Een koffie verkeerd, hoe maak je het?

Een van de meest gedronken koffiespecialiteit met daaraan melk toegevoegd is toch wel de koffie verkeerd. Dit is één van de koffies welke wij ook al eens hebben uitgelicht in ons blog over koffie met heel veel melk

Ondanks het feit dat deze koffie veel in Nederland wordt gedronken weten toch een hele hoop mensen (nog) niet (exact) wat deze koffiespecialiteit nou inhoudt. Hoe je het maakt en wat de koffie verkeerd nu anders maakt dan bijvoorbeeld de flat white

Wat wij willen bereiken is dat jij aan het einde van dit artikel deze koffie soort begrijpt, maar ook zeker zelf kan maken!

Inhoud

Wat is een koffie verkeerd?

Zoals veel melkspecialiteiten is de koffie verkeerd eveneens gebaseerd op een kopje zwarte koffie. Dat is uiteraard ook logisch, maar het is goed om te weten dat je het beste kan kiezen voor een espresso als basis. 

Wanneer je namelijk voor een espresso kiest in plaats van een lungo zorg je ervoor dat de koffie nog voldoende kracht behoudt nadat de melk is toegevoegd. Ook heb je de keuze om te gaan voor koffiebonen welke vers zijn gemalen, welke jezelf maalt of filterkoffie. 

Hoe bereid je een koffie verkeerd?

Om een goede kop koffie verkeerd te maken is het goed om te weten welke verhoudingen je tussen de koffie en melk gebruikt. Zo raden we je aan om de volgende verhoudingen te gebruiken: 

 • 1/3 koffie
 • 2/3 melkschuim
Het bereiden is heel erg simpel: 
 1. Zet een kopje voor jouw koffie klaar
 2. Bereid de melkschuimlaag met een melkopschuimer
 3. Zet een espresso
 4. Voeg de melkschuim aan de espresso toe
 5. Genieten maar!

Om deze reden is het bereiden van een koffie verkeerd ook zeker niet lastig te noemen. Maar het is goed om te weten dat je ook van deze verhoudingen kan afwijken. Drink jij liever een iets sterkere kop koffie? Gebruik dan simpelweg wat meer koffie (of sterkere koffiebonen). Ga jij toch liever voor de melksmaak? Kies dan voor een volle en romige melk!

Wat heb je nodig voor een koffie verkeerd?

Zoals we nu weten is het hartstikke eenvoudig om een goede koffie verkeerd te bereiden. Maar toch is het goed om te weten welke attributen jij thuis nodig hebt om zo’n kop koffie te bereiden. 

Om het voor jou ook overzichtelijk te houden gaan we er vanuit dat je enkel een koffiemachine en een melkopschuimer nodig hebt. Voor een kop koffie kan je doorgaans meerdere attributen nodig hebben. Denk hierbij aan een bonenmalertamperkoffieweegschaal e.d.. 

Omdat het gros van de mensen een espresso bereid door middel van een volautomatische koffiemachine en/of cupmachine hebben wij ervoor gekozen om in dit artikel hier niet verder op in te gaan. 

De koffiemachine

Doordat je eigenlijk met iedere koffiemachine de basis kan leggen voor het bereiden van een goede kop espresso hebben wij onderstaand een divers aanbod laten zien van goede koffiemachines die jij kan gebruiken. 

Denk er altijd goed aan dat je voor een koffiemachine kiest welke op zijn minst een goede espresso en lungo kan bereiden. Wanneer je dit doet kan je namelijk altijd variëren en andere koffiespecialiteiten bereiden.

 

De melkopschuimer

De volgende stap is een hele belangrijke: de melkopschuimer. In deze categorie hebben wij ervoor gekozen om enkele voorbeelden aan te bieden waarmee wij al eens hebben gewerkt. Bij een melkopschuimer is het uitermate belangrijk dat je kiest voor een kwalitatieve melkopschuimer. 
 
Het fijne hieraan is dat er keuzes gemaakt kunnen worden tussen de verschillende mogelijkheden die een schuimlaag te bieden heeft. Zo kan je eindeloos variëren en meerdere soorten koffie verkeerd uitproberen. 
 

Stap voor stap een koffie verkeerd bereiden?

Wil je het bereiden van een kopje koffie verkeerd ook eens visueel hebben? Bekijk dan het onderstaande filmpje eens goed. Dan kan het al helemaal niet meer mis gaan!

Je zal al gauw zien dat het bereiden van deze koffiesoort niet veel werk in beslag neemt. Hierdoor is het juist erg leuk om dit eens te doen. In een handomdraai maak je namelijk een nieuwe koffiespecialiteit erbij!

Waarom heet een koffie verkeerd zo?

Bij het achterhalen van de naam van de koffie verkeerd en dan helemaal de herkomst van de naam komt er direct een leuk weetje naar boven. Want waarom heet deze koffie zo? En hoe is deze naam tot stand gekomen?

Eigenlijk is het antwoord best wel simpel: een koffie verkeerd heet namelijk zo doordat men de bereidingswijze van deze melkspecialiteit geheel verkeerd vond. Je hoort namelijk niet zoveel melk toe te voegen aan een kopje espresso. 

Maar waarom dan niet hoor ik je denken. Dat ligt er eigenlijk geheel aan dat wanneer je zoveel melk toevoegt aan een kopje koffie de smaak van de espresso verdwijnt en je daardoor geen ‘echte’ koffieliefhebber bent. 

Tegenwoordig weten we wel beter, aangezien er erg veel geëxperimenteerd is met verschillende soorten melk toe te voegen aan espresso’s en hierdoor nieuwe koffie creaties te laten bestaan.

Waarom kiezen voor een koffie verkeerd?

Waarom jij zou moeten kiezen voor deze koffiespecialiteit? Het antwoord hierop is zeker niet eenduidig, je mag ervoor kiezen wanneer jij ervan houdt. Zo simpel is het. Maar wil je ontdekken welke koffiesmaak het beste bij jou past? Dan is de koffie verkeerd zeker een goede toevoeging. 

Je smaak op het gebied van koffie drinken wordt groter en/of breder doordat je meer verschillende soorten gaan proeven. Wellicht leer je het hierdoor ook wel beter waarderen? Kijk, proef en ruik. Dat is onze aanrader wanneer jij iets nieuws wil uitproberen. Of dit nou gaat om een koffiespecialiteit, nieuwe soort melk of nieuw soort koffieboon!

Hoe wordt die geserveerd?

Wanneer we het hebben gehad over waarom je voor deze koffie soort dient te kiezen, hoe je hebt bereidt, welke verhoudingen er gebruikt worden is het ook zeker belangrijk om te weten hoe je deze koffie op een traditionele wijze serveert. 

En waarom dat belangrijk is: zo maak je het cirkeltje perfect rond. Doordat deze koffie niet veel volume bevat is het goed om te weten dat je hem gewoon serveert in een normale koffiemok. 

Wanneer dit niet past weet je ook direct dat je de verhoudingen niet goed genoeg op elkaar hebt afgestemd of simpelweg van beide ingrediënten teveel volume hebt gebruikt (teveel milliliter). 

Hoe je dat weer eenvoudig kan oplossen? Door de volgende keren iets minder koffie en koffiemelk te gebruiken. Heb je toch over? Maak er dan gerust twee! Dan hebben we dat probleem ook weer opgelost. 

Hoeveel calorieën bevat een koffie verkeerd?

Een vraag welke vaak wordt gesteld is of deze koffie soort gezond is? Of juist ongezond is? Dat vinden mensen steeds belangrijker om te weten, maar een eenduidig antwoord ligt wat ons betreft wat meer in het midden: geen van beiden. 

Een koffie verkeerd welke je bereid met een grootte van 250 milliliter bevat namelijk volgens schattingen zo’n 75 calorieën. Hiermee bezit deze koffie minder calorieën dan frisdrank of iets dergelijk, maar gezond is het ook niet direct te noemen. 

Wat ons betreft kan je zeker op zijn tijd eens genieten van een melkspecialiteit, maar doe dit ook niet iedere dag. 

Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd en een latte macchiato?

Twee verschillende koffie soorten welke erg veel op elkaar lijken: de koffie verkeerd en de latte macchiato. Er zit namelijk ook maar een klein verschil tussen beiden en dat zit hem in de hoeveelheid melkschuim en grootte van de drank. 

Bij de latte macchiato wordt doorgaans een groter glas gebruikt en wordt de verhouding in drie gelijken delen gebruikt:

 • 1/3 koffie
 • 1/3 melk
 • 1/3 melkschuim.

Op deze manier wijkt de latte macchiato dus af. 

Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd en een cappuccino?

Ook hier zitten weer enkele verschillen tussen de melkspecialiteiten. Een cappuccino heeft qua verhoudingen weer meer weg van een Latte Macchiato, maar ook hier is weer een minimale afwijking tussen de koffie soorten. 

Bij de cappuccino wordt doorgaans ook een groter glas gebruikt. In tegenstelling tot de latte wordt hierbij een groter en breder glas gebruikt. De verhouding is eveneens in drie gelijken delen opgesplitst:

 • 1/3 koffie
 • 1/3 melk
 • 1/3 melkschuim.

Bij de goede cappuccino ontstaat er een bolling vlak boven de rand van de mok. Hierdoor weet je ook direct dat de schuimlaag een goede dikte heeft. Schenk dus altijd de mok geheel vol, dan heb je ook direct dit getest!

Veelgestelde vragen

Dat is eigenlijk erg simpel: je hebt een espresso en melkschuim nodig. Deze voeg je samen en je kan genieten. 

Wil je weten hoe je dit exact doet? Lees dan hier verder. 

2 tot 3 minuten.

De bereidingstijd van een koffie verkeerd hangt grotendeels af van de snelheid van jouw melkopschuimer en de snelheid van jouw koffiemachine. 

Jazeker, maar we raden je wel aan een goede melkopschuimer aan te schaffen. Zo zorg je ervoor dat die langer meegaat en jij er langer van kan genieten. 

Om het zelf te bereiden zeker niet. Al helemaal wanneer je de ingrediënten al in huis hebt. 

In de horeca vragen ze er iets meer voor dan bij een normale koffie. En dat komt door de bereidingstijd en de melk. 

Een koffie verkeerd is niet per definitie gezond te noemen. Maar ook zeker niet ongezond. 

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »