De beste koffie cafetière van 2024 voor jou getest!

De cafetière, ook wel een French Press genaamd, is een vrij eenvoudige manier om koffie mee te zetten. Je ziet de koffie cafetière veel terug in landen waar de Franse invloeden nog zichtbaar zijn. De kleine koffiemachine straalt eenvoud uit en bestaat uit een glazen pot met een deksel. 

In deze glazen pot is een metalen filter of zeef die je omhoog en omlaag kan bewegen. Door deze beweging golven de gemalen koffiebonen door het warme water en ontstaat er zo de koffie die we graag drinken. 

Je kan de keuze maken om voor de standaard gemalen bonen te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om wat robuustere koffiebonen zelf te malen en deze te gebruiken. Daarin ben je vrij om zelf te beslissen en/of er achter te komen wat jij het lekkerst vindt. 

Heb jij nog geen koffie cafetière en/of French Press? Maar wil je deze wel? Kijk dan eens op deze pagina voor het actuele aanbod aan koffie cafetières

De koffie cafetière oftewel de french press!

Zoals al eerder gezegd is deze manier van koffie bereiden een erg eenvoudige manier. Door de gemalen koffiebonen in de pot te vermengen met heet water start je het zogeheten extractieproces die ervoor zorgt dat koffie wordt zoals wij de koffie kennen. 

Wat deze koffiezetmethode uniek maakt is dat het een van de weinige koffiezetmethodes is waarbij je de koffie en het water zelfstandig met elkaar mengt. En dat maakt het ook meteen erg leuk! Wanneer je zowel de koffie als het warme water in de glazenpot hebt gedaan is het een kwestie van enkele minuten zeeven. 

Wanneer je het filter enkele minuten lang op en neer hebt bewogen zie je al snel een koffiedikte ontstaan. Het is aan jou zelf om te bepalen wanneer de koffie sterk en donker genoeg is. Dit is dus iets wat je bepaald op basis van jou eigen smaak. Waar je wel goed op moet letten bij het zetten van koffie met een koffie cafetière is dat de kans op kleine stukjes koffieboon in je kopje koffie aanwezig is. 

Wat is de beste koffie cafetière?

De cafetière heeft de laatste jaren veel liefhebbers gewonnen. Ook door het vele thuiswerken zijn mensen steeds meer gaan combineren met de verschillende mogelijkheden op het gebied van het zetten van kopjes koffie. 

Doordat het gebruik van de cafetière ofwel de French Press erg gemakkelijk en eenvoudig is, is deze manier van koffie zetten ook snel geadopteerd door de Nederlanders. Daarbij komt ook nog eens dat de aanschafprijs van de koffie cafetière laag is. Hierdoor loop je ook weinig ‘risico’ voor het geval dat je het toch teveel gedoe vindt.

Omdat de koffie cafetière voor jou totaal onbekend terrein kan zijn hebben wij ervoor gekozen om een aantal goed scorende modellen op een rijtje te zetten. In dit rijtje hebben we gelet op de prijs, of de french press eenvoudig schoon te maken is, de recensies, duurzaamheid en de kwaliteit!

VDN French Press koffie cafetière

Wanneer je een elegante French Press zoekt dan is deze vast en zeker iets voor jou. De reden hiervoor is het feit dat het materiaal dat gebruikt is (RVS) de koffiemachine een mooi design laat hebben. Daarnaast is het voordeel ook dat de koffie cafetière hierdoor roest vrij is en erg simpel schoon te maken is.  
 
Een mooie aanvulling is het feit dat deze cafetière uit is gerust met drie zeeven waardoor de koffie schoon en zonder stukjes kan worden ingeschonken. Daarnaast is dit apparaat ook nog eens uitermate geschikt voor het bereiden van thee, hierdoor is de kans dat je hem vaker gaat gebruiken alleen maar groter. 
 
Omdat deze koffie cafetière meerdere specificaties en pluspunten heeft hebben wij ervoor gekozen om ze voor jou op een rijtje te zetten:
 • Materiaal: RVS (roestvrijstaal)
 • Inhoud: 0,8 liter
 • Kleur: zwart
 • Eenvoudig schoon te maken 
 • Zwaar(der) materiaal waardoor de koffiemachine erg stevig is
 • Ook geschikt voor thee liefhebbers!
VDN french press

Verkrijgbaar bij

bol.com

Bialetti French Press 

Een heel ander soort French Press dan degene van VDN en dat komt eigenlijk al direct door het materiaal waarmee de koffie cafetière is gemaakt. De French Press van Bialetti is gemaakt van glas waardoor je goed kan zien of de koffie al voldoende is gezeefd of niet. Erg handig. 
 
De Bialetti French Press is te verkrijgen in verschillende afmetingen, namelijk: 0,3L, 1L en 1,5L. Let hier dus goed op voordat je een koffiemachine gaat aanschaffen. Denk goed na of je normaliter in je eentje koffie drinkt of misschien wel met meerdere mensen (of wellicht drink je vaak meerdere kopjes koffie achter elkaar). 
 
Wat wij leuk vinden aan dit model van Bialetti is het feit dat die gemakkelijk in de vaatwasser kan en je goed kan zien of de koffie al klaar is. Wel moeten we bekennen dat het glas ervoor zorgt dat de koffie cafetière wat meer lijkt op de goedkopere  en plastic modellen. En dat is dan weer een beetje jammer. 
 
Omdat deze koffie cafetière meerdere specificaties en pluspunten heeft hebben wij ervoor gekozen om ze voor jou op een rijtje te zetten:
 • Materiaal: glas
 • Inhoud: 0,3, 1 of 1,5 liter
 • Kleur: zwart handvat 
 • Eenvoudig schoon te maken 
 • Vaatwasser bestendig
 • Zwaar(der) materiaal waardoor de koffiemachine erg stevig is

Bialetti cafetière 

Wanneer je graag koffie zet voor meerdere mensen tegelijkertijd of wanneer je vaak meerdere kopjes koffie achter elkaar drinkt is het handig om een grote koffie cafetière aan te schaffen. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet (te) vaak koffie hoeft te zetten. En laten we eerlijk wezen, we houden allemaal wel van gemak. 
 
Om de beste koffie te zetten met behulp van een koffie cafetière is het goed om te letten op het aantal zeeven welke worden meegeleverd. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat er geen stukjes in de koffie blijven zitten. Bij deze koffie cafetière wordt het aangeraden om de koffie minimaal 3-4 minuten te laten rusten. Hierdoor wordt de smaak optimaal. 
 
Ook deze French Press is eenvoudig om schoon te maken en kan mee in de vaatwasser. Het robuuste uiterlijk is ook zeker niet alleen voor het oog. Het materiaal (RVS) is sterk en zorgt ervoor dat de koffiekan een lange levensduur heeft. Hierdoor kan je er extra lang van genieten.
 
Omdat deze koffie cafetière meerdere specificaties en pluspunten heeft hebben wij ervoor gekozen om ze voor jou op een rijtje te zetten:
 • Materiaal: RVS (roestvrijstaal)
 • Inhoud: 1 liter
 • Kleur: zilver
 • Eenvoudig schoon te maken 
 • Vaatwasser bestendig
 • Zwaar(der) materiaal waardoor de koffiemachine erg stevig is

Leopold Vienna – Koffiemaker French Press Luxe 

Wanneer je een koffie cafetière zoekt die wat meer luxe uitstraalt is het goed om te weten dat deze Leopold Vienna ook op de markt is. Met behulp van deze koffiemachine is het zetten van een kopje koffie erg eenvoudig. Dat komt doordat hij relatief klein van stuk is en daardoor een goed te zeeven is. 
 
Wanneer je de cafetière hebt gevuld is het de bedoeling dat je hier kokend water over heen gooit. Wanneer je de stappen voor het zetten van koffie met een koffie cafetière nog eens wil doornemen dat kan je bovenstaand het stappenplan nog eens doornemen. Deze cafetière wordt goed gewaardeerd, namelijk met een 4/5 sterren. En wij moeten bekennen dat wij het daar mee eens zijn. 
 
Het zetten van een kopje koffie moet eenvoudig zijn en niet teveel werk kosten. En dat kan met deze French Press. 
 
Omdat deze koffie cafetière meerdere specificaties en pluspunten heeft hebben wij ervoor gekozen om ze voor jou op een rijtje te zetten:
 • Materiaal: glas
 • Inhoud: 0,6 liter
 • Kleur: zilver handvat
 • Eenvoudig schoon te maken 
 • Vaatwasser bestendig
 • Zwaar(der) materiaal waardoor de koffiemachine erg stevig is

Hoe werkt een koffie cafetière?

Om de koffie eenvoudig te kunnen zetten met de koffie cafetière is het handig om stapsgewijs aan de slag te gaan. Belangrijk om te weten is dat wij het zeker aanraden om grof gemalen koffiebonen te gebruiken in de cafetière, anders is het drinken ervan een stuk lastiger. Onderstaand nogmaals alle stappen op een rijtje gezet:

 1. Zet de waterkoker aan.
 2. Weeg de hoeveelheid bonen af die jij wil gebruiken.
 3. Doe de koffiebonen in de glazenpot en giet hier rustig het water overheen (let op: het filter moet helemaal naar beneden).
 4. Tijd om te gaan zeeven. 
 5. Wanneer je de koffie dik en sterk genoeg vind. Is het tijd om de koffie rustig in te schenken in een ander kopje. 

Nog enkele tips voor het ideale kopje koffie met behulp van een cafetière: 

 • Voor de cafetière kan je nagenoeg alle soorten koffiebonen gebruiken. Let er wel goed op dat de koffiebonen grof gemalen zijn, anders drinkt het niet zo fijn. 
 • Is de smaak niet zoals je hem wil? Probeer dan de volgende keer wat minder/meer koffiebonen uit. 
 • Wanneer je de koffie niet geheel opdrinkt, giet deze dan in een thermoskan. Wanneer je het in de koffie cafetière laat zitten is hij snel afgekoeld. 

Welke koffie moet er in een French Press?

Koffie zetten met een French Press is heel erg simpel. We hebben het stappenplan doorlopen, aangegeven welke koffie cafetières het beste zijn. Maar nog niet welke koffie jij hebt best kan gebruiken. Er zijn eigenlijk twee opties qua verschillende koffie soorten: gemalen en ongemalen koffiebonen. 

Dat klinkt natuurlijk erg logisch, maar hiermee willen we aangeven dat je alle soorten koffie kan gebruiken voor het zetten van een kopje koffie met een koffie cafetière. Het voordeel aan gemalen koffie is alleen dat je geen bonenmaler hoeft te gebruiken. Maar dan kies je dus wel écht voor het gemak. 

Wanneer je iets minder voor het gemak wil kiezen en ook iets meer wil experimenteren met de koffiesmaak is het een optie om koffiebonen te kopen. Dit kunnen dezelfde koffiebonen zijn die je altijd koopt of andere (wanneer je een nieuwe smaak wil uitproberen). 

Zoals bovenstaand al gezegd is het dus handig om een bonenmaler in huis te hebben wanneer je kiest voor het malen van de koffiebonen. Het leuke hieraan is dat je met de verschillende maalstanden de fijnheid van de bonen kan veranderen. Hierdoor experimenteer je dus met de uiteindelijke koffiesmaak waardoor je meerder opties hebt met dezelfde bonen. 

Wanneer je hiervoor kiest is het ook handig om een koffie weegschaal in huis te hebben. Zo weeg je eenvoudig af hoeveel koffie jij nodig hebt! 

Koffie voor een French Press/ koffie cafetière?

Nu dat we jou het belang van de juiste koffiebonen voor een French Press hebben uitgelegd is het ook goed om te verschillende koffiebonen soorten te ontdekken. De allereerste koffiebonen die we hebben uitgekozen zijn de bonen van Lagaranta. 

Lavazza Tierra for Plant 

De koffiebonen van Lavazza Tierra for Planet vallen al direct op. En dat komt niet alleen door de verpakking. De zachte, maar toch sterke smaak die de bonen hebben zorgen ervoor dat je de verschillende koffie smaken die deze bonen te bieden hebben eenvoudig het beste tot zijn recht kan laten komen. 

In principe zijn deze koffiebonen geschikt voor het zetten van een kopje lungo, maar wanneer je de hoeveelheid aanpast is het zetten van een espresso en/of ristretto heel erg goed te doen. Ook is het leuk om te weten dat deze koffiebonen meerdere keren zijn verkozen tot beste biologische koffie. 

Mocca D’Or Espresso Sicilia

Wanneer je fan bent van de koffie uit Italië is het goed om te weten dat de koffiebonen van Mocca D’Or Espresso Sicilia veel wordt gedronken door de Italianen. 

Deze koffiebonen die van origine geschikt zijn voor het zetten van espresso’s (wat ook goed kan met een koffie cafetière) bestaat uit een blend van Arabica en Robusta. De koffiebonen krijgen een cijfer van 8/10 op de schaal van sterkte, waarmee ze zich dus als relatief sterk kwalificeren.

Welke maling voor de koffie cafetière?

Het uitkiezen van de juiste maling voor de koffie cafetière is van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw kopje koffie goed gemaald is. Hierdoor verminder je de kans op stukjes koffie in jouw kopje. En hierdoor wordt het drinken van de koffie weer wat aangenamer. 

Maar welke soort koffiemaling kan je daarom het beste gebruiken? Wij raden een melange of roosting aan, aangezien deze koffiesoorten standaard al zeer geschikt zijn voor de koffie cafetière. Het gebruik van een fijne maalgraad kan het omlaag duwen van de koffie met behulp van de ingebouwde zeef bemoeilijken. 

Kan snelfiltermaling in de koffie cafetière?

Het gebruik van een koffie cafetière behoeft enige uitleg over de soorten koffie die gebruikt kan worden. Het is daarom ook goed om te weten dat de koffie die je gebruikt niet te fijn mag zijn. Wanneer dit toch wel gebeurt zorg je ervoor dat de zeef de koffie er niet goed genoeg uit kan filteren. 

Wij raden het daarom ook af om snelfiltermaling (koffie welke je gebruikt voor filterkoffie bereiden) te gebruiken in jouw koffie cafetière of french press. Het drinken van koffie met stukjes is namelijk niet erg fijn. Daarom raden we aan om de koffiebonen niet fijner te malen dan zeezout

Hoeveel schepjes koffie in de cafetière?

Wanneer je koffie wil zetten met een koffie cafetière is het natuurlijk ook goed om te weten welke verhoudingen je het beste kan gebruiken. Laten we beginnen met het zeggen dat de verhoudingen die voor lekkere koffie zorgen voor iedereen anders is. Dit komt omdat de ene persoon van sterke(re) koffie houdt dan de andere. 

Maar om toch een gemiddelde aan te geven raden wij aan om 7 tot 8 gram koffie te gebruiken voor één kopje koffie uit de koffie cafetière. Een kopje koffie heeft de gemiddelde verhouding van zo’n 120ml water op 7 tot 8 gram koffie.

Hoe maak je een koffie cafetière schoon?

Wanneer jij jouw koffie cafetière ofwel french press schoon wil maken is het goed om te weten uit welke materialen jouw cafetière bestaat. Veel koffie cafetières zijn namelijk uitermate geschikt voor de vaatwasser, hierdoor zijn ze ook erg simpel om schoon te maken. 
 
Wanneer jouw koffie cafetière of french press hier niet geschikt voor is, is het goed om te weten dat je het schoonmaak ritueel het beste gelijk kan houden aan de percolator. Gebruik een spons met warm water, maar absoluut geen zeep. Dit kan namelijk een negatieve werking hebben op de krasbestendigheid en antisliblaag van de cafetière en dat is erg zonde.
 

Hoe maak je lekkere koffie met een cafetière?

Veelgestelde vragen

De keuze voor koffie in een koffie cafetière is niet lastig. Je kan namelijk alle soorten koffie gebruiken om hier een kopje koffie mee te zetten. Let er alleen wel goed op dat je de juiste maalfijnheid bereikt en/of een bonenmaler in huis hebt!

Koffie zetten met een koffie cafetière is erg eenvoudig. Je pompt het kokende water langs de koffiebonen waardoor er een goede koffie ontstaat. Bekijk de gehele uitleg op deze pagina!

De koffie moet goed op smaak komen, daarom is het belangrijk om de koffie in te laten trekken. Doe dit ongeveer voor 4 minuten. Niet langer anders wordt de koffie bitter!

Franse koffie zet je met behulp van een French Press of ook wel een koffie cafetière genaamd. De koffie zet je heel eenvoudig door gemalen koffiebonen te gebruiken en deze aan te vullen met warm water. Door een pompende beweging krijg je een heerlijke koffie!

Wanneer je een kopje koffie zet met een French Press zorg er dan voor dat je zo’n 7 tot 8 gram gemalen koffiebonen gebruikt per 120ml water!