De beste Spanish coffee bereiden binnen 5 minuten doe je zo!

Vandaag gaan we het hebben over een bijzondere maar bovenal prachtige kop koffie: de Spanish coffee ofwel de Spaanse koffie met alcohol. Deze koffievariant is een fantastische manier op jouw diner mee af te sluiten of om jouw avond mee te beginnen. 

Spanish coffee met alcohol lijkt wel heel erg op een Irish Coffee, allebei zijn dit koffiesoorten welke gebaseerd zijn op een espresso en een alcoholische toevoeging hebben. Om deze reden is deze koffie een leuke afsluiter van je avondmaal of begin van je feestelijke avond. 

In dit blogje gaan wij verder in op hoe je een Spanish coffee maakt, wat je hiervoor nodig hebt en waar deze koffiesoort vandaan komt. Ook al kan je het land van herkomst ook vooraf wel raden. 

Hoe maak je een Spanish coffee

Om een Spanish coffee te maken heb je maar drie ingrediënten nodig. Deze ingrediënten dien je op de juiste manier en het juiste moment met elkaar te mengen en dan ontstaat er een heerlijke Spaanse koffie. 

Waar ze dat maar al te goed weten is in Spanje. Een authentiek Spaans barretje of restaurant zal voor jou binnen enkele minuten een Spanish coffee bereiden. Maar je wil natuurlijk niet iedere keer naar Spanje vliegen voor een kopje koffie. 

Om deze reden gaan we verder in op hoe jij een Spanish coffee maakt. Maar allereerst moeten we dan weten welke ingrediënten jij in huis moet halen voor het bereiden hiervan. Wees je ervan bewust dat wij bij deze koffievariant uitgaan van de variant met alcohol. 

Er zijn ook zeker genoeg andere Spaanse koffievarianten zonder alcohol zoals de Cortado! 

Welke ingrediënten heb je nodig voor een Spaanse koffie?

Een Spaanse koffie ofwel een Spanish Coffee bereiden is relatief eenvoudig en je hebt daarom ook maar de volgende drie ingrediënten nodig:

 • 150 tot 200 ml koffie
 • 50 tot 60 ml Likeur 43
 • Slagroom

Een simpel recept, dat kan ook niet anders met maar drie ingrediënten. Maar ondanks dat er maar weinig toevoegingen worden gedaan aan de koffie is de smaaksensatie wel erg goed. Wees je er wel van bewust dat deze koffiespecialiteit erg zoet is!

Stappenplan voor een Spanish coffee

Nu we precies weten welke ingrediënten ten grondslag liggen aan een Spaanse koffie is het ook handig om te weten welke stappen er gezet dienen te worden om een heerlijke Spanish Coffee te bereiden. 

Ondanks dat de bereiding erg simpel is, raden we je aan om deze stappen goed te doorlopen. Wanneer je dit doet zorg je er namelijk voor dat je een lekkere Spanish Coffee bereidt. Pas wanneer je dit een paar keer hebt gedaan is het leuk om te gaan variëren. 

Volg de volgende stappen voor het bereiden van jouw Spanish coffee: 

 1. Slagroom:
  Allereerst is het goed om te weten dat het handig is dat je de slagroom alvorens het zetten van de koffie gaat opkloppen tot de juiste dikte. Uiteraard kan je ook kant en klare slagroom gebruiken uit een slagroombus, maar verse opgeklopte zal de smaak van jouw Spanish coffee alleen maar ten goede komen.

  Klopt de slagroom op tot de juiste dikte en zet deze daarna even opzij. Het is niet nodig om jouw slagroom terug te zetten in de koelkast. Dit zal namelijk alleen maar een negatief effect hebben op de temperatuur van jouw kopje koffie. 

 2. Koffie zetten:
  Deze stap is duidelijk: je dient na het doorlopen van stap 1 een kop koffie te zetten. Zoals bovenstaand al aangegeven raden we altijd een hoeveelheid van 150 tot 200 ml koffie te gebruiken. Let er op dat de koffie goed warm is!
 3. Likeur 43:
  Een alcoholische versnapering hoort eigenlijk altijd bij deze variant van de Spaanse koffie. Wanneer je het goed wil doen kies je voor een goede Likeur 43. Het is aan jou of je het echte merk of een huismerk kiest. Voeg 50 tot 60 ml Likeur 43 toe aan jouw kopje koffie.

  Mocht jij van een sterkere Spanish coffee houden kan je uiteraard altijd wat meer Likeur 43 toevoegen. Maar dat laten we helemaal aan jouw wens over. 

 4. Optioneel versieren:
  Wellicht een van de leukste stappen van het bereiden van een Spanish coffee. In deze stap kan je jouw creativiteit los laten gaan. Wel adviseren we je om in het begin ook bij de basis te blijven: het bestrooien met chocolade snippers/poeder en/of kaneelpoeder.
 5. Extra toevoeging:
  Een extra toevoeging, welke in Spanje zeker wordt gebruikt, is het toevoegen van gecondenseerde melk. Deze stap dien je, wanneer je dat wil, als eerste toe te voegen in het glas/de mok. Daarna volg je gewoon weer de bovenstaande stappen.

Variëren met Spaanse koffie

Bovenstaand hebben wij één van de meest bekende Spaanse koffies uitgelegd. Maar we moeten daarbij wel vertellen dat dit niet persé ‘de’ Spaanse koffie is. Dat komt namelijk doordat er meerdere varianten zijn. 

Goed om te weten is dat je met bovenstaand stappenplan alle soorten Spanish coffees wel kan bereiden. Het variëren met Spaanse koffie doe je normaliter door het afwisselen van de soort alcohol welke je gebruikt. De volgende alcohol soorten zou je kunnen afwisselen: brandy, Tia Maria, whiskey of rum!

Omdat er zoveel verschillende Spanish coffees zijn heb je veel keuze. Om deze reden zijn er ook veel Spanish coffee boeken op de markt gekomen. Wanneer je het fijn vindt om meer te experimenteren raden wij jou aan om hier eens naar te kijken!

Alternatieve koffiespecialiteiten

Wanneer je al een aantal keer een Spaanse koffie hebt bereidt en deze vakmanschap helemaal in de vingers hebt, is het ook goed om de volgende stap te gaan zetten: je kennis uitbreiden op het gebied van koffiespecialiteiten.

Om deze reden hebben wij in de afgelopen periode al een aantal blogs geschreven op het gebied van verschillende melk-/ en koffiespecialiteiten. Klik op de onderstaande links om direct door te gaan naar deze blogs. Wij wensen jou veel lees plezier (en succes!):

Spanish coffee wat is het?

Een Spanish coffee, zoals we hierboven al hebben uitgelegd, is een koffiespecialiteit welke in Spaanstalige landen veel wordt gedronken. En dat betekent niet dat dit alleen maar in Spanje wordt gedronken. Ook de Mexicanen zijn gek op deze koffiespecialiteit. 
 
Een Spanish coffee ofwel een Spaanse koffie is een koffiespecialiteit met warme koffie, alcohol en slagroom!
 

Is een Spanish coffee lekker?

Wat ons betreft is de Spanish coffee een zeer lekkere koffie. Maar we zijn ons ervan bewust dat niet iedereen deze koffie kan waarderen. En dat kan zijn doordat de koffievariant zoet is, machtig en ook slagroom bevat!

Wanneer jij van een zoetige koffie houdt waarbij ook het scherpe van de alcohol goed geproefd kan worden, dan is deze koffievariant zeker iets voor jou. Vooral voor een variatie op het toetje vinden wij deze Spaanse koffie een goede toevoeging.

Hoe lang duurt het bereiden van een Spaanse koffie?

Het bereiden van de Spaanse met alcohol zoals wij deze hierboven hebben toegelicht duurt niet lang. Wanneer je de stappen allemaal al eens hebt doorlopen dan zal je zien dat het steeds sneller gaat. 

Wanneer je een Spaanse koffie maakt ben je hooguit 5 minuten bezig! Snel genoeg om heerlijk te kunnen genieten van deze koffie!

Is een Spanish coffee altijd met alcohol?

Wij spreken in dit blogje over een Spanish coffee met alcohol en daarbij leggen we ook het accent op de variatie welke je kan aanbrengen met behulp van de verschillende soorten alcohol. 

Maar het is goed om te weten dat je ook een Spanish coffee zonder alcohol kan schenken. Wanneer je dit wil doen volg je dezelfde stappen als wij bovenstaand hebben toegelicht, maar dan zonder het toevoegen van de alcohol. 

Je kan er ook voor kiezen om een alcoholvrije variant toe te voegen!

Tips voor een goede koffie

Om optimaal te kunnen genieten van jouw Spaanse koffie hebben wij ook nog een paar tips om de beste smaak naar voren te laten komen: 

 1. Warm je Likeur 43 of Tia Maria even kort op, zo koelt jouw Spanish coffee niet zo snel af. 
 2. Warm jouw gecondenseerde melk op om zodoende eveneens niet een koude koffie te krijgen. 
 3. Kies voor verse slagroom, hierdoor krijg je een vol romige smaak wat naar onze mening vele malen lekkerder is. 
 4. Kies voor een sterke koffie of een dubbele espresso. Zo laat je de kracht van de koffie naar voren komen en heb je meerdere smaken en aroma’s in één glas. 

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »

Veelgestelde vragen

Nee, een Spanish coffee is niet altijd met alcohol. Wij kiezen er wel voor om deze varianten toch hier uit te lichten. 

Het bereiden van een Spanish coffee duurt hooguit 5 minuten!

Nee, het bereiden is heel eenvoudig. Je hebt ook maar drie ingrediënten nodig!

Niet overal, maar je hebt deze koffievariant in steeds meer verschillende eet- en drinkgelegenheden.

Jazeker! Een Spanish coffee is heerlijk. Je moet alleen wel van zoete koffie houden!