Het beste filterkoffie apparaat in 2024!

Ben jij aan het rondkijken voor een nieuw filterkoffie apparaat? Dan ben je op de goede pagina belandt. Het kiezen van een nieuw filterkoffie apparaat kan namelijk best complex zijn, dit komt grotendeels door het grote aanbod aan koffiezetapparaten. 

Om deze keuze voor jou een stuk eenvoudiger te maken hebben wij ervoor gekozen om enkele filter koffiezetapparaten toe te lichten. Hierbij hebben wij een selectie gemaakt van filterkoffie apparaten uit een gevarieerd budget. Ook hebben wij gelet op de technologische opties welke deze apparaten te bieden hebben.

Om jou het beste te voorzien van een gedegen advies hebben wij gekeken naar filterkoffie apparaten welke goed scoren op recensies, professionele reviews, afname cijfers en uiteraard onze eigen mening. 

Dit heeft ervoor gezorgd dat wij een selectie hebben gemaakt van luxe filterkoffie apparaten tot de basic modellen. Hiermee hebben we geprobeerd om voor iedere portemonnee een passend model te vinden. 

Het beste filterkoffie apparaat

Wanneer je een nieuw filterkoffie apparaat wil aanschaffen wil je natuurlijk een weloverwogen en goede keuze maken. Het kiezen voor het beste filterkoffie apparaat is relatief lastig, aangezien iedereen andere waarden hecht aan het zetten van een kopje koffie middels een koffiemachine. 

Toch hebben wij geprobeerd om jou te adviseren in het beste filterkoffie apparaat in onze ogen gecombineerd met de cijfers en meningen vanuit de markt. Hierbij hebben wij gekeken naar de verkoopaantallen gecombineerd met de tevredenheid van dit product. 

Op basis van deze informatie is de Moccamaster KBG Select naar voren gekomen als beste filterkoffie apparaat op de huidige markt. Hierbij hebben we ook de betaalbaarheid van het product meegenomen. 

Moccamaster KBG Select

Moccamasteris wellicht niet direct het meest bekende merk op het gebied van koffie zetten. En dat komt eigenlijk door het feit dat dit merk relatief weinig reclame uitingen heeft op televisie of internet. Maar wist je dat Moccamaster al sinds 1968 marktleider is in het zetten van filterkoffie met haar filterkoffie apparaten?

Wellicht is deze informatie (deels) nieuw, maar de kwaliteit welke Moccamaster met zich mee brengt is dat zeker niet. Het zetten van filterkoffie is (zoals in het koffielandschap) wordt genoemd zo oud als de weg naar Rome, maar de beheersing ervan dient zeer goed te zijn. 

Maar wat maakt de Moccamaster KBG Select nou zo’n uitstekend filterkoffie apparaat? Dat zit hem in meerdere aspecten, namelijk de duurzame en kwalitatieve materialen, het feit dat het filter koffiezetapparaat is uitgerust met een warmhoudplaat voor de koffie kopjes. En daarnaast ook het feit dat deze koffiemachines met de hand worden gemaakt in Amerongen!

De Moccamaster KBG Select heeft naast deze punten nog vele andere voordelen: 

 • Een volle koffiekan binnen 6 minuten!
 • Perfecte zettemperatuur van 92-96 graden Celsius
 • Select-keuzeschakelaar voor de optimale smaak bij een volle of halfvolle pot koffie.
 • Warmhoudplaat houdt de koffie op 80-85 graden
 • Veiligheid doordat het koffie zetapparaat uitschakelt na 40 minuten
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
 • Lange levensduur en 5 jaar garantie.
 • Gecertificeerd door het European Coffee Brewing Center (ECBC) en Specialty Coffee Association (SCA)

Elegant filterkoffie apparaat

Veel gehoorde kritiek aan het adres van filter koffiezetapparaten is vaak dat het filterkoffie apparaat veelal een minder elegante behuizing heeft. De uitstraling is hierdoor minder mooi en aantrekkelijk voor de consumenten dan bijvoorbeeld een volautomatische koffiemachine of een pistonmachine. 

Desalniettemin is het filterkoffie apparaat ook in meerdere elegante en stijlvolle designs te verkrijgen, maar je moet hiervoor wel verder kijken dan de standaard modellen. Om deze reden zijn wij verder gaan kijken dan de standaard filter koffiezetapparaten. Hierbij zijn wij uitgekomen bij de Chemex Coffeemaker. 

Chemex Coffee Maker

De Chemex Coffee Maker valt al direct op aan het glazen design, het elegante pompsysteem en de lichte uitstraling van het filterkoffie apparaat. Het systeem werkt hetzelfde, maar het ziet er op het allereerste oog net even wat anders uit. 

De Chemex Coffee Maker vul je aan de achterzijde met water, daarna voeg je de filterkoffie toe aan de zwanenhals. En vanaf hier is het proces tot het bereiden van een kopje koffie hetzelfde als bij andere filterkoffiezetapparaten

De reden waarom je voor dit filterkoffie apparaat zou moeten kiezen zit hem in het design. Je dient een liefhebber te zijn voor het serveren van een kopje koffie in een stijlvolle vorm. Ons advies is dan ook om hier bijpassende koffie kopjes voor te kiezen, dit maakt de beleving net weer wat beter. 

De Chemex Coffee Maker is een filter koffiezetapparaat welke hetzelfde doet als haar concurrentie, maar inspeelt op de grootste valkuil van deze koffiezetapparaten: de uitstraling. 

Het beste koffiezetapparaat met thermoskan

Een filter koffiezetapparaat met thermoskan is een erg handige combinatie doordat een filterkoffie apparaat relatief vaak wordt gebruikt voor het bereiden van meerdere kopjes koffie tegelijkertijd. 

Een thermoskan zorgt ervoor dat jij jouw kopje koffie langer kan bewaren terwijl de aroma’s op smaak blijven en de koffie lekker warm. Onderstaand hebben wij een selectie gemaakt van de beste filter koffiezetapparaten met thermoskan. 

Philips Senseo Switch

Eén van onze topfavorieten op het gebied van filterkoffie is deze Philips Senseo Switch welke naast het bereiden van filterkoffie ook nog eens uitermate geschikt is voor het bereiden van koffie op basis van de koffiepads van Senseo. 

Het unieke aan dit koffiezetapparaat is het feit dat deze eenvoudig kan switchen tussen beide vormen. Daarnaast is deze Philips ook uitgerust met een thermoskan om jouw koffie optimaal op smaak en temperatuur te houden. Het is goed om te weten dat deze koffiemachine online erg goed wordt gewaardeerd. En dat zit hem zeker in de ‘switch’ methode. 

Wanneer je namelijk niet altijd een grote pot filter koffie wil bereiden, maar juist 1 of 2 kopjes Senseo is het gemakkelijk om hier tussen een keuze te maken. Zo maak je een goede keuze tussen de twee koffiesoorten. Naast het baseren op het volume (aantal kopjes koffie) kan je jouw keuze ook baseren op de smaak: filter koffie of Senseo!

Wil je een koffiezetapparaat aanschaffen welke jou kan voorzien van meerdere gemakken op hetzelfde moment? Dan raden wij deze Philips Senseo Switch zeker aan. 

Melitta Optima Timer

Een veel traditionelere filterkoffie machine is de Melitta Optima Timer, deze koffiemachine doet je al direct denken aan een filterkoffie apparaat zoals je deze wellicht al jaren kent. De filterbak boven de koffiepot met daarnaast een waterreservoir betreft een traditionele vormgeving. 

Een mooie toevoeging aan dit traditionele model is het feit dat er een timerfunctie is toegevoegd. Hierdoor kan je het koffiezetten programmeren tot een tijdstip waarop jou dat uitkomt. Denk hier aan de mogelijkheid om een kopje koffie in te stellen voor de ochtend erna. Je hoeft alleen nog maar op tijd wakker te worden en jouw kopje koffie te pakken!

Heb je het filterkoffie apparaat dusdanig vaak gebruikt dat deze aan een ontkalkingsbeurt toe is? De ontkalkingsindicator geeft dit zelf aan. Je hoeft het alleen nog maar uit te voeren. Dit zorgt er immers voor dat jouw koffiezetapparaat langer mee gaat en de koffiesmaak optimaal blijft. 

Handig om te weten:

 • 8 tot 10 kopjes koffie per volle koffiekan!
 • Eco-stand waarbij het apparaat na 2 uur wordt uitgeschakeld.
 • Het waterreservoir is uitneembaar waardoor het handig is om bij te vullen en/of schoon te maken.
Wanneer je enthousiast van dit filter koffiezetapparaat bent geworden is het goed om te weten dat je via de onderstaande groene knop eenvoudig naar de actuele prijzen kan gaan. Hier vind je ook meer informaties omtrent de specificaties van de koffiemachine. 
 
De reden dat wij hier niet verder op in zijn gegaan is het feit dat dit veel technische informatie bevat welke je op de desbetreffende pagina nog eens rustig zelf kan nalezen. 
 

Wil je graag een melkspecialiteit bereiden met deze koffiemachine? Denk dan ook eens aan een externe melkopschuimer zoals deze van Illy. Hiermee bereidt je de meest heerlijke schuimlaag. 

De beste filterkoffie voor fijnproevers

Wanneer je graag filterkoffie drinkt betekent dit niet dat je geen fijnproever kan zijn. Integendeel zelfs, met behulp van filterkoffie kan je juist alle kanten van het koffie zetten op. Het beïnvloeden van de koffiesmaak is namelijk, veelal met luxere filter koffiezetapparaten, goed te doen. 

Veel filter koffiezetapparaten welke in dit luxere segment zitten kunnen namelijk de temperatuur en de druk instellen. Wanneer je deze opties combineert met de ruime keuze in koffiebonen kan je veel verschillende smaakcombinaties creëren. 

Wil je weten welk filterkoffie apparaat wij eruit vinden springen op het gebied van fijnproeven? Lees dan hieronder door!

Sage the Precision Brewer Thermal

Het is een hele mond vol: de Sage the Precision Brewer Thermal. Wellicht ken je dit merk al door de pistonmachines van Sage. Deze pistonmachines hebben een elegant design en een sterke behuizing, daarnaast hebben zij echt naam gemaakt binnen dit segment. 

De Sage the Precision Brewer Thermal is een filterkoffie apparaat welke goed in dit rijtje past. Ondanks het feit dat dit geen pistonmachine betreft biedt dit filter koffiezetapparaat wel degelijk veel kwaliteit, maar dan in haar eigen segment. 

Hetgeen wat deze filter koffiezetapparaat onderscheidt van de andere koffiezetapparaten zijn de verschillende mogelijkheden tot het zetten van de koffie. Zo heb je de keuze uit een cold brew, hot brew en gold brew. 

Een cold brew kan van pas komen wanneer je een ijskoffie wil bereiden, een hot brew wanneer je een warme koffiespecialiteit wil bereiden en de gold brew wordt gezien als het traditionele ouderwetse bakje filter koffie. 

Wanneer je een lekkere kop koffie wil bereiden met deze koffiemachine, denk dan ook eens aan het vers houden van jouw (gemalen) koffiebonen. Bekijk hier welke koffiebonen potten wij adviseren! 

Waarom kiezen voor een filterapparaat?

Het bereiden van een kopje koffie kan op veel verschillende manieren, maar waarom zou jij moeten kiezen voor een filterapparaat om dit kopje mee te bereiden?

 • Koffiezetten voor grote(re) aantallen: met een filterkoffiezetapparaat bereid jij eenvoudig en snel meerdere kopjes koffie binnen enkele minuten. Erg handig wanneer je een verjaardag viert of meerdere kopjes koffie mee wil nemen voor onderweg!
 • De goedkoopste koffie: het zal je vast niet onbekend in de oren klinken, maar het bereiden van filterkoffie is naast het feit dat het erg snel is ook nog eens erg goedkoop. Het bereiden van een kopje filterkoffie kost namelijk maar circa 9 eurocent!
 • Sterkte van de koffie: de sterkte van de koffie kan je eenvoudig aanpassen naar jou wens. Drink je liever wat sterkere koffie? Dan gooi je er een schepje filterkoffie bij. Wil je wat mildere koffie? Dan doe je een schepje minder. De variatie is eenvoudig toe te passen. 
 • Nostalgisch gevoel: het klinkt wellicht niet direct voor de hand liggend, maar het zetten van een kopje filterkoffie wekt bij veel mensen een nostalgisch gevoel op. Velen denken terug aan die koffiemomenten bij (groot)moeder/vader. Een blijvende herinnering welke door een kopje koffie wordt vormgegeven. 

Hoe filterkoffie zetten?

Een kopje filterkoffie zetten, iedereen denkt het te kunnen. Totdat je voor het filter koffiezetapparaat staat en je opeens bent vergeten hoeveel schepjes koffie je dient toe te voegen per 100ml water. 

Je bent niet de enige die hier last van heeft. Ook wij dienen wel eens langer na te moeten denken om een kopje koffie te zetten. Dat komt niet alleen doordat je vergeet hoeveel koffie per 100ml toegevoegd dient te worden, maar ook doordat je soms vergeet hoe jij de koffie nu het liefste drinkt. 

Om jou en vele anderen hier verder mee te helpen hebben wij een blog geschreven over het bereiden van filter koffie

Hoe bereid je de lekkerste filterkoffie?

Hoe bereid je de lekkerste filter koffie? Dit heeft uiteraard veel te maken met de bovenstaande alinea welke ging over hoe je filter koffie dient te zetten. 

Maar wist je dat er nog een andere optie is naast het gebruik maken van gemalen filterkoffie zoals de koffie van Kanis en Gunnink of een van de andere aanbieders? Het is namelijk ook mogelijk om koffiebonen te kopen en deze zelf te malen tot de gewenste (en benodigde maalfijnheid). 

Dit gaat als volgt:

 1. Je koopt een zak koffiebonen net zoals bij een bonen koffiemachine.
 2. Je weegt de koffiebonen af tot de juiste hoeveelheid met jouw koffie weegschaal.
 3. De afgewogen koffiebonen doe je in de bonenmaler totdat deze helemaal gemalen zijn (fijn). 
 4. De gemalen koffiebonen voeg je toe aan het koffiefilter en je kan beginnen met het bereiden van jouw filterkoffie. 

Veelgestelde vragen

Het beste filter koffiezetapparaat volgens de markt is de Moccamaster KBG Select. Wil je weten waarom? Wij leggen het jou uit!

Wanneer jij veel kopjes koffie tegelijkertijd wil bereiden is een filter koffiezetapparaat zeker iets voor jou!

Nee, wanneer je de prijs van een filterkoffie machine vergelijkt met die van andere koffiemachines is de prijs zeker niet hoog. 

De gemiddelde levensduur van een filter koffiezetapparaat is 8 jaar. Dit is langer dan de levensduur van andere soort koffiemachines. Hoe minder technologie de koffiemachine bevat, hoe langer het apparaat (meestal) meegaat. 

Dan is geheel afhankelijk van jouw eigen smaak. Onze mening is filterkoffie! 

Verkrijgbaar bij

bol.com
coolblue.nl