Een koffievlek verwijderen doe je met deze tips!

Iedere koffieliefhebber kent het wel: je bent lekker een kopje koffie welke is gezet uit jouw mooie volautomatische koffiemachine en zonder dat je het door hebt stoot jij (of iemand anders) jouw kopje koffie om. Met als gevolg een koffievlek in jouw bank, shirt of tapijt. Een koffievlek verwijderen kan een flinke klus zijn. Maar wees gerust: er zijn een aantal goede tips om het nog gemakkelijker te maken!

Wij willen aan de hand van dit blogje jou meenemen in welke opties je allemaal hebt voor het verwijderen van een koffievlek. We hebben ervoor gekozen om een selectie te maken van huis-tuin-en-keuken dingen, maar ook van speciale koffievlek verwijderaars. 

Een koffievlek verwijderen met soda

Eén van de beste manieren is een koffievlek verwijderen met soda. Dan spreken we wel meteen over de opties omtrent het verwijderen van een koffievlek op basis van de natuurlijke producten. En dat wil zeggen dat er geen speciale reinigingsproducten aangeschaft hoeven te worden. 

Wat je het beste kan doen is een goede scheut soda aan een emmer of bakje met lauw water toe te voegen. Laat de soda even goed intrekken in het water om de kans op het verwijderen van de koffievlek groter te maken. 

Wanneer de soda is ingetrokken pak je een doek of een zacht sponsje en doop je deze in het lauwe water. Wanneer je de koffievlek gaat verwijderen is het goed om met de vezels van de stof mee te bewegen. Strijk er dus niet tegenin! 

Een koffievlek verwijderen met soda werkt het beste wanneer de vlek nog geen kans heeft gehad om zich geheel in de vezels van de stof te trekken. Wees dus erg snel met het handelen van de koffievlek, dit vergroot je kans op het geheel verwijderen van de vlek(ken). 

Een koffievlek verwijderen met azijn

Eén van de meest bekende (koffie) vlekverwijderaars is azijn. Het fijne aan azijn is het feit dat veel huishoudens deze al paraat hebben staan in de keukenkastjes. Hierdoor kan je snel anticiperen op het moment wanneer je de koffievlek dient te verwijderen. 

Wij raden allereerst zeker aan om natuurazijn te kiezen, voeg een dopje natuurazijn toe aan een (hand)doek en dep als het waarde met de azijn rechtstreek op de koffievlek. Het is goed om te weten dat het niet nodig is om de azijn eerst te verdunnen met lauw water, je kan het direct gebruiken om een koffievlek te verwijderen. 

Een koffievlek verwijderen met azijn is volgens ons een van de beste manieren om koffievlekken te verwijderen. Ook is het goed om te weten dat deze truc ook gebruikt kan worden voor andere vlekken zoals die van thee, vruchtensap en andere dranken. 

Een koffievlek verwijderen met zout 

Een koffievlek verwijderen met keukenzout biedt het meeste resultaat wanneer je dit zo snel mogelijk doet. Eigenlijk is dat altijd bij het verwijderen van vlekken en geldt dit dus niet alleen voor de koffievlekken zoals we hier bespreken. 

Een koffievlek verwijderen met zout is eigenlijk erg simpel, maar wees ervan bewust dat het echt nodig is dat een vlek nat is. Dat klinkt wellicht raar, maar de handeling met keukenzout gaat als volgt: je stroom een ruimte hoeveelheid keukenzout over de vlek en laat dit kort intrekken. 

Wanneer het zout de vocht heeft opgenomen is kan je met een ander doekje het shirt weer zoutvrij maken. Wanneer je geen keukenzout wil gebruiken is het ook altijd nog mogelijk om zuiveringszout te gebruiken. Wel is het dan handig om het zuiveringszout op een vochtige doek te strooien om zodoende met deze doek de vlek eruit te deppen. 

koffievlek verwijderen

Koffievlekken verwijderen met een reiniger

Een koffievlek verwijderen is soms een flinke uitdaging, zelfs voor de meest doorgewinterde huishoudexperts. Terwijl diverse huis-, tuin- en keukenmiddeltjes nuttig kunnen zijn, zijn er momenten waarop we moeten opschalen naar sterkere oplossingen. Gelukkig zijn er gespecialiseerde reinigingsmiddelen ontwikkeld specifiek voor het koffievlek verwijderen.

