Hoe kan je het beste een Nespresso ontkalken?

Een Nespresso ontkalken is niet alleen nodig om jouw kopje koffie van een optimale smaak te blijven voor zien, maar het heeft ook zeker nog meer voordelen. Wist je dat het ontkalken van een Nespresso ervoor zorgt dat de kalklaag die ontstaat loslaat? Dit komt dan niet in jouw koffie terecht. 

Doordat de kalk niet meer in jouw koffie terecht komt, drink jij het ook niet op. En daarnaast is het ontkalken ook nog eens goed voor de levensduur van jouw koffiemachine. Eigenlijk geldt dit blogje niet alleen voor Nespresso’s, maar ook voor andere koffiemachines van andere merken. 

Het creëeren van teveel kalk in jouw koffiemachine zorgt (vaak) ook voor ‘error’ meldingen, wanneer dit het geval is dien je jouw koffiemachine te resetten. Lees hiervoor ons blog over het resetten van jouw Nespresso apparaat en/of andere koffiemachines.

Hoe kan je een Nespresso ontkalken?

Het regelmatig ontkalken van jouw koffiemachine is erg belangrijk om de levensduur van het apparaat te verlengen. Een Nespresso ontkalken is niet lastig, maar je dient de voorgeschreven stappen goed te hanteren. Hierdoor voorkom je veel gemaakte fouten zoals het drinken van koffie doordat er nog resten van het ontkalkingsmiddel in de koffiemachine zit. 

Om jouw Nespresso te ontkalken dien je de volgende stappen te hanteren:

  1. Voeg 1 liter water aan jouw waterreservoir toe. 
  2. Voeg hier het ontkalkingsmiddel aan toe.
  3. Laat het ontkalkingsmiddel en water 30 tot 60 seconden mengen. 
  4. Plaats het waterreservoir terug en zet een opvangbakje onder de koffiemachine en/of stoompijpje. 
  5. Zorg ervoor dat de koffiecuphouder leeg is.
  6. Laat de koffiemachine doorspoelen door middel van het zetten van een kopje koffie. 
  7. Verwijder het waterreservoir en reinig deze grondig zodat alle ontkalkingsmiddelen zijn verdwenen. 
  8. Wacht 30 minuten zodat het ontkalkingsmiddel zijn werk kan doen. 
  9. Hierna dien je de koffiemachine 3 tot 5 keer door te laten spoelen. 
  10. Het ontkalken van jou Nespresso is gelukt. Je kan weer koffie zetten!

Bovenstaande 10 stappen klinkt wellicht zo op het eerste oog als een flink aantal stappen, maar zoals je ziet zijn deze binnen een korte tijd volbracht. Een Nespresso DeLonghi ontkalken is zoals gezegd een eitje en veel moeilijker dan dit is het ook niet. 

Mocht het Nespresso ontkalken niet zijn gelukt, of wellicht ben je niet geheel tevreden over de kwaliteit van het water/de koffie uit jouw koffiemachine, is het aan te raden om bovenstaande stappen nogmaals uit te voeren. 

Het kan namelijk zijn dat er extreem veel kalk in jouw koffiemachine is gaan zitten. Het is dan ook logisch dat jouw koffiemachine niet in één keer kalkvrij is. 

Welke ontkalker voor jouw Nespresso?

Het zal je wellicht niet verbazen, maar ook dit segment op de koffiemarkt is erg verzadigd. En daarmee bedoelen we dat er erg veel verschillende aanbieders zijn op het gebied van Nespresso onkalken. 

Maar dat vinden wij niet direct een negatief iets, want doordat er meer aanbieders zijn worden de fabrikanten ook gedwongen om te kiezen voor (meer) kwaliteit en een lage(re) prijs. En dat komt dan weer ten goede van de consument en van de consument zijn of haar portemonnee. 

Onderstaand hebben wij enkele onkalkers voor Nespresso toegelicht welke zonder enige twijfel ervoor zorgen dat jouw koffiemachine weer goed gaat werken. Ook is het goed om te weten dat je deze ontkalker niet alleen hoeft te gebruiken voor jouw Nespresso apparaat. 

Hoe kan je een Nespresso De’Longhi ontkalken?

Ook bij een Nespresso De’Longhi koffiemachine is het uitermate belangrijk om deze met enige regelmaat te ontkalken. Eigenlijk verschilt de werkwijze ook nauwelijks van bovenstaand beschreven werkwijze. En dat maakt het eenvoudig te onthouden. 

Voor een Nespresso De’Longhi ontkalken dien je de volgende stappen te hanteren:

  1. Voeg 1 liter water aan jouw waterreservoir toe. 
  2. Voeg hier het ontkalkingsmiddel aan toe.
  3. Laat het ontkalkingsmiddel en water 30 tot 60 seconden mengen. 
  4. Plaats het waterreservoir terug en zet een opvangbakje onder de koffiemachine en/of stoompijpje. 
  5. Laat de koffiemachine doorspoelen door middel van het zetten van een kopje koffie. 
  6. Wij raden het aan om dit minimaal 3 tot 4 keer te doen. 
  7. Verwijder het waterreservoir en reinig deze grondig zodat alle ontkalkingsmiddelen zijn verdwenen. 
  8. Wacht 30 minuten zodat het ontkalkingsmiddel zijn werk kan doen. 
  9. Het ontkalken van jou Nespresso De’Longhi is gelukt. Je kan weer koffie zetten!

Bovenstaande stappen lijken op het eerste oog erg uitgebreid, maar zoals je ziet zijn deze binnen een korte tijd volbracht. Een Nespresso De’Longhi ontkalken erg eenvoudig.

Mocht het Nespresso De’Longhi ontkalken niet zijn gelukt, of wellicht ben je niet geheel tevreden over de kwaliteit van het water/de koffie uit jouw koffiemachine, is het aan te raden om bovenstaande stappen nogmaals uit te voeren. 

Het kan namelijk zijn dat er extreem veel kalk in jouw koffiemachine is gaan zitten. Het is dan ook logisch dat jouw koffiemachine niet in één keer kalkvrij is. 

Uitleg Nespresso ontkalken

Een Nespresso ontkalken is zoals gezegd erg simpel, maar we kunnen begrijpen dat jij wellicht de voorkeur geeft aan een filmpje waaruit exact wordt uitgelegd hoe jij een Nespresso DeLonghi dient te ontkalken. 

In onderstaand filmpje wordt als voorbeeld de Nespresso Lattissima+ gebruikt. Heb jij een andere Nespresso machine? Dat is geen probleem. Een Nespresso apparaat ontkalken is namelijk bij veel van de Nespresso machine gewoonweg hetzelfde. 

Wel wordt er nog wel eens gebruik gemaakt van een ontkalkingscupje, dit komt doordat deze cups gewoonweg simpel zijn om te gebruiken. En de marketingafdeling van Nespresso heeft uiteraard ook meegekeken naar de potentiële afzetmarkten voor het bedrijf. 

Ga je een Nespresso De’Longhi ontkalken? Weet dan dat je ook dit filmpje kan gebruiken om de stappen nogmaals te doorlopen. Het proces lijkt zoals we bovenstaand hebben verteld erg op elkaar. 

Filmpje: jouw Nespresso ontkalken

Hoe vaak moet je een Nespresso ontkalken?

Hoevaak je een Nespresso machine moet ontkalken ligt helemaal aan het feit hoeveel kalk jouw kraanwater bevat en hoevaak jij een kopje koffie zet. Bij een intensief gebruik komt er namelijk meer water langs de leidingen waardoor de kans op meer kalkresten toeneemt. 

Daarnaast is ook de kalkconcentratie in het kraanwater van belang. Is dit in het gebied waar jij woont hoger dan gemiddeld? Dan raden wij zeker aan om jouw koffiemachine vaker te ontkalken. Denk hierbij dan aan een periode van 3 tot 6 maanden. 

Wanneer je wat zachter kraanwater hebt raden wij het aan om jouw koffiemachine ongeveer 2 keer per jaar te ontkalken. Dit moet voldoende zijn bij het gemiddelde kraanwater in Nederland. 

Naast de bovengenoemde punten zijn er ook nog wat meer ‘gegeven’ aspecten voor wanneer jij jouw Nespresso moet ontkalken: 

 1. Bij een verbruik van 400 tot 600 koffiecups.
 2. Wanneer de Nespresso minder koffie zet (volume). 
 3. De koffie een minder hoge temperatuur is. 
 4. De Nespresso koffiemachine meer lawaai gaat maken. 
 5. De Nespresso koffiemachine een onbekende storing geeft. 
 6. En uiteraard wanneer het ontkalkingslampje gaat branden. 

Deze punten kan je voor alle Nespresso machines al leidraad nemen. Een Nespresso ontkalken doe je namelijk veelal op dezelfde manier en met dezelfde indicatoren. 

Een Nespresso ontkalken met azijn

Het is niet (altijd) nodig om dure ontkalkingsmiddelen te kopen omdat er ook nog wel een handige huis-tuin-en-keuken-trucje is. Dat betreft namelijk het ontkalken van jouw koffiemachine door middel van azijn. Een Nespresso ontkalken met azijn heb je eenvoudig in een paar minuten gedaan. 

Wel is het belangrijk om te weten dat Nespresso zelf het ontkalken met azijn afraadt. En dat is ook logisch natuurlijk, op het gebruik van azijn hebben zij namelijk geen invloed. En ook de effecten op de langere termijn zijn niet (altijd) onderzocht. Hierdoor wil het bedrijf uiteraard ook de kans op eventuele schadeclaims verkleinen. En daarnaast is de afzetmarkt voor ontkalkingsmiddelen ook erg interessant.

Maar, het ontkalken van een Nespresso machine of andere koffiemachine met azijn werkt zeker ook. Wij hebben hier persoonlijk goede ervaringen mee, maar moeten wel bekennen dat wij ook gebruik maken van een ontkalkingstablet. En dan bedoelen we uiteraard niet beide middelen op hetzelfde moment. Maar wanneer je een Nespresso machine gaat ontkalken kan je de manier waarop je dat doet ook afwisselen. 

Het is belangrijk om te weten hoe je een Nespresso machine ontkalkt met azijn. En dat is, zoals gezegd, erg simpel: Gebruik 1 deel water en 1 deel azijn in het waterreservoir en doorloop de stappen die wij bovenstaand al hebben genoemd. 

 

Waar op letten bij het ontkalken van een Nespresso?

Een Nespresso ontkalken is zoals al vaker gezegd een erg eenvoudig klusje. Het duur hooguit een paar minuten en het resultaat zal je direct opmerken. Denk daarbij aan een stillere koffiemachine, de aroma’s van jouw koffie komen beter tot zijn recht en een langere levensduur van jouw Nespresso machine. 

Ondanks een Nespresso ontkalken een simpel karwei is, raden wij het volgende altijd goed aan. Let erop dat je na het ontkalken van de koffiemachine de koffiemachine weer goed door laat spoelen. Veelal adviseren bedrijven 2 tot 3 keer. Maar wij gaan daar net even wat verder in. 

De smaak van een ontkalkingsmiddel in jouw koffie gaat jou niet vrolijk maken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de chemicaliën die jij kan innemen wanneer er resten achterblijven. Om deze reden adviseren wij om een koffiemachine minimaal 5 keer door te laten spoelen. Het liefst dien je een vol waterreservoir helemaal te gebruiken voor het doorspoelproces. 

Wellicht is dit iets wat teveel van het goede. Maar beter teveel dan te weinig wat ons betreft. 

Veelgestelde vragen

Het ontkalken van een Nespresso apparaat zorgt ervoor dat de smaak van jouw koffie optimaal blijft. Daarnaast is het ook erg belangrijk om de levensduur van jouw koffiemachine te verlengen. 

Wees ervan bewust dat dit niet alleen voor een Nespresso geldt, maar ook zeker voor alle andere koffiemachines. 

Dat ligt eraan hoe het volume van de kalk in kraanwater is. Wanneer je water gebruikt waar veel kalk in zit raden we het aan om dit zeker iedere 3 tot 6 maanden te doen.

Nee dat zeker niet. Wanneer je een koffiemachine wil ontkalken heb je dit doorgaans binnen enkele minuten gedaan. 

Nee, dat zeker niet. Voor onder de €1 heb je vaak al een tablet. 

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »