De beste koffiemolens in 2024!

Een koffiemolen is een uiterst essentieel keukenattribuut wanneer jij koffie wil gaan zetten met jouw halfautomatische espressomachine. Hoe kom je anders aan fijngemalen koffiebonen om een heerlijk kopje koffie mee te zetten? Maar wist je ook dat een koffiemolen een grote invloed heeft op de uiteindelijke aroma’s van jouw koffie? 

Voor veel mensen is het misschien allemaal een beetje teveel gedoe: het bijhouden of jouw koffiemolen snel en fijn genoeg maalt om zo de beste aroma’s in jouw kopje koffie te krijgen. En dat begrijpen wij, maar desalniettemin is het natuurlijk leuk als liefhebber om de variabelen van het koffie zetten te beïnvloeden. 

Want onthoudt één ding: koffie zetten is een passie welke jij constant weer kan aanpassen en verbeteren! Om deze reden hebben wij meerdere molens getest. Ook laten wij enkele populaire varianten van Solis en Sage zien.  

 

Wat is de beste koffiemolen?

Wanneer we kijken naar de beste koffiemolen en/of beste bonenmaler is het verstandig om te kijken naar de tevredenheid van de mensen welke deze molen al hebben aangeschaft.
 
Deze informatie combineer je o.a. met het aantal bonenmalers dat van dit type is verkocht. Zodoende kan je een waarde oordeel hangen aan welke bonenmalers het beste zijn. 
 

Wanneer je specifiek naar de merken gaat kijken dan kom je uit op de meest bekende merken: SageDe’Longhi en Solis. Daarnaast heb je ook nog wat minder bekende merken, welke zeer leuke (retro) koffiemolens hebben. 

Het is dan ook aan jezelf om te kiezen welk merk het beste aansluit op waar jij het liefst gebruik van wil maken. Maar wij zeggen je dus alvast één ding: de beste molen voor thuis zit er écht wel tussen.

Het interessante aan de Solis en De’Longhi bonenmalers is het feit dat je deze kunt combineren met een pistonmachine. Hierdoor kan je een zogeheten ambassadeur worden van het merk en zodoende alle keukenattributen verzamelen. 

Mocht je niet direct van het verzamelen zijn, dan hebben we onderstaand een aantal andere merken toegevoegd om zodoende jou een goed overzicht te bieden van de verschillende opties die er zijn.

Sage the Smart Grinder

Wanneer je aan ons vraagt wat de beste koffiemolen op het moment is dan vinden wij dit uiteraard een lastige keuze. Maar op basis van onze ervaring kiezen wij toch voor de Sage the Smart Grinder. Dit stijlvolle en luxe model is wat ons betreft een echte topper. 

In het geval van de Smart Grinder beschik je over een veelzijdige bonenmaler welke in onze ogen voldoet aan alle verwachtingen. Wanneer je op zoek bent naar een elektrische koffiemolen welke op alle facetten aan te passen is. Dan is deze Smart Grinder ook zeker iets voor jou. 

Dankzij de verschillende mogelijkheden op het gebied van instellingen is het mogelijk om tot wel 60 verschillende maalinstellingen te gebruiken. Zo zijn de mogelijkheden qua keuzes en het beïnvloeden van de variabelen van het koffie zetten nagenoeg eindeloos te noemen. 

Wanneer jou de Sage the Smart Grinder wat lijkt is het goed om te weten dat de volgende eigenschappen toe behoren tot dit model: 

 • Afmetingen: 160mm x 205mm x 340mm.
 • Kleur: grijs & zwart.
 • Beschikt over 60 verschillende maalstanden. 
 • Touchscreen display.
 • UV-bestendig bonenreservoir. 
 • Ruimte voor 340 gram koffiebonen. 

 

Review: Sage Smart Grinder Pro

Solis Scala Plus 1661 bonenmaler

Het aanbod van verschillende koffiemolens is groot. Zo heeft Solis meerdere bonenmalers met ook nog eens meerdere verschillende uitvoeringen. En naast al deze verschillende uitvoeringen zie je ook dat de concurrentie toeneemt. En dat vinden we alleen maar goed. 

Want meer concurrentie betekent een aantrekkelijkere prijs en een hoger niveau aangezien de fabrikanten ook echt worden uitgedaagd. Om dan maar meteen met een uitstekende koffiemaalmachine van Solis te beginnen: de Solis Scale Plus 1661.

Deze Solis beschikt over een ruim bonenreservoir en beschikt over maar liefst 24 verschillende maalinstellingen. Hierdoor maalt deze molen jouw koffiebonen tot een passende melange voor jouw kopje koffie. 

De instellingen van de maalgraad selecteer je via de draaifunctie aan de onderzijde van het reservoir. Deze analoge knop is uiterst eenvoudig te bedienen. Vervolgens stel je de draaiknop aan de zijkant van de koffiemaalmachine in op de gewenste hoeveelheid aan bonen. 

Het ideale aan dit model is dat je een paar simpele handelingen ervoor zorgt dat jouw bonen worden gemalen. Vergeet niet het opvangbankje eronder te zetten, dat zorgt er namelijk voor dat je jouw koffiebonen meteen in de grinder kan stoppen.

De voordelen van de Solis Scala Plus 1661: 

 • Niet statisch.
 • 24 verschillende maalinstellingen. 
 • Ruim bonenreservoir. 
 • Beschikt over een timer. 
 • Bonenreservoir van UV-gefilterd plastic. 
Persoonlijk vinden wij het erg fijn dat de Solis Scala Plus 1661 een mooie compacte bonenmaler is. Ook kan je met de 24 verschillende maalinstellingen gaan spelen met het effect van de maalfijnheid op de smaak van jouw kopje koffie. 
 

Wat is een goede koffiemolen?

Naast de beste variant in onze ogen is het ook belangrijk om te weten dat er een hoop hele goede koffiemaalmachines zijn. En laten we daar eerlijk over zijn: daar zijn er echt een hele hoop van. 

Om jou daarbij te helpen hebben we gekozen om meerdere verschillende goede koffiemolens op een rijtje te zetten. Hierbij hebben we voor zowel elektrische als handmatige bonenmalers gekozen. 

De’Longhi KG89 – Elektrische koffiemolen

Wanneer we doorgaan naar het volgende model komen we uit op de koffiemolen van De’Longhi. Dit merk staat naast haar koffiemachines ook bekend om een uitstekende kwaliteit van pistonmachines

Daarom is het zeker interessant dat naast pistonmachines, De’Longhi zich ook heeft gestort op het totaalplaatje: het leveren van een bonenmaler. Hierdoor kan je ook de koffiemachine combineren met de bijpassende koffiemolen. 

Deze De’Longhi KG89 heeft een elegant design en is niet direct te identificeren met de pistonmachines van De’Longhi. En dat komt in onze ogen doordat het gekozen design relatief afwijkt.

De hoeveelheid koffiebonen dat wordt gemalen is instelbaar tot een maximum van 12 kopjes koffie. De De’Longhi KG89 is beschikt over een uitneembaar transparant koffiebonenreservoir met deksel. Ook is de bonenmaler voorzien van een uitneembaar transparant opvangbakje voor de gemalen koffie.

Wanneer jou de De’Longhi KG89 iets lijkt is het goed om te weten dat de volgende eigenschappen toe behoren tot dit model: 

 • Hoeveelheid instelbaar tot 12 kopjes.
 • Aan/uit schakelaar. 
 • Uitneembaar bonenreservoir.
 • Snoer opbergmogelijkheid.
 • Voorkant en zijpanelen in roestvrijstaal.
 • Uitneembaar koffiereservoir.
Het is goed om te weten dat deze koffiemolen ook erg goed te gebruiken is om gemalen koffiebonen te maken voor een Cold Brew koffie!

Krups koffiemolen F20342 

De Krups koffiemolen kan uiteraard niet ontbreken. Dit welbekende merk heeft naast uitermate goede koffiemachines ook zeer goede koffiemolens op de markt gebracht. En daar is de Krups F20341 een groot voorbeeld van. 

Wat de Krups F20342 uniek maakt is het feit dat de prijs-/kwaliteitverhouding gewoonweg uitstekend te noemen is. Voor een paar tientjes kan je dit model al kopen. En deze prijs betekent niet dat dit model minder kwaliteit te bieden heeft. Gemiddeld scoort dit model een 4,5/5.

Vermaal verse koffiebonen op een snelle wijze met de krachtige maalmotor van Krups. Dat is zeker een pluspunt aangezien de aroma’s hierdoor optimaal in de bonen blijft zitten. En dat heeft direct een positief effect op de uiteindelijke smaak van jouw kopje koffie. 

Naast het behoudt van de smaak is deze molen ook erg compact. Hierdoor is het apparaat eenvoudig op te bergen en daarmee goed in te passen in iedere keuken. Naar onze mening is dit een zeer goede koffiemolen, maar dat hadden we ook wel verwacht met de kwaliteit die Krups te bieden heeft.  

Het is goed om te weten dat: 

 • De maalsnelheid zorgt voor maximale aroma’s en smaak. 
 • Grote malingscapaciteit. 
 • Snelle en consistente maling. 
 • Ook geschikt voor noten en zaden. 
 • Geschikt voor 12 kopjes koffie. 
 • Een bonenreservoir van 85 gram. 

Comandante C40 Nitroblade

Een heel ander model dan we hierboven al een paar keer hebben benoemd is de Comandante C40 Nitroblade. Deze koffiemolen heeft wel iets weg van een ouderwetse pepermolen. En dat maakt het voor ons weer interessant. 

De Comandante C40 Nitroblade is namelijk 100% handmatig te bedienen. Door de grote hendel aan de bovenzijde maal je zelf de bonen tot de gewenste maalfijnheid. En dat maakt het malen van koffiebonen toch wat intensiever, maar ook lastiger. 

En dat lastiger zit hem in de behoudt van de smaak. Je dient beter op te letten op hoeveel rondjes je maalt, hoe fijn de koffiebonen worden en hoe snel je dit doet. Dit zijn namelijk allemaal variabelen van het zetten van koffie. 

Het leuke aan deze bonenmaalmachine is ook het feit dat je keuze hebt uit meerdere kleuren. Zo kan je ook nog de beste stijl kiezen welke bij jou past. 

 

Solis Eureka Mignon Grinder 1663 

De Solis Eureka Mignon Grinder 1663 is een hoogwaardige bonenmaler die zeker niet mag ontbreken in jouw keuken. Deze koffiemaler heeft een ruim bonenreservoir: je kunt er tot wel 300 gram koffiebonen in kwijt. En dat is handig voor wanneer jij meerdere kopjes koffie tegelijkertijd wil zetten!

Het verschil ten opzichte van de Comandante C40 Nitroblade is dat deze Solis 100% automatisch te bedienen is. Met een paar drukken op de knop bereid jij de ideale maalfijnheid voor een espresso of lungo!

De Solis Eureka Mignon Grinder 1663 speelt perfect in op hetgeen wat het minpunt is aan het gebruik maken van een pistonmachine: de vele werkzaamheden. Het automatische proces neemt weer één handeling voor jou uit handen. 

Het leuke aan deze bonenmaalmachine is ook het feit dat je keuze hebt uit meerdere kleuren. Zo kan je ook nog de beste stijl kiezen welke bij jou past. 

 

Waarom kiezen voor een koffiemolen?

Waarom jij zou moeten kiezen voor een koffiemolen is simpel: je wil namelijk koffiebonen malen. En dat wil je doordat je gebruik maakt van een pistonmachine. 

Je maakt gebruik van een koffiemolen doordat je vanuit jouw eigen interesse, hobby of werk meer invloed wil uitoefenen op de smaak van het eindproduct: een kopje koffie. Dit eindproduct is namelijk goed aan te passen door de handelingen die je verricht. 

Om deze reden is het ook belangrijk om een molen te kiezen welke het beste bij jou past. Welke gemakken van een molen wil jij hebben? En welke handelingen wil je juist zelf doen? Neem dit mee in jouw keuzeproces. 

Wat is de beste koffiemolen voor espresso?

Wanneer je op zoek bent naar een koffiemolen waarmee je uitstekende espresso’s kan bereiden is het handig om te kiezen voor een molen met verschillende maalstanden.

Met deze molens kan je namelijk variëren in de uiteindelijke smaak van je espresso. En de maalfijnheid is erg belangrijk om de koffiebonen optimaal voor te bereiden op het bereiden van de espresso. 

Maar wat is nou een goede molen voor espresso? Op deze vraag kunnen we relatief kort zijn. Je kan één van de bovenstaande koffiemolens kiezen. Deze zijn geschikt voor het bereiden van een espresso. Wij zijn hier in ieder geval erg positief over.

Mocht je graag een andere molen willen uitproberen dan kan je ook eens denken aan één van de volgende bonenmaalmachines:

Welke maalfijnheid voor welke koffiesoort?

Wanneer je een kopje koffie wil zetten is het goed om te weten welke maalfijnheid je nodig hebt voor welk type koffie. Het is namelijk zo dat je voor een espresso een hele andere maalfijnheid nodig hebt dan voor een french press. 

Om deze reden hebben we onderstaand een tabel toegevoegd om jou hiermee het beste te kunnen helpen. De French press is de koffiesoort welke de meest grove koffiemaalgraad nodig heeft. De espresso en Turkse koffie weer de meest fijne variant. 

Aanbevolen maalgraad per koffiezetmethode

KoffiezetmethodeMaalgraad
French pressZeer grof
Filterkoffie  Grof
EspressoFijn
Turkse koffieZeer fijn

Veelgestelde vragen

Een koffiemolen gebruik je om koffiebonen te malen zodat je met behulp van een pistonmachine of french press een kopje koffie kan zetten. 

Je kan het zo duur maken als jezelf wilt. Je hebt al goede koffiemolens voor €30 tot €60 euro. Ook heb je veel luxe koffiemolens voor honderden euro’s.

Wanneer je wil weten wat je beste koffiemolen in onze ogen is dan raden we je aan om deze pagina te lezen. Hierin nemen we je mee in ons keuze proces. 

Wanneer deze goed is onderhouden en schoon is gemaakt dan kan dat zeker een duurzame optie zijn.