisch, maar nu je dit weet, weet je ook direct dat de opties eindeloos worden. Het voordeel aan gemalen koffie is alleen dat je geen bonenmaler nodig hebt. Maar dan kies je dus wel écht voor het gemak welke deze bonen jou te bieden hebben. 

Wanneer je iets minder voor het gemak wil kiezen en ook iets meer wil experimenteren met de koffiesmaak is het een optie om koffiebonen te kopen. Dit kunnen dezelfde koffiebonen zijn die je altijd koopt of juist andere. 

Je kan ook de koffiebonen uit jouw volautomatische koffiemachine kiezen, zo kan je direct zien welke invloeden het zetten van koffie op deze manier heeft op de uiteindelijke smaak. 

Zoals bovenstaand al gezegd is het dus handig om een bonenmaler in huis te hebben wanneer je kiest voor het malen van de koffiebonen. Het handige hieraan is dat je de koffiebonen op verschillende maalstanden kan malen. Telkens proef je weer een lichte afwijking in de smaak. 

Wees je er wel van bewust dat je de koffiebonen niet te fijn maalt, anders kan het zo zijn dat er teveel koffieprut in jouw kopje koffie komt te zitten. En dat drink niet lekker. 

Wanneer je hiervoor kiest is het ook handig om een koffie weegschaal in huis te hebben. Zo weeg je eenvoudig af hoeveel koffie jij nodig hebt! 

Koffie voor een French press

Nu we weten welke koffiesoorten je allemaal kan gebruiken vinden wij het hoog tijd om jou te laten zien welke koffiesoorten onze voorkeur heeft. Dit doen we aan de hand van paar door ons samengestelde koffies. 

Lavazza Tierra for Planet biologische koffiebonen

Deze Lavazza Tierra for Planet koffiebonen zijn 100% biologisch & UTZ gecertificeerd. Deze blend is vervaardigd van zeer hoge en kwalitatieve Arabica bonen. Verbouwd en geoogst met respect voor mens en natuur. De Italiaanse branding zorgt voor een aroma van fruit en bloemen.

Waarom zou jij moeten kiezen voor de Lavazza Tierrra for Planet (naast het feit dat dit een ecologische en verstandige keuze is voor het milieu en voor jouw eigen gezondheid):

 • 100% Biologisch
 • UTZ gecertificeerd
 • Smaaksterkte/intensiteit op schaal 1-10: 6 
 • Aroma: fruitig en bloemen
 • Branding: medium graad
 • Blend: 100% Arabica

Cento Nero Donker gebrand

Een andere favoriet is de Cento Nero donker gebrand. En de reden hiervoor is simpel: je kan alle kanten op met deze koffiebonen. Wel dien je ook deze koffiebonen eerst nog eens goed te maken. 

Door het feit dat deze koffiebonen donker gebrand zijn kan je eenvoudig variëren met de kracht van de koffiebonen. Wil je liever een sterkere kop koffie, doe er dan een half schepje bij! 

Goed om te weten: ook deze Cento Nero is een biologische koffie welke met aandacht en liefde is bereidt. Met het kiezen voor Cento Nero maak je ook een bewuste keuze voor jouw gezondheid en het milieu. Een win-win situatie wat ons betreft. 

Tips voor het gebruik van een French Press:

 • Koffie maken met een French Press kan in veel verschillende afmetingen, het heeft er dan ook zeker mee te maken met hoe groot jouw apparaat is. Wanneer je (te)veel koffie maakt en deze wil bewaren om later op te drinken is het verstandig om een thermoskan te gebruiken. Hierdoor houd je de koffie op temperatuur en zorg je dat deze niet bitter wordt.
 • Het zetten van koffie is soms een hele eenvoudige, maar ook een hele lastige aangelegenheid. Het kan zich wel eens voordoen dat de koffie te slap of juist te bitter is. Wanneer je dit hebt is het goed om eens te kijken naar de variabelen. Gebruik eens minder/meer koffiebonen of switch eens tussen de verschillende koffiebonen die er zijn.
 • Het zetten van een kopje koffie kan een heerlijk moment zijn om te genieten. Je kan je daarom wellicht ook wel voorstellen dat je dit op andere plekken dan thuis ook zou willen. Denk hierbij aan vakantie! Neem je French Press mee en geniet overal van jouw heerlijke koffie!
 • Wacht niet te lang met het schoonmaken van jouw koffiemachine. Wanneer je dit wel doet is de kans erg groot dat het schoonmaken steeds lastiger wordt. Dit komt namelijk doordat er veel koffiedik resten achter blijven welke gaan kleven aan de binnenzijde. Maak het jezelf gemakkelijk door dit dus meteen te doen!

Hoeveel schepjes koffie in de French Press?

Wanneer je koffie wil zetten met een French Press is het goed om te weten welke verhoudingen je het beste kan gebruiken tussen de gemalen koffiebonen en het water.

Het is goed om te weten dat de verhouding tussen de koffie en de koppeling van smaak hieraan bij iedereen anders geïnterpreteerd kan worden. Dit komt omdat de ene persoon van sterke(re) koffie houdt dan de andere. Wanneer er veel gemalen koffiebonen worden gebruikt is de kans op een iets wat bittere smaak groter, ook hier moet je van houden. 

Om deze reden hebben wij ervoor gekozen om een gemiddelde aan te houden. Voor een normale goede kop koffie dien je ongeveer 7 tot 8 gram koffie te gebruiken. Een kopje koffie heeft de gemiddelde verhouding van zo’n 120ml water op 7 tot 8 gram koffie. Aan jou de keuze in hoeverre je hier zelf mee wil experimenteren.

Hoe maak je een French Press schoon?

Het onderhouden van jouw koffiemateriaal is uitermate belangrijk voor het gebruik van de cafetière gecombineerd met de smaak. En vooral het laatste aspect is vaak onderbelicht.
 
Ik hoor je denken: hoe kan het onderhouden van mijn French Press belangrijk zijn voor de smaak van een kopje koffie? Dat zit hem vooral in het feit hoe je dit apparaat NIET moet onderhouden. Dit zit hem vooral in het feit dat sommige apparaten niet geschikt zijn voor de vaatwasser. 
 
En dit komt doordat ze niet goed tegen het hete water gecombineerd met afwasmiddel kunnen. Het probleem zit hem in de beschermingslaag welke het vuil dat achter kan blijven afstoot. Deze laag kan namelijk snel(ler) losweken bij het gebruik van schoonmaakmiddelen. Erg zonde, maar ook erg smerig. Want hierdoor kunnen er allemaal andere smaken aan jouw kopje koffie gaan zitten. 
 
Wanneer jouw French Press hier niet geschikt voor is, is het goed om te weten dat je het schoonmaak ritueel het beste gelijk kan houden aan de percolator. Gebruik een spons met warm water, maar absoluut geen zeep. Dit kan namelijk een negatieve werking hebben op de krasbestendigheid en antisliblaag van de cafetière en dat is erg zonde.

Veelgestelde vragen

Koffie zetten met een french press is kinderlijk eenvoudig. Volg de stappen op deze pagina en het kan haast niet mis gaan!

Wanneer je een normale kop koffie wil zetten dien je zo’n 7 tot 8 gram gemalen koffiebonen te mengen met 120 ml water. 

Het is belangrijk om gemalen koffiebonen toe te voegen aan jouw French Press. Dit kunnen voorgemalen koffiebonen zijn of koffiebonen welke je zelf met een bonenmaler maalt.

Nee, een French Press koop je al voor een paar tientjes. En is een relatief goedkope toevoeging aan jou koffieassortiment. 

Dit doe je grotendeels door het apparaat mee te laten in de vaatwasser. Wanneer jouw French Press hier niet geschikt voor is, is het handig om deze pagina te lezen.