Handmatige melkopschuimer

Een koffie met melk als toevoeging, we kennen het allemaal wel. Tegenwoordig zijn er veel verschillende koffiesoorten met heel veel melk. Denk hierbij aan een flat white of een cappuccino. Nu deze koffiesoorten aan populairiteit winnen worden de melkspecialiteiten ook steeds minder thuis bereid. Hiervoor heb je dus een automatische of handmatige melkopschuimer nodig. 

Op deze pagina focussen wij ons op de handmatige melkopschuimer waarbij we verder ingaan op de volgende vragen: 

  • Waar moet je op letten bij een melkopschuimer?
  • Hoe gebruik je een handmatige melkopschuimer?
  • Wat is de beste handmatige melkopschuimer? 
Bij de laatste vraag gaan wij ook direct in op welke handmatige melkopschuimer wij erg handig vinden om te gebruiken. Daarnaast geven we ook enkele voorbeelden van (automatische) melkopschuimers welke los zijn van een koffiemachine. Deze dien je dus zelf handmatig te gebruiken naast het zetten van een kopje koffie. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een melkopschuimer?

Wanneer je een melkopschuimer wil kopen is het handig om te weten waarop je moet letten voordat je een handmatige melkopschuimer of misschien wel een automatische melkopschuimer gaat aanschaffen. 

Bij de aanschaf van een handmatige melkopschuimer is het ontzettend belangrijk op te kijken naar de kwaliteit van het apparaat. Denk hieraan de materialen waarvan het is gemaakt. Dit is belangrijk omdat je een handmatige melkopschuimer vaak met de hand schoonmaakt, hierdoor wordt er veel druk uitgeoefend op de melkopschuimer. 

Ook dien je goed te letten op de antikleeflaag van de koffiemolen. Dit is voor zowel de handmatige koffiemolen handig als voor de automatische variant. Bij beide modellen is het van belang dat de antikleeflaag een langdurige werking heeft. 

Wanneer dit niet het geval is, is de kans groot dat je het apparaat niet goed schoon meer krijgt. Hierdoor ben je veel werk en tijd kwijt om de koffiemolen alsnog schoon te krijgen. 

Hoe gebruik je een handmatige melkopschuimer?

Hoe je melk opschuimt zonder hulp van een apparaat hebben we al eens besproken in het blogje over ‘hoe melk opschuimen met de hand‘. Hier gaan we verder in op het opschuimen van melk zonder een melkopschuimer en met behulp van attributen die we allemaal wel in de keuken hebben. 

Om verder in te gaan op hoe je een handmatige melkopschuimer gebruikt is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende manieren zijn om dit te doen. De eerste manier is het warm maken van melk door middel van een pannetje met melk op het vuur te zetten. Wanneer de melk warm begint te worden is het de bedoeling dat de melk wordt opgeschuimd met behulp van een garde. Hiervoor raden wij de volgende garde aan:

handmatige melkopschuimer 2

Wanneer de melk begint te schuimen is het belangrijk om door te gaan totdat de schuimlaag van de melk een dikte krijgt die jij het lekkerst vindt. Dit is dus heel erg verschillend per persoon. Hier kan je dus ook wat mee experimenteren om zodoende voor jou de gewenste smaak en dikte te krijgen. 

Denk er wel aan dat het opschuimen van de melklaag voor een kopje cappuccino of flat white gemiddeld zo’n 15 – 20 seconden duurt. 

Wat is de beste handmatige melkopschuimer?

Het beantwoorden van de vraag welke handmatige melkopschuimer nou echt het beste is, is best ingewikkeld. Dit komt doordat je dus gebruik kan maken van een garde zoals bovenstaand genoemd (wat ons betreft één van de beste). Maar je kan ook gaan voor een wat geautomatiseerdere melkopschuimer. 

Het is goed om te weten dat handmatig melkopschuimen doorgaans gedaan kan worden door het opwarmen van melk in een pannetje en deze opkloppen met een garde. Of met behulp van een keukenapparaat. Je kan het in deze categorie zo duur maken als jezelf wil, maar om jou te helpen hebben we enkele melkopschuimers voor jou op een rijtje gezet. 

Bialetti handmatige melkopschuimer

Wanneer je naar deze Bialetti handmatige melkopschuimer kijkt dan moet je wellicht al ergens meteen aan denken. En dat begrijpen we wel. De Bialetti koffiemolen lijkt namelijk heel erg op een koffie cafetière
 
Wat wij een mooi pluspunt vinden aan deze Bialetti koffiemolen is het feit dat hij is gemaakt van glas. Dit zorgt ervoor dat je het proces van melk tot schuim goed kan zien, maar ook dat de melkopschuimer eenvoudig schoon te maken is. 
 
De Bialetti melkopschuimer werkt als volgt: de zeef bestaat uit twee lagen waardoor de melk extra snel opgeklopt wordt. Dit doe je door aan de hendel aan de bovenzijde te trekken. Doe dit rustig en met beleid, anders trek je de deksel en de zeef eraf en dat wordt een zooitje. De rubbervoet zorgt er trouwens voor dat de koffiemolen wat meer grip heeft op het aanrechtblad. 
 
Wanneer je de melkschuim warm wil hebben kan je de Bialetti eenvoudig (zonder klopper) in de magnetron zetten. Zo warm je heel eenvoudig alles op en zorg je ervoor dat je geen koude cappuccino drinkt. 
 
Bialetti Melkopschuimer

Bialetti RVS handmatige melkopschuimer

Nu we het toch over de Bialetti handmatige melkopschuimers hebben gaan we direct door naar de volgende. Waarom we deze koffiemolen ook graag benoemen is het feit dat deze qua uiterlijk er met kop en schouders bovenuit steekt. 

In ieder geval dat vinden wij. Ondanks dat wij de glazen behuizing van de bovenstaande Bialetti ook prachtig vinden. Is deze roestvrijstalen look ook wel erg tof. 

Qua manier van werken is deze Bialetti eigenlijk grotendeels hetzelfde als zijn voorganger. Ook deze koffiemolen heeft twee zeefjes in koker zitten waardoor het opschuimen van de melk snel en eenvoudig gaat. Binnen een paar tellen beschik jij over een lekkere schuimlaag voor jouw melkspecialiteit. 

Er is één leuk verschil, naast de behuizing, tussen deze twee modellen. En dat is namelijk het opwarm detail. Deze Bialetti kan namelijk op inductie verwarmd worden. Je hoeft dus geen magnetron te gebruiken om jouw koffieschuim op temperatuur te krijgen. 

Bialetti Melkopschuimer - roestvrijstaal

Handmatige melkopschuimer

Deze melkopschuimer heeft een erg mooi en strak design. Het leuke aan deze melkopschuimer is, is dat die volledig handmatig is. Er komt dus geen elektriciteit aan te pas. Alles doe je met de hand, maar hoe werkt dat nou eigenlijk?

Je giet de warme melk in het kannetje. Je doet de deksel op het kannetje en gaat vervolgens met het pompje heen en weer. Dit dien je relatief snel te doen, aangezien je probeert om de schuim te maken. 

Een ander groot voordeel van deze melkopschuimer is dat hij eenvoudig na gebruik in de vaatwasser gezet kan worden. Dan kan je het apparaat ook afspoelen onder de kraan. Wellicht doet dit apparaat je een beetje denken aan een koffie cafetière, dat klopt dan helemaal. De werking van deze twee apparaten is namelijk ook helemaal hetzelfde.

Melkopschuimen melkopschuimer

Nu we de garde en de handmatige melkopschuimer hebben besproken is het ook belangrijk om te weten dat er ook een net wat meer geautomatiseerde versie van de bovenstaande varianten zijn. Hiermee gaat het ‘melkopschuimproces’ net even wat eenvoudiger!

De elektrische melkopschuimer

Dit zijn namelijk de elektrische melkopschuimers. Omdat deze elektrische koffiemolens net even wat anders werken dan de handmatige koffiemolen zullen we dit kort toelichten. En wees gerust. Het is kinderlijk eenvoudig: 

  • Giet de juiste hoeveelheid melk in de koffiemolen
  • Zet het apparaat aan 
  • Na een korte tijd heb jij de melkschuimlaag die jij graag wilde. 

Omdat er tussen de elektrische melkopschuimers veel verschil zit hebben wij ervoor gekozen om er een aantal voor jou op een rijtje te zetten:

Severin SM3585 

De melkopschuimer van Severin heeft een erg mooi en strak design. Met maar liefst vier verschillende temperatuurinstellingen kan jij eenvoudig de juiste temperatuur instellen van jou melkschuim.

Een ander groot voordeel van deze melkopschuimer is dat hij eenvoudig na gebruik in de vaatwasser gezet kan worden. Vind je dat een beetje overdreven? Dan kan je het apparaat ook afspoelen onder de kraan. Door de antisliplaag is hij namelijk heel eenvoudig schoon te maken. 

Veel mensen vragen zich af hoe je schuim maakt van melk. Dat is met deze Severin echt kinderspel doordat je alleen de melk hoeft toe te voegen in de melkopschuimer en daarna de aanknop hoeft in te drukken. Dit zorgt ervoor dat je met een paar minuten kan gaan genieten van jouw heerlijke kopje koffie.

Serverin melkopschuimer

Inventum MK351

Ben je toch op zoek naar een net wat goedkoper model om jouw koffiemelk mee op te schuimen? Dan is wellicht de Inventum MK351 wat voor jou. Deze melkopschuimer koop je al vanaf €30. En dat scheelt aanzienlijk met de overige modellen. 

Het fijne aan deze melkopschuimer is, is dat die uitermate geschikt is voor het opschuimen van zowel koude als warm(ere) melk. Hierdoor zorg je ervoor dat je door middel van de warme opgeschuimde melk jouw cappuccino op temperatuur houdt. Het volume wat in deze automatische melkopschuimer past is met 240ml groot genoeg om twee cappuccino’s te zetten. 

Let wel goed op: deze melkopschuimer mag niet in de vaatwasser. Wanneer je dit wel doet is de kans groot dat er schade aan de behuizing ontstaat en dat de beschermlaag aan de binnenzijde kapot gaat. Wij raden je daarom aan om deze koffiemolen schoon te maken door middel van warm water en een spons. 

Wat het leuke maakt aan deze melkopschuimer is het feit dat hij al vaak is verkocht. Hierdoor zijn er al meer dan 1300 recensies op Bol.com. Welke gemiddeld 4,2/5 sterren geven aan deze melkopschuimer. 

Inventum melkopschuimer

Philips Senseo CA6500 

Deze melkopschuimer is in eerste instantie in het leven geroepen om een melkspecialiteit te kunnen zetten voor de Philips Senseo koffiemachine. Uiteraard blijft het gewoon een losse melkopschuimer waardoor hij ook te gebruiken is voor de andere koffiemachines. 

Deze Philips koffiemolen is eenvoudig in gebruik doordat met één klik op de knop de melkopschuimer start. Daarnaast is het schoonmaken erg gemakkelijk. Dankzij de antikleeflaag kan je dit apparaat eenvoudig afspoelen en droogmaken na het gebruik. 

Wanneer je op zoek bent naar een andere kleur koffiemolen is dit ook mogelijk doordat de Philips Senseo CA6500 automatische melkopschuimer, ook wel automatische koffiemolen genaamd, in meerdere verschillende kleuren wordt aangeboden. 

Wat wij leuk vinden aan deze melkopschuimer is het feit dat deze een strak design heeft waardoor hij niet misstaat in de keuken. Ook is de prijs-/ kwaliteitverhouding van deze koffiemolen goed. 

Senseo koffiemolen

Een koffiemachine met melkreservoir

Vind je een melkspecialiteit overheerlijk, maar kies je dan toch liever voor een koffiemachine welke eenvoudig een van deze melkspecialiteiten kan zetten? Dan raden we jou aan om eens op de pagina van de koffiemachines met melkreservoir te gaan kijken. 

Ben je specifiek opzoek naar een koffiemachine welke speciaal is ontworpen om een overheerlijke melkspecialiteit te zetten? Dan raden we jou aan om eens te kijken op de pagina van de Philips LatteGo! Hier vind je alle soorten Philips LatteGo koffiemachines. 

Automatische melkopschuimers

Wil je toch gewoon een automatische melkopschuimer omdat deze gewoonweg makkelijker zijn? Bekijk dan ook eens de Nespresso melkopschuimers waar wij ook onze mening over hebben gegeven! Deze melkopschuimers zijn namelijk erg handig bij koffiemachines welke geen stoompijpje hebben zoals veel machines van Melitta

Veelgestelde vragen

Wanneer wij een keuze dienen te maken dan zouden wij voor de Inventum MK351. Voor een mooie prijs koop je direct kwaliteit. 

Met een melkopschuimer schuim je melk op, klinkt erg logisch. De melkopschuimer gebruik je voor het bereiden van een cappuccino, latte of andere melkspecialiteit.

Veel melkopschuimers kunnen in de vaatwasser, maar wanneer je echt niet kan kiezen dan raden wij de Philips Senseo CA6500 melkopschuimer aan. 

Een melkopschuimer gaat vaak een jaar of 2 tot 4 mee. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van welk merk, de aantal zetbeurten en hoe je de melkopschuimer onderhoudt.