De lekkerste Italiaanse koffie soorten!

Italië, het land welke bekend staat om haar overheerlijke koffie. En waar je op iedere hoek van de straat voor nog geen 1 euro een kopje espresso kan bestellen. Het is in Italië dan ook erg belangrijk dat de Italiaanse koffie betaalbaar blijft. Vooral de espresso wordt regelmatig tegen de prijslat aangehouden.

De Italiaanse koffie, er zijn veel voorbeelden van koffiemerken die maar al te graag deze term als onderdeel van haar verkoopstrategie hanteert. Helaas is het feit dat deze term doorgaans foutief wordt gehanteerd. Het komt er op neer dat deze koffie helemaal niet uit Italië komt. 

Hoe dit precies zit leggen wij jou hieronder uit!

Inhoud

Wat is Italiaanse koffie?

Iedereen kent de espresso, het is daarmee ook duidelijk dat we bij deze koffievariant ook direct denken aan de Italiaanse koffie. De espresso komt veelal in een enkele vorm, wanneer er wordt gekozen voor een dubbele espresso wordt dit doorgaans ook een ‘doppio’ genoemd. 

Deze koffie is altijd gebaseerd op de espresso. Dat betekent dat de espresso altijd als basis wordt gebruikt voor één van de andere koffiespecialiteiten. Zo wordt er voor de bereiding van melkspecialiteiten gekozen om de espresso en melkschuim samen te voegen. 

Hoe bereid je Italiaanse koffie?

Het bereiden van Italiaanse koffie kan op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om een halfautomatische espressomachine, ook wel pistonmachine genaamd, te gebruiken. Deze komen dicht bij de traditionele manier van koffie zetten. 

Hoe gebruik je een Italiaanse koffiemachine?

Het hanteren van een pistonmachine ofwel halfautomaat is in eerste instantie een kunst apart. Desalniettemin is het hanteren van dit apparaat goed aan te leren. Waarom deze koffiemachine zo geliefd is? 

Je bedient namelijk de pistonmachine geheel zelf hierdoor kan je invloed uitoefenen op de uiteindelijke smaak. Om lekkere koffie te bereiden dien je de goede stappen te zetten. Die hebben wij voor jou op een rijtje gezet:

 1. Weeg de hoeveelheid koffiebonen af
 2. Maal de koffiebonen met de bonenmaler
 3. Doe je gemalen koffiebonen in de koffiehouder
 4. Gebruik de tamper om de koffie aan te drukken
 5. Hierna draai je de filterhouder in de pistonmachine
 6. Hierna start je het zetproces. Bij sommige pistonmachines heb je nog de mogelijkheid tot het instellen van de waterdruk. 

Italiaanse volautomatische koffiemachines

Ook zijn er Italiaanse koffiemachines welke ook wel volautomatische koffiemachines worden genoemd. Deze koffiemachines werken op bonen zoals je dat gewend bent bij dit soort apparaten. Erg eenvoudig en met één druk op de knop kan jij de lekkerste koffie bereiden. 

Deze koffiemachines zijn er in veel verschillende varianten. De fabrikanten hebben ervoor gekozen om de koffiemakers te ontlasten in alle werkzaamheden welke de pistonmachines met zich meebrengt. Er wordt hiermee ingespeeld op het gemak welke deze koffiemachines met zich mee brengt. 

De lekkerste Italiaanse koffiebonen

We weten nu dat de Italiaanse koffiebonen niet uit Italië komen, maar dat de Italiaanse naam gedragen mag worden doordat de branding op Italiaanse wijze wordt uitgevoerd.

Om jou te adviseren in de beste aankoop van deze Italiaanse koffiebonen hebben we onderstaand een selectie gemaakt van onze favoriete koffiebonen. Hierbij hebben we gekeken naar welke koffiebonen een optimaal behoudt hebben van smaak, kracht en passende bitterheid.

Illy Intenso Dark 

De Illy Intenso Dark betreft een koffieboon welke uitermate geschikt is voor het zetten van espresso’s. Deze espresso koffieboon is krachtig van smaak en wordt online met 5 sterren beoordeeld. Hieruit blijkt direct dat de koffieboon in de smaak valt.

De Illy Intenso Dark koffieboon is geschikt voor de echte espresso liefhebbers. Wanneer je deze koffieboon gebruikt dien je ook te houden van een sterkere en iets wat bittere koffiesmaak. Naar onze mening balanceert deze koffie op het juiste niveau qua smaakbeleving.

Enkele feitjes over deze koffieboon:

 • 100% gemaakt met Arabica koffiebonen
 • Dark roasted
 • Krachtig van smaak
 • Geschikt voor espresso 
 • Vleugje cacao aroma
illy Intenso Italiaanse koffie

O’ccaffe medium roasted

Naast de dark roasted koffiebonen welke op traditionele wijze worden gebruikt voor het bereiden van espresso’s heeft er ook een verschuiving van dark roasted naar medium roasted plaatsgevonden. Deze medium branding zorgt ervoor dat de koffiebonen een zachtere smaak hebben.

Ondanks het feit dat er bij een espresso doorgaans uit wordt gegaan van een krachtige smaak, is de medium branding ook zeker een uitstekende boon. De koffieboon wordt wat meer toegankelijk doordat en zachter van smaak. 

Ook zal je direct het verschil proeven wanneer je beide kopjes espresso naast elkaar zet. Deze Occaffe koffieboon is minder bitter en komt meer in de buurt van een normale kop koffie. Maar wees ervan bewust dat de smaak nog steeds krachtig genoeg is om te kunnen genieten van een lekkere espresso. 

Enkele feitjes over deze koffiebonen:

 • Een mix van arabica en robusta koffiebonen
 • Vind haar oorsprong uit Vietnam, India en Brazilië
 • Medium roasted
 • Uitermate geschikt voor espresso
 • Medium tot krachtig van smaak
O'ccaffè - Italiaanse koffiebonen

Italiaanse koffiebonen, waar komt het vandaan?

Italiaanse koffiebonen, het is één groot marketing begrip. Zoals veel mensen eigenlijk ook wel weten komen er geen koffiebonen uit Italië. Toch spreken we veelal van Italiaanse koffiebonen, Italiaanse koffie en vooral de Italiaanse koffiebeleving. 

Vooral de Italiaanse koffiebeleving is een belangrijke factor voor dit blog. Hiermee maken we ook direct de koppeling van ons voorgaande blog over Turkse koffie. Deze koffievariant kent haar oorsprong helemaal niet uit Turkije, maar dankt haar naam aan de eeuwen oude adoptie en bereidingswijze. 

Komt dit dan overeen met de herkomst van de Italiaanse koffie? Dat kan je eigenlijk wel stellen, maar bij de Italiaanse koffie wordt er nog wel een Italiaans tintje aan toegevoegd. Het grote verschil met de Turkse koffie is het feit dat de Italiaanse invloed uitoefenen op de brandgraad.

Italiaanse koffie is puur gericht op de ultieme bereidingswijze van de espresso. Hiervoor dienen koffiebonen een donkere brandgaard te hebben waardoor de krachtige en bittere smaak van de koffieboon naar voren komt. Ideaal voor de traditionele Italiaanse espresso. 

Desondanks zijn er zelfs wijzigingen doorgevoerd in hoe de Italianen haar espresso’s drinken. Er is variatie ontstaan binnen de branding van de koffiebonen welke ook een medium branding hebben gekregen. Bij een medium branding blijven de smaken van de koffiebonen intact waardoor de aroma’s een vleugje fruitig gaan smaken. 

Welke Italiaanse koffiemerken zijn er?

De Italiaanse koffiebonen worden op veel verschillende manieren gebrand. Dit komt doordat het mixen van arabica en robusta koffiebonen eindeloos is door de mogelijkheden van de verschillende verhoudingen tussen deze twee soorten. 

Om deze reden zijn er ook veel verschillende koffiebranderijen welke koffiesoorten aanbieden. Om jou wegwijs te maken in de verschillende aanbieders hebben wij onderstaand enkele Italiaanse koffiebranderijen opgesomd. Weet dat deze merken hun koffiebonen allemaal op een andere manier bereiden:

Waarom is de koffie in Italië zo goedkoop?

Iedereen die wel eens op vakantie in Italië is geweest is het wel opgevallen: wanneer je een kopje koffie haalt is deze doorgaans €1 tot €1,50. En vaak krijg je er ook nog eens een klein glaasje water bij. Een heel verschil met de horeca in Nederland. 

Maar waarom is de koffieprijs in Italië nou zo goedkoop? Dat komt door het feit dat de koffieprijs ooit werd vastgesteld door de Kamer van Koophandel in Italië. Deze prijsvaststelling had ervoor gezorgd dat iedere bar zich aan deze prijs diende te houden. Het bevorderde een stuk Italiaanse cultuur: het buitenleven. 

Maar, deze prijsvaststelling bestaat vandaag de dag niet meer. Dit komt door de vrije markt welke is geïntroduceerd in Italië. En zoals dit in Nederland ook (vaak) het geval is, zorgt deze vrije markt niet voor lage(re) prijzen. Desondanks zie je nog geen Nederlandse koffieprijzen in Italië. En dat ondanks de hogere inkoopprijs van de koffiebonen. 

Hoe deze barretjes de koffieprijs toch laag houden? Dit komt door uiteenlopende redenen. Sommige barretjes kopen gezamenlijk de ongebrande koffiebonen in welke daarna in de eigen branderij worden klaar gemaakt voor de koffiemachines. Anderen kiezen ervoor om weinig tot geen marge te maken op een kopje espresso. 

Zij kiezen ervoor om deze koffie tegen een kleine marge te verkopen en onder het motto service aan te bieden. Veelal wordt er vanuit gegaan dat, naast het kopje espresso, er ook een Italiaanse croissant wordt besteld. 

De Italiaanse beleving

Wanneer je een lekkere kop koffie zet en jezelf in de Italiaanse sferen wil wanen is het goed om te weten dat je naast het gebruik van de bovengenoemde koffiebonen en koffiemachines nog een andere optie hebt. 

Namelijk het gebruik van de Italiaanse espresso kopjes. Met deze Italiaanse espresso kopjes zorg je ervoor dat jouw koffiebeleving tot een ander niveau stijgt. Deze espresso kopjes komen in veel verschillende soorten en maten, maar zorgen ervoor dat je net die finishing touch toevoegt aan het drinken van een kopje koffie.

Wil je meer weten over deze koffie kopjes en welke selectie wij hebben gemaakt op dit gebied? Klik dan op de onderstaande groene knop!

Veelgestelde vragen

Dat komt doordat vroeger de prijs werd vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Dit zorgde voor een lage prijs. Ondanks dat deze instantie geen controle meer over de prijs heeft is de lage prijs nog steeds op veel plekken van kracht. 

De echte Italiaanse koffie bestaat eigenlijk niet. Er groeien namelijk geen koffiebonen in Italië. Met de naam ‘echte Italiaanse koffie’ wordt doorgaans de bereidingswijze van deze koffie bedoeld. 

Dat is zonder twijfel de espresso. Deze koffie staat aan de basis van alle andere koffiecreaties die worden bereidt in Italië. 

De Italiaanse koffie is inderdaad sterk. Dit komt doordat de Italianen doorgaans espresso’s drinken.

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »