Hoe gebruik je een espresso weegschaal?

Koffiebonen afwegen!? Waarom zou je hier ooit aan gaan beginnen hoor ik je denken. De reden hiervoor is eigenlijk best simpel. Je wil namelijk lekkere koffie kunnen zetten. Wanneer je geen gebruik maakt van een volautomatische espressomachine, maar van een halfautomatische espressomachine is het nodig om de verhouding tussen het water en de koffiebonen optimaal te hebben. Hiervoor kan je een espresso weegschaal gebruiken. 

Inhoud:

Brewgear espresso weegschaal

Wat maakt een espresso weegschaal een espresso weegschaal?

In principe is dat een hele belangrijke vraag. Een normale weegschaal weegt en datzelfde doet een espresso weegschaal ook. Het grote verschil zit hem in de functionaliteiten die een espresso weegschaal te bieden heeft. Een koffie weegschaal doet namelijk meer dan alleen maar koffie wegen. 

Met een espresso weegschaal kan je veel verschillende variabelen meetbaar maken. Zo kan je natuurlijk het gewicht van de gemalen koffiebonen wegen. Maar je kan ook de doorlooptijd van je espresso timen en natuurlijk de uiteindelijke output van de koffiebonen kan je nawegen. 

Zoals je ziet biedt een espresso weegschaal veel verschillende mogelijkheden, maar je merkt ook direct dat je een echte koffieliefhebber dient te zijn om deze te gebruiken. Wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld een volautomatische Siemens EQ6 Plus s800 zul je al snel zien dat je deze niet nodig hebt. 

Wanneer je wat verder het koffielandschap in gaat zal je zien dat je veel meer uit je kopje koffie (en hobby) kan halen dan een paar drukken op de juiste knop. Dit doe je vaak met behulp van een pistonmachine die je in verschillende merken hebt. Zo zijn de Solis pistonmachine en De’Longhi pistonmachine bekende varianten. 

Voordelen van een espresso weegschaal

Wanneer je op zoek bent naar een espresso weegschaal is het natuurlijk ook erg belangrijk om erachter te komen wat de voordelen voor jou zijn. Dat is erg logisch, want om deze reden koop je hem immers. Volgens ons is het gebruik van een koffieweegschaal: 

De zekerheid

Een koffieweegschaal biedt je de zekerheid dat je met behulp van je pistonmachine keer op keer weer ervoor kan zorgen dat jouw kopje koffie weer hetzelfde gaat smaken. Dit doe je doordat je de juiste volume aan bonen kan mixen met het volume aan water en eventueel de druk (in Bar gemeten). 

Of juist niet hetzelfde gaat smaken, maar dat is dan een bewuste keuze. 

Het gemak

Met behulp van deze tool weet je zeker dat je geen fouten maakt. Je bouwt naast de zekerheid ook nog een stukje gemak in. Je hebt geen gedoe meer met telkens hetzelfde lepeltje zoeken die je gebruikt om de (voor jou) juiste hoeveelheid koffiebonen te gebruiken. 

Je weegt het heel eenvoudig af en weet daardoor meteen dat je de goede verhouding hebt.

Whitebird koffieweegschaal

Hoe gebruik je een koffie weegschaal?

Nu dat we weten wat de voordelen van een espresso weegschaal zijn, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je een koffie weegschaal gebruikt. En laten we daarover heel kort zijn: dat is erg eenvoudig. Een kind kan de was doen, zoals men zegt. 

Welke stappen neem je om je espresso bonen te wegen: 

  1. Je klikt op de aanknop en zet je koffie weegschaal aan. 
  2. Plaats je filter op de weegschaal. 
  3. Gebruik de functie ‘tare’ om het gewicht op nul te zetten. 
  4. Maal de koffie tot de juiste maalfijnheid. Deze maalfijnheid is voor iedereen anders. 
  5. Vul het koffiereservoir en gebruik te tamper om deze fijn te drukken. 

Tijdens deze stappen heb je ook gezien dat het noodzakelijk is om de koffiebonen goed te malen. Hiervoor heb je dus een bonenmaler nodig. Met een bonenmaler zorg je ervoor dat je de juiste maalfijnheid bereikt voor jouw bonen. 

Ook hier kan je dus variëren. Zo speel je dus keer op keer met de uiteindelijke smaak van jouw kopje koffie. Het leuke daaraan is, is dat de smaak niet snel gaat vervelen. En je hierdoor merkt dat je veel verschillende smaken uit dezelfde koffiebonen kan halen. 

Welke espresso weegschaal heb jij nodig? 

Om te bepalen welke espresso weegschaal nodig is in jouw keuken is het belangrijk om te weten dat er veel goede koffieweegschalen op de markt te verkrijgen zijn. Je dient goed op te functionaliteiten. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw koffie weegschaal precies hetgeen kan waarvoor jij hem wil gebruiken. 

Ben je nu benieuwd naar welke koffie weegschalen wij zouden aanraden? Kijk dan eens op onze koffie weegschaal pagina door op de onderstaande knop te klikken!

De lekkerste espresso bonen

Nu je weet hoe je een espresso weegschaal dient te gebruiken is het ook goed om te bepalen welke koffiebonen hierbij het beste passen. En dan hebben we het niet zozeer over welke espresso bonen het beste passen bij jouw weegschaal, deze maakt immers geen onderscheid tussen de aroma’s, sterkte en het merk. 

Wel is het belangrijk om te kijken naar wat in jouw ogen een espresso boon nou de moeite waard maakt. En dat kan te maken hebben met de krachtige smaak, het behouden van geur en smaak na het openen van de verpakking. Of wellicht ben je wel erg merk georiënteerd wanneer het op espresso bonen aankomt. 

Wanneer je zeker wil zijn dan jij met voldoende informatie de keuze maakt om een nieuwe smaak uit te proberen en/of jouw nieuwe favoriet tegen te komen raden wij jou aan om de pagina over espresso bonen eens goed te lezen. Dit doe je door op onderstaande groene knop te klikken!  

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »