Wat is direct trade koffie?

Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen koffie per dag. En wij zijn zeker niet het enige land waar koffie graag wordt genuttigd. 

Zo heb je in Turkije de traditionele Turkse koffie, kent Italië de Italiaanse koffie, drinken de Vietnamezen hun koffie weer op hun eigen manier en ga zo maar door! Een kopje koffie is hierdoor over de hele wereld en in alle uithoeken te verkrijgen. 

Maar wist je dat één kilo aan koffiebonen al te verkrijgen is voor minder dan €4? Niet direct een probleem hoor ik je denken, maar deze consumentenprijs van €4 per kilo is de uiteindelijke verkoopprijs waaraan de gehele koffieketen iets wil verdienen. 

En dat is voor de koffieboer onhoudbaar geworden. Om deze reden is direct trade koffie in het leven geroepen. Wat direct trade koffie inhoudt en waarom wij hier een groot voorstander van zijn leggen wij jou uit in dit blogje. 

Wat is direct trade koffie?

Direct trade koffie, de naam zegt het eigenlijk al, het is een koffie welke direct wordt geruild (tegen geld) met de koffieboer. Bij de meeste koffiebonen welke worden gedronken is er sprake van een koffieketen. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij veel andere producten welke in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

Een koffieketen is de gehele keten van de boer tot de eindconsument. Een lange keten is niet direct slecht, maar in veel gevallen wel erg nadelig voor de producent en de uiteindelijke prijs welke er wordt betaald door de consument. En deze prijs is uit te drukken in euro’s, maar ook zeker in de ecologische afdruk van de consumenten. 

Maar wat is hier nou het probleem van?

Het probleem van deze manier van consumeren is het feit dat er veel schakels in de keten zijn welke geld willen verdienen aan het product. Denk hierbij aan de boer, de transporteur, de inkoper, de groothandel en de supermarkt. Stuk voor stuk partijen welke meedelen in de eerder genoemde €4,-. 

Dit hoeft niet direct een probleem te zijn, maar helaas is dit in de praktijk wel zo. De schakels met de meeste macht (doorgaans de inkopers en de supermarkten) kiezen voor een hoge afzet en een lage prijs (met een lage marge). Dit heeft als gevolg dat er grote aantal kilo’s verkocht moeten worden om een goede marge in euro’s over te houden. 

Dit heeft als het gevolg dat de boer een veel te klein bedrag krijgt voor zijn koffiebonen. En dit gaat niet alleen ten koste van de boer, maar ook van de kwaliteit, duurzaamheid en daarmee van de natuur. Direct trade koffie probeert hier op in te spelen. 

Hoe werkt direct trade koffie?

Bij direct trade koffie is het de bedoeling dat er direct contact is met de boer. Betekent dit dat jij de boer zelf moet opbellen om een kilootje koffie te bestellen? Nee, dat zeker niet. Er is nog steeds sprake van een keten en een tussenpersoon. Maar deze keten is bij direct trade koffie wel transparant.

Daarnaast staat een goede prijs voor de koffie centraal. Het kan niet zo zijn dat een koffieboer binnen het direct trade koffie concept geen eerlijke prijs krijgt voor zijn koffiebonen. Het gevolg van dit concept is dat er minder geld aan de zogenoemde strijkstok blijft hangen. 

De boer en de branderij krijgen een eerlijke prijs en kunnen daarmee beter sturen op kwaliteit en duurzaamheid. En ook de consument betaald een eerlijke prijs voor haar consumptie. 

Waar koop je direct trade koffie?

Nu dat we weten wat direct trade koffie inhoudt en waar het voor staat is het goed om te weten waar je deze koffiebonen kan kopen. Je hebt online veel verschillende aanbieders welke contact hebben met de boeren en branderijen. 

Maar om er zeker van de zijn dat je jouw koffiebonen bij een echte direct trade koffieboer koopt raden wij aan om deze aan te kopen via een grote bekende spelers. Wanneer je op de onderstaande groene knop klikt kom je direct bij de verschillende koffiesoorten en aanbieders. 

Met bovenstaande groene knop kom je uit bij de verschillende soorten aanbieders van direct trade koffie. Maar het is ook goed om te weten dat er ook bekende spelers in deze markt zijn. Eén van deze grootste spelers is Wakuli direct trade koffie. Deze koffiespeler is een tussenhandelaar welke ervoor zorgt dat de koffiebonen bij de consumenten terecht komen. 

Het is zoals gezegd nagenoeg onmogelijk voor de koffieboeren en koffiebranderijen om direct contact te hebben met de uiteindelijke afnemers. Om deze reden is Wakuli koffie ingesprongen in dit gat. Zij zorgen voor de logistiek, contact met de boeren en het verzenden van de koffiebonen naar de consumenten. 

 

Direct trade koffie

Wat is het verschil met Fairtrade koffie?

Een veel bekendere term is de Fairtrade koffie. Deze term is jaren geleden gelanceerd om zodoende op hetzelfde probleem in te spelen als bij de direct trade koffie. Vanuit dat oogpunt hebben beide initiatieven veel gelijkenissen met elkaar. 

Wat is Fairtrade koffie en wat is het verschil?

De Fairtrade koffie is gericht op een zo eerlijk mogelijke handel tussen de westerse landen en de ontwikkelingslanden waar veelal koffie en cacao wordt geproduceerd. Deze Fairtrade wordt door een onafhankelijke organisatie gecontroleerd en ziet erop toe dat de koffieboer een eerlijke prijs voor haar koffiebonen krijgt. 

Om dit gebied heeft Fairtrade koffie veel raakvlakken met direct trade koffie. Maar bij Fairtrade koffie is het nog steeds zo dat er een zogenoemde lange koffieketen kan zijn gevormd. Veelal zijn deze ketens niet transparant over de bedragen welke er verdiend worden. Ook dienen de koffieboeren zich aan te sluiten bij dit keurmerk. 

En daar zit ook één van de grootste problemen van Fairtrade. Dit keurmerk is namelijk voor veel boeren niet te betalen. Hierdoor zijn zij alsnog genoodzaakt om via de reguliere keten haar koffiebonen te verkopen. Ook zijn er veel externe kritieken over het feit dat bij Fairtrade koffie de focus meer op de prijs dan op de kwaliteit van de koffiebonen ligt.

Is Fairtrade goed?

Laten we het erop houden dat Fairtrade zeker een goede toevoeging is op de consumentenmarkt. Het keurmerk heeft veel losgemaakt in de denkwijze van consumenten en de houding van tussenhandelaren naar producenten. 

Wel vinden wij dat er nog veel stappen gezet kunnen worden om tot een eerlijke koffieprijs te komen. En ook hier dient Fairtrade aan te moeten werken. 

Waarom direct trade koffie kopen?

Er zijn meerdere redenen waarom je direct trade koffie zou moeten kopen. In onze ogen gaat dit echt om het principe dat er zo min mogelijk geld aan de strijkstok over dient te blijven. Het geld wat jij betaald als consument, dient terecht te komen bij de mensen welke het produceren en er hard voor werken. 

Met direct trade koffie zorg jij ervoor dat de koffieboer en branderij een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Hierdoor kunnen zij zich meer focussen op de kwaliteit en de duurzaamheid van de koffiebonen. Wat weer een positieve werking heeft op het milieu en vermindering van schadelijke stoffen in onze voeding. 

Ook zorgt direct trade koffie ervoor dat er geen sprake is van kartelvorming, grote spelers welke hun macht uitoefenen en indirecte chantage om de prijzen te drukken.

Kortom, direct trade koffie zorgt voor een eerlijke een goede kop koffie!

Voordelen van direct trade koffie kopen? 

Het kopen van direct trade koffie heeft meerdere voordelen, zowel voor de consument als voor de koffieboeren en de bredere gemeenschap. Hier zijn enkele van de voornaamste voordelen:

 1. Betere prijzen voor boeren: In een direct trade model krijgen boeren vaak een betere prijs voor hun koffiebonen dan via traditionele handelskanalen. Dit kan helpen om hun levensstandaard te verbeteren.

 2. Transparantie: Direct trade stelt consumenten in staat om precies te weten waar hun koffie vandaan komt. Dit bevordert transparantie in de toeleveringsketen en zorgt ervoor dat koffiedrinkers een beter geïnformeerde keuze kunnen maken.

 3. Hogere kwaliteit: Omdat direct trade vaak betere prijzen voor boeren betekent, zijn zij op hun beurt meer gemotiveerd om te investeren in hun gewassen en productieprocessen. Dit kan leiden tot een hogere kwaliteit koffie.

 4. Duurzaamheid: Veel direct trade initiatieven benadrukken duurzame landbouwpraktijken. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook de kwaliteit en smaak van de koffie verbeteren.

 5. Bouwen van relaties: Direct trade bevordert relaties tussen koffieproducenten en kopers. Dit kan leiden tot meer stabiliteit voor boeren, aangezien ze een betrouwbaarder inkomen kunnen hebben.

 6. Culturele connectie: Direct trade koffie geeft consumenten de kans om meer te leren over de cultuur en tradities van de gebieden waar hun koffie wordt geproduceerd.

 7. Verminderde tussenpersonen: Door het verminderen van het aantal tussenpersonen in de toeleveringsketen, kan er minder kans zijn op prijsopdrijving, waardoor consumenten mogelijk een betere prijs-kwaliteitverhouding krijgen.

 8. Ondersteuning van lokale gemeenschappen: Door direct trade kunnen boeren meer inkomsten terug investeren in hun gemeenschappen, wat kan leiden tot betere scholen, gezondheidszorg en infrastructuur.

 9. Innovatie: Directe relaties met boeren kunnen kopers ook in staat stellen om te innoveren, door samen te werken aan nieuwe koffievariëteiten of verwerkingsmethoden.

 10. Ethische gemoedsrust: Voor consumenten die zich zorgen maken over ethische consumptie, kan het kopen van direct trade koffie gemoedsrust bieden, wetende dat ze bijdragen aan eerlijkere en transparantere handelspraktijken.

Terwijl direct trade veel voordelen biedt, is het nog steeds belangrijk voor consumenten om onderzoek te doen naar de specifieke merken en initiatieven die ze ondersteunen, aangezien de praktijken en voordelen tussen verschillende direct trade programma’s kunnen variëren.

Waar kan ik direct trade koffie kopen?

Het kopen van direct trade koffie is een geweldige manier om zowel boeren als duurzame en ethische handelspraktijken te ondersteunen. Als je op zoek bent naar direct trade koffie, zijn er verschillende plaatsen waar je kunt beginnen:

 1. Specialiteitskoffiewinkels: Veel specialiteitskoffiewinkels bieden direct trade koffie aan. Ze hebben vaak een directe relatie met koffieboeren en kunnen je specifieke informatie geven over de herkomst van hun direct trade koffie.

 2. Online retailers: Er zijn veel online winkels die gespecialiseerd zijn in het verkopen van direct trade koffie. Een eenvoudige zoekopdracht naar “direct trade koffie kopen” kan je naar enkele van de topaanbieders leiden.

 3. Lokale branderijen: Veel lokale koffiebranderijen hebben de overstap gemaakt naar direct trade koffie vanwege de vele voordelen die het biedt. Bezoek je lokale branderij en vraag hen naar hun aanbod van direct trade koffie.

 4. Abonnementsdiensten voor koffie: Er zijn koffie-abonnementsdiensten die zich richten op het leveren van direct trade koffie aan abonnees. Dit is een geweldige manier om regelmatig verse direct trade koffie te ontvangen en tegelijkertijd verschillende soorten te proberen.

 5. Koffie-evenementen en beurzen: Door het bijwonen van koffie-evenementen en -beurzen kun je rechtstreeks in contact komen met leveranciers van direct trade koffie en hun producten uitproberen.

 6. Fair trade winkels: Hoewel fair trade en direct trade verschillende modellen zijn, dragen veel fair trade winkels ook direct trade koffie vanwege het overlappende ethos van duurzaamheid en ethische handel.

Als je overweegt direct trade koffie te kopen, is het altijd een goed idee om vragen te stellen over de herkomst en de boeren waarmee de verkoper werkt. Dit zorgt ervoor dat je een echt direct trade product krijgt en je kunt meer leren over de positieve impact van je aankoop.

Duurzaamheidsimpact van direct trade koffie

Direct trade koffie heeft op verschillende manieren een positieve duurzaamheidsimpact, met name op sociaal, economisch en ecologisch gebied. Hier is een overzicht van de duurzaamheidsimpact van direct trade koffie:

 1. Betere prijzen voor boeren: Direct trade koffie verzekert vaak een betere prijs voor boeren in vergelijking met traditionele handelsmethoden. Dit leidt tot een stabieler inkomen en stelt hen in staat om in hun bedrijf en gemeenschap te investeren.

 2. Stimulans voor duurzame landbouwpraktijken: Veel direct trade koffie initiatieven moedigen boeren aan om duurzame en milieuvriendelijke landbouwmethoden te gebruiken, zoals agroforestry en biologische teelt. Dit bevordert de biodiversiteit en beschermt het milieu.

 3. Vermindering van tussenpersonen: Omdat direct trade koffie de behoefte aan meerdere tussenpersonen in de toeleveringsketen vermindert, wordt er vaak minder transport gebruikt. Dit kan de koolstofvoetafdruk van de koffie verminderen.

 4. Transparantie: Direct trade koffie bevordert transparantie in de toeleveringsketen. Dit stelt consumenten in staat om bewuster te kiezen en merken te ondersteunen die duurzaamheidspraktijken hanteren.

 5. Langdurige relaties: Direct trade koffie bouwt vaak aan langdurige relaties tussen koffieproducenten en kopers. Deze stabiele relaties kunnen leiden tot gezamenlijke inspanningen voor duurzaamheidsprojecten, zoals waterbehoud of hernieuwbare energie.

 6. Lokale gemeenschapsontwikkeling: De hogere inkomsten van direct trade koffie kunnen worden geïnvesteerd in lokale gemeenschappen, waardoor er geld beschikbaar komt voor onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur.

 7. Stimulans voor kwaliteit boven kwantiteit: Direct trade koffie benadrukt vaak de kwaliteit van de boon boven de kwantiteit van de productie. Dit kan boeren aanmoedigen om methoden te gebruiken die zowel goed zijn voor de aarde als voor het eindproduct.

 8. Ethisch bewustzijn: Het model van direct trade koffie vergroot het bewustzijn over ethische en duurzame handelspraktijken. Consumenten die direct trade koffie kopen, zijn vaak meer geïnformeerd over de herkomst van hun producten en de impact van hun aankoopbeslissingen.

Kortom, direct trade koffie biedt niet alleen voordelen op het gebied van smaak en kwaliteit, maar het draagt ook bij aan een positieve duurzaamheidsimpact, zowel op gemeenschapsniveau als in de bredere toeleveringsketen. Door te kiezen voor direct trade koffie kunnen consumenten bijdragen aan een meer ethische en duurzame koffie-industrie.

Veelgestelde vragen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten direct trade koffie. Wanneer je deze koffie wil kopen dien je altijd goed op het keurmerk te letten!

Het kopen van direct trade koffie is via het internet erg eenvoudig. Om jou op weg te helpen hebben wij een link geplaatst naar een grote en betrouwbare aanbieder!

Deze koffie is vaak duurder dan de goedkope supermarkt koffiebonen. Desalniettemin is deze koffie ook smaakvoller, beter voor de natuur en ook zorg je ervoor dat de koffieboer een eerlijke prijs verdiend. 

Direct trade koffie is wat ons betreft een volgende stap in het Fairtrade koffieconcept. Wil je weten waarom wij dit vinden? Lees dan hier het artikel!

Zeker, direct trade koffie heb je in veel verschillende soorten en smaken. 

Gerelateerde blogs: