De beste espresso bonen van 2024 kopen?

Wanneer je een echte koffieliefhebber bent, dan ben je altijd op zoek naar de beste espresso bonen. Want een echte koffieliefhebber weet wat de invloed van een goede koffieboon kan zijn op de uiteindelijke smaak van jouw kopje koffie!

Maar wat is nu eigenlijk een espresso boon en waarin verschilt deze van gemalen koffiebonen voor filter koffie? Daarnaast gaan wij ook verder in op de cafeïnevrije koffiebonen, ongebrande koffiebonen, arabica koffiebonen en natuurlijk de robusta koffiebonen! 

Je bent natuurlijk op zoek naar de beste espresso bonen voor jouw kopje koffie en ook naar ons advies? Wij raden voor de perfecte espresso een koffieboon met een medium brandgraad aan. En dan het liefst een fijne mix tussen de arabica koffiebonen en robusta koffiebonen

Wat zijn de beste espresso bonen?

Wat de beste espressobonen zijn hebben we al een beetje verklapt, namelijk een mix tussen de arabica koffiebonen en robusta koffiebonen welke medium zijn gebrand. We gaan er hier vanuit dat je liever direct een kopje koffie kan zetten met de koffiebonen. Om deze reden laten we (voor nu) de ongebrande koffiebonen even achterwege. 

Om jou het best te adviseren met betrekking tot de beste espresso bonen en de verschillende soorten smaken die hier bij komen kijken hebben we ervoor gekozen om een aantal koffiebonen op een rijtje te zetten. 

De beste espresso bonen

De beste espresso bonen zijn uiteraard voor iedereen weer net een beetje anders. Toch is het leuk om jou in jouw keuze te adviseren. Zo kan het goed zijn dat je eens voor een koffieboon kiest welke je normaliter nooit gekozen zou hebben. 

En wanneer dat gebeurt hebben wij daar stiekem toch een beetje plezier aan kunnen beleven. Om jou het best te adviseren hebben wij een aantal soorten koffiebonen uitgeprobeerd. 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen: de reguliere koffiebonen, de cafeïnevrije koffiebonen en de biologische koffiebonen. Ook hebben we een aantal veganistische koffiebonen aan de lijst gevoegd. 

De beste Italiaanse espresso bonen

Omdat er veel verschillende soorten espresso bonen en/of koffiebonen te krijgen zijn hebben we onderstaand twee soorten espresso bonen toegelicht welke op het gebied van smaak, kwaliteit, duurzaamheid en recensies er bovenuit springen.

Wanneer je nog meer over Italiaanse espresso koffiebonen wil weten dan raden we je aan om de pagina over deze Italiaanse koffiebonen eens goed door te nemen. 

Lavazza Qualita Rossa

De Lavazza Qualita Rosssa koffiebonen zijn een mix van Afrikaanse Robusta en Braziliaanse Arabica. Hierdoor ontstaat een soepele smaak met tonen van chocolade en gedroogd fruit. De Lavazza Qualita Rossa heeft daarnaast de volgende kenmerken:

 • Smaaksterkte op een schaal van 1-10: 5
 • Branding: medium
 • Aroma’s: gedroogd fruit en lichte smaak van chocolade
 • Blend: 50% Arabica en 50% Robusta
 • Smaak: toegankelijk en zacht.

Lavazza Tierra for Amazonia Koffiebonen

De Lavazza Tierra for Amazonia zijn koffiebonen die je het best kan gebruiken in een koffiemachine waarbij de maalfijnheid op erg ‘fijn’ kan worden gezet. Hierdoor komt de koffieboon het best tot zijn recht. 

Naast het feit dat de Lavazza koffiebonen één van de beste espresso bonen zijn maakt Lavazza het met deze versie wel heel goed. De zachte smaak, in ieder geval wanneer je normaliter van sterke koffie houdt, wordt heerlijk gecombineerd met de volle aromatische smaak. 

Deze Italiaanse koffiebonen hebben de volgende kenmerken: 

De beste cafeïnevrije koffiebonen

In alle eerlijkheid: cafeïnevrije koffiebonen oftewel decafé koffie is niet het allereerste waar je aan denkt bij het zetten van een kopje koffie. Dat neemt niet weg dat deze koffiebonen juist voor de echte liefhebbers zijn. 

De koffiebonen zonder cafeïne zorgen ervoor dat jij ook ‘s avonds nog van een kopje koffie kan genieten. Ook is decafe koffie erg handig voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Want niemand wil ‘s avond in bed wakker liggen omdat je net te laat een kopje koffie hebt gedronken. 

Om jou te adviseren in de beste cafeïnevrije koffiebonen hebben we gekeken naar de reden van dit artikel: espresso bonen. Dat wil zeggen dat de koffiebonen die wij hieronder noemen ook echte espresso bonen zijn. En dat zorgt weer voor een overheerlijke krachtige smaak! En dat terwijl je eigenlijk een decafé koffie aan het drinken bent. 

Jones Brothers Coffee Cafeïnevrije koffiebonen

Wanneer je koffie drinkt wil je zorgeloos kunnen genieten, daarom wil je je ook niet druk maken over je nachtrust. De cafeïnevrije koffiebonen van Jones Brothers zijn de zogeheten Decafe koffiebonen. 

Bij deze koffiebonen van Jones Brothers wordt op een speciale manier de cafeïne uit de koffieboon verwijderd waardoor de cafeïnevrije koffiebonen overblijven. Dit proces wordt uitgevoerd door middel van het Swiss Water principe waarbij geen chemicaliën worden gebruikt!

Deze cafeïnevrije koffiebonen hebben de volgende kenmerken: 

 • Smaaksterkte op een schaal van 1-10: 9
 • Branding: medium 
 • Biologisch: nee
 • Veganistisch: ja
 • Blend: 100% premium Arabica koffiebonen

Lavazza Decafé koffie

Lavazza Decafe koffie. Deze had van ons natuurlijk niet kunnen ontbreken in de lijst met lekkere cafeïnevrije koffiebonen. Zoals je wellicht al wel een beetje door hebt zijn wij fan van Lavazza koffie en van Lavazza als merk. 

En dat komt eigenlijk door de vele verschillende keuzes die ze hebben. En door de kwaliteit die het bedrijf of alle fronten biedt. En ook weer op het gebied van decafé koffie. Deze koffie heeft een gemiddelde sterkte 5/10 waardoor hij erg toegankelijk is.

 Vergelijk deze sterkte niet met de sterkte van een lungo, aangezien we het hier over een espresso hebben. Wanneer je een espresso zet met deze koffiebonen zal je merken dat de kracht goed behouden blijft.

Deze cafeïnevrije koffiebonen hebben de volgende kenmerken: 

 • Smaaksterkte op een schaal van 1-10: 5
 • Branding: medium 
 • Biologisch: nee
 • Veganistisch: ja
 • Blend: 50/50

De beste biologische koffiebonen

Wellicht wel een van onze favoriete soort espresso bonen: de biologische koffiebonen. Het idee dat de koffiebonen niet zijn bewerkt met chemicaliën zorgt er bij ons al voor dat we net even wat lekkerdere kunnen genieten. De beste biologische koffiebonen zijn natuurlijk voor iedereen anders. 

Desondanks hebben wij een selectie gemaakt op basis van onze voorkeuren en recensies. 

Lavazza Tierra For Planet

De beste biologische koffiebonen zijn wat ons betreft de koffiebonen van Lavazza. Deze koffiebonen hebben een heerlijke en krachtige smaak en dat blijkt ook uit de cupping score test. 

Wanneer een koffieboon een cupping score van 80 of meer heeft dan wordt de koffieboon geclassificeerd als ‘Specialty Koffie’. De biologische koffiebonen van Lavazza hebben een score van 83,5 behaald waarmee ze dus in deze categorie vallen. 

Deze biologische koffieboon komt uit Colombia waar hij wordt verbouwd door een kleine agrarische coöperatie. De boeren in deze coöperatie krijgen een eerlijke prijs voor hun koffiebonen waardoor deze koffie ook als Fairtrade aan te merken is. 

Deze biologische koffiebonen hebben de volgende kenmerken: 

 • Smaaksterkte op een schaal van 1-10: 7
 • Branding: medium 
 • Biologisch: ja
 • Veganistisch: ja
 • Blend: 50/50

Moto Coffee Pa Loa Blend

Nog een van onze favoriete biologische koffiebonen: Moto Coffee Pa Loa Blend! Deze organic koffiebonen kennen hun oorsprong uit Brazilië en Ethiopië en bestaan uit een blend van arabica koffiebonen en robusta koffiebonen. 

De smaak is vrij bijzonder doordat je de notige tonen van de koffieboon nog een beetje terug kan proeven in de uiteindelijke smaak. En dat zorgt voor een goede smaakbeleving. Naast de notige smaak heeft deze koffieboon ook een lichte zoete smaak. Denk hierbij niet aan zoet zoals bij snoep, maar aan een frisse zoetigheid. 

Het is wat ons betreft lastig om deze smaak te omschrijven, daarom zouden we je adviseren om het zelf eens te proberen. 

Deze biologische koffiebonen hebben de volgende kenmerken: 

 • Smaaksterkte op een schaal van 1-10: 2
 • Branding: medium 
 • Biologisch: ja
 • Veganistisch: ja
 • Blend: 50/50

Wat is espresso koffie?

Een espresso is de basis van veel verschillende soorten koffie. Vaak worden melkspecialiteiten gemaakt op basis van één of twee shotjes espresso. Deze espresso’s zorgen ervoor dat de krachtige koffiesmaak deels behouden blijft wanneer het gemengd wordt met melk. 

Een espresso maak je doorgaans op basis van 8 tot 12 gram gemalen koffiebonen.

Espresso bonen voor een pistonmachine

De beste espresso’s zet je met een pistonmachine. In ieder geval dat is de bedoeling. Een pistonmachine zorgt er namelijk voor dat jij jouw espresso op een authentieke manier klaar maakt. Hiervoor gebruik je allereerst een pistonmachineeen bonenmaler, een koffie weegschaal en een hoop plezier. 

Zoals je al meteen ziet hangt het resultaat niet alleen af van de juiste espressobonen, maar juist van een hele hoop variabelen die komen kijken bij het zetten van een kopje koffie met een pistonmachine. 

Wanneer je wil kiezen voor de beste espreso bonen boor een pistonmachine wees dan gerust. Je kan gewoon normale koffiebonen gebruiken voor jouw pistonmachine. Zowel espresso bonen, cafeïnevrije bonen als een andere soort!

Espresso bonen bewaren

Wanneer je de goede espresso bonen hebt gekocht is het ook belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren. Koffiebonen dien je luchtdicht, donker en op een aangename temperatuur te bewaren. Wanneer je dit niet doet gaan de koffiebonen zweten en verliezen ze hun olie en smaak. 

Wanneer je meer wil weten over welke koffiebonen potten er allemaal zijn, de keuze daarin en welke voorraadbussen wij jou zouden adviseren? Lees dan verder op onze koffiebonen potten pagina. 

 
Het grote verschil tussen espresso bonen en koffiebonen zit hem in de oliën die de koffiebonen bezitten. Deze oliën hebben een direct effect op de krachtige smaak van de espressobonen. 
 
Je kan daarom wel stellen dat espresso bonen rijk zijn aan natuurlijke koffieoliën. Je kan natuurlijk ook de reguliere koffiebonen gebruiken voor het zetten van een kopje koffie. Maar je zal al snel merken dat de sterke en krachtige smaak niet hetzelfde zal zijn. 
Koffie zetten met een espressomachine is van zichtzelf al overheerlijk. Maar je wil natuurlijk ook de juiste koffiebonen voor jouw espressomachine gebruiken. 
 
Dat begrijpen wij maar al te goed. En om deze reden kunnen we jou ook vertellen dat het echt gaat om jouw eigen keuze en smaak. De espressomachine heeft van zichzelf geen directe invloed op de koffiebonen. Wel kan het zijn dat de machine anders afgesteld kan worden om zodoende sterke of mildere koffie te zetten. 

Veelgestelde vragen

De beste espresso bonen zijn voor iedereen anders, maar wij raden altijd wel een koffieboon met een medium branding aan. Bekijk deze pagina voor de mogelijke opties die wij erg goed vinden!

Espresso bonen  zitten vol met overheerlijke natuurlijke koffieoliën en deze oliën zorgen voor de krachtige smaak van een espresso. Wanneer je normale koffiebonen gebruikt, wat uiteraard ook kan, zal een echte kenner het verschil wel proeven!

Je zou denken dat espresso bonen meer cafeïne bevatten dan normale koffiebonen. Echter, het tegenovergestelde is waar. De normale koffiebonen bevatten meer cafeïne! Maar de hoeveelheid per milliliter is bij een espresso uiteraard hoger. 

65mg in 50 ml bij een espresso, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml

Dat hoeft zeker niet. Ondanks dat de prijs van koffie- en espresso bonen de laatste jaren aan het stijgen is. Is de prijs van een espressoboon niet bijvoorbaat duurder dan van een koffieboon. Het ligt heel erg aan welk merk je koopt.