Wanneer je een koffievlek van kleding probeert te verwijderen, is de aanpak cruciaal. Het is raadzaam de vlek voorzichtig te deppen in plaats van te wrijven, anders loop je het risico de vlek dieper in het materiaal te duwen. Voordat je een specifieke vlekverwijderaar gebruikt, controleer altijd de bijbehorende instructies om het beste uit het koffievlek verwijderen te halen.

Het is algemeen bekend dat snelle actie het verschil kan maken. Hoe eerder je begint met het koffievlek verwijderen, hoe beter de resultaten vaak zijn. Echter, als een vlek al enige tijd heeft kunnen intrekken, bevochtig dan eerst het bevlekte gebied. Breng daarna je vlekverwijderaar aan, laat het even intrekken en spoel vervolgens zorgvuldig uit met koud water.

Een koffievlek verwijderen met waspoeder

Een koffievlek verwijderen met waspoeder is een van de gemakkelijkste manieren om een koffievlek uit jouw kleding, tapijt of bank te krijgen. Wanneer je er zeker van wil zijn dat de vlek er ook echt uitgaat raden wij jou aan om de onderstaande stappen goed te doorlopen. 

Stap 1: met koud water spoelen

Koud water en een koffievlek gaan niet goed samen. En dat is dan weer heel positief voor jouw kansen om de vlek eruit te krijgen. Een koffievlek verwijderen doe je door allereerst koud water door de achterzijde van de stof door te laten lopen. Hierdoor zorg je ervoor dat de vlek zich niet kan nestelen en verder tot de vezels kunnen doordringen. 

Laat het koude water 10 tot 15 minuten door de achterzijde van het textiel spoelen totdat de vlek er helder uit begint te zien. Dit zou helemaal fijn zijn, want dat betekent dat je de vlek al nagenoeg hebt verwijderd. Maar wanneer je de vlek nog steeds kan zien, raden wij je aan om door te gaan naar de volgende stap. 

Stap 2: vloeibaar wasmiddel aanbrengen

Het aanbrengen van vloeibaar wasmiddel kan jouw kansen op het verwijderen van jouw koffievlek weer een heel stuk vergroten. En dat is ook precies wat wij willen. Wanneer je vloeibaar wasmiddel samen met koud water in de vlek wrijft zal je zien dat de vlek in de vezels begint los te laten. 

Het is goed om te weten dat een koffievlek verwijderen niet al te snel gaat. Dus heb ook zeker geduld met dit proces. Wrijf het vloeibare wasmiddel rustig met één vinger in de vlek en laat het wasmiddel drie tot vijf minuten indrogen. Hierdoor laat je de goede stofjes in het wasmiddel zijn werk doen. 

Het proces van inwrijven van het wasmiddel dien je steeds na een pauze van circa 5 minuten te herhalen. Doe dit tot je een minuut of 30 verder bent, zo zorg je voor het meest optimale resultaat. Wanneer je 30 minuten verder bent laat je het textiel in een koud bad weken, doe dit ook voor 30 minuten. Wanneer de vlek toch achterblijft probeer dan de stof in warm water te weken. Mocht de vlek daarna nog steeds zichtbaar zijn, dan raden we je aan om naar stap drie te gaan. 

Stap 3: waspoeder

Dit is eigenlijk een tip welke is gemixt met natuurazijn. Dus de bovenstaande tip wordt hiermee gecombineerd. Wanneer de vlek nog steeds aanwezig is dien je natuurazijn te mixen met waspoeder. Meng dit tot een dikke pasta en breng het aan om de koffievlek. Wanneer je dit hebt gedaan dien je 15 minuten te wachten en daarna de pasta eraf te schrobben met een tandenborstel. 

Hoe koffievlek uit tapijt halen?

Het verwijderen van een koffievlek uit een tapijt vereist geduld en enkele stappen. Jouw tapijt moet immers goed schoon gemaakt worden. Hier is een stappenplan om koffievlekken uit tapijt te halen:

 1. Handel snel: Hoe eerder je begint met het behandelen van de vlek, hoe groter de kans dat je de vlek volledig kunt verwijderen.

 2. Dep de vlek: Gebruik een schone, droge doek of keukenpapier om zoveel mogelijk koffie op te deppen. Dep voorzichtig, van buiten naar binnen, om te voorkomen dat de vlek zich verspreidt. Wrijf niet, want dit kan de vlek dieper in het tapijt drukken.

 3. Maak een reinigingsoplossing: Meng een theelepel afwasmiddel zonder bleekmiddel of citroen met een kopje lauw water.

 4. Test een onopvallend deel van het tapijt: Voordat je de reinigingsoplossing op de vlek aanbrengt, test je deze eerst op een onopvallend deel van het tapijt om er zeker van te zijn dat het de kleur of textuur niet beschadigt.

 5. Behandel de vlek: Bevochtig een schone doek met de reinigingsoplossing en dep de vlek voorzichtig. Werk van buiten naar binnen. Dep vervolgens met een nieuwe, schone doek die bevochtigd is met water om het zeepmengsel te verwijderen. Dep ten slotte met een droge doek om zoveel mogelijk vocht op te nemen.

 6. Azijn en water: Als de vlek nog zichtbaar is, probeer dan een oplossing van gelijke delen witte azijn en water. Azijn kan helpen de koffievlek op te lossen en eventuele resterende zeepresten te neutraliseren. Dep de oplossing voorzichtig op de vlek, spoel vervolgens met water en dep droog.

 7. Bakpoeder of maizena: Bestrooi de vochtige vlek met bakpoeder of maizena en laat het een paar uur zitten (of zelfs ‘s nachts). Dit kan helpen het resterende vocht en de vlek op te nemen. Zuig het poeder daarna op met een stofzuiger.

 8. Laat het tapijt drogen: Het is essentieel om het tapijt volledig te laten drogen om schimmelvorming te voorkomen. Je kunt een ventilator of een haardroger gebruiken om het droogproces te versnellen.

 9. Professionele reiniging: Als je de vlek niet kunt verwijderen, overweeg dan om een professionele tapijtreiniger in te schakelen.

Tip: Er zijn ook commerciële tapijtreinigers en vlekverwijderaars beschikbaar die effectief kunnen zijn tegen een koffievlek verwijderen. Het is altijd goed om de instructies op het etiket zorgvuldig te volgen en het product eerst te testen op een onopvallende plek. Zo voorkom je dat bij een koffievlek verwijderen meer schade optreedt.

Natte koffievlek schoonmaken van autostoel

Hier is een beknopt stappenplan voor een koffievlek verwijderen welke in een autostoel is gekomen. Dat kan wellicht doordat je een fan bent van een kopje koffie in de auto met behulp van een NanoPresso:

 1. Dep direct: Gebruik een schone, droge doek om zoveel mogelijk koffie op te deppen.
 2. Maak een oplossing: Meng een theelepel afwasmiddel met een kopje lauw water.
 3. Behandel de vlek: Bevochtig een schone doek met de oplossing en dep de vlek voorzichtig.
 4. Spoel: Dep met een schone, vochtige doek om zeepresten te verwijderen.
 5. Droog: Dep met een droge doek en laat de stoel verder aan de lucht drogen.

Tip: Test de reinigingsoplossing altijd eerst op een onopvallende plek.

Hoe koffievlek verwijderen uit wit overhemd

Hier is een iets uitgebreidere uitleg voor een koffievlek verwijderen uit een wit overhemd. Doorloop deze stappen stapsgewijs, dan moet het goed komen:

 1. Dep de vlek onmiddellijk: Gebruik een schone, droge doek of keukenpapier om zoveel mogelijk van de koffie op te deppen. Probeer de vlek niet verder te verspreiden.

 2. Spoel met koud water: Houd het bevlekte deel aan de achterkant onder koud stromend water, zodat het water de koffie uit het overhemd duwt en niet verder in de stof.

 3. Voorbehandelen met wasmiddel: Breng een klein beetje vloeibaar wasmiddel direct aan op de vlek. Wrijf het zachtjes in met je vingers en laat het een paar minuten intrekken.

 4. Was het overhemd: Was het overhemd zoals je normaal zou doen in de wasmachine, maar voeg een extra dosis wasmiddel toe. Gebruik het heetste water dat veilig is voor de stof (controleer het waslabel op je overhemd).

 5. Inspecteer na het wassen: Voordat je het overhemd droogt, kijk je of de vlek volledig is verdwenen. Als je de vlek nog steeds ziet, herhaal dan de voorbehandeling en het wassen. Droog het overhemd niet in een droger tot je zeker weet dat de vlek volledig is verwijderd, omdat de hitte de vlek kan vastzetten.

 6. Overweeg bleekmiddel voor hardnekkige vlekken: Als de vlek na herhaalde pogingen blijft zitten en je overhemd bleekmiddelbestendig is, kun je overwegen om een geschikt bleekmiddel voor witte kleding te gebruiken. Volg de instructies zorgvuldig.

 7. Luchtdrogen: Hang het overhemd aan de lucht te drogen. Als je zeker weet dat de vlek weg is, kun je overwegen om het overhemd in de droger te doen, als dat veilig is voor de stof.

Dit zijn de stappen die je kunt volgen om koffievlekken uit een wit overhemd te krijgen. Het is altijd handig om zo snel mogelijk te handelen bij vlekken om de beste kans op volledige verwijdering te hebben.

Huismiddeltjes voor koffievlek verwijdering

Er zijn verschillende huismiddeltjes die kunnen helpen bij het verwijderen van koffievlekken. Hier zijn enkele effectieve methoden:

 1. Koud water: Als de vlek nog vers is, houd het bevlekte gedeelte dan direct onder koud stromend water. Het helpt om de vlek te verdunnen en een deel van de koffie eruit te spoelen.

 2. Zout: Bestrooi de verse vlek met zout. Het zout zal de vloeistof opnemen en helpen voorkomen dat de vlek zich verspreidt. Laat het even zitten en borstel het zout vervolgens voorzichtig weg.

 3. Baking soda (zuiveringszout): Maak een pasta van baking soda en water en breng dit aan op de vlek. Laat het een paar minuten zitten en spoel vervolgens met koud water.

 4. Witte azijn: Meng gelijke delen witte azijn en water en dep het mengsel op de vlek. Azijn kan helpen de vlek op te lossen. Spoel na behandeling met koud water.

 5. Tandpasta: Gebruik een witte, niet-gel tandpasta. Breng een beetje aan op de vlek, wrijf zachtjes met een doek en spoel vervolgens met koud water.

 6. Babyshampoo of handzeep: Deze milde zepen kunnen helpen om de vlek te liften zonder de stof te beschadigen. Breng een beetje zeep direct op de vlek aan, wrijf zachtjes en spoel af met water.

 7. Eierschaal: Dit klinkt misschien vreemd, maar fijngemaakte eierschalen kunnen helpen bij het schrobben van de vlek zonder de stof te beschadigen. Maak de eierschalen fijn, voeg een beetje water toe om een pasta te maken en gebruik het vervolgens om de vlek zachtjes te schrobben.

 8. Bruisend water: Bruisend water kan helpen om de vlek op te heffen vanwege de bubbels. Dep het bruisende water op de vlek en dep vervolgens droog met een schone doek.

 9. Melk: Melk kan soms helpen bij het oplossen van de koffievlek. Doop het bevlekte gebied in melk, laat het een tijdje weken en spoel het vervolgens uit.

 10. Alcohol: Wrijf- of denatured alcohol kan effectief zijn voor oudere vlekken. Dep wat alcohol op de vlek, laat het een paar minuten zitten en spoel het vervolgens uit met koud water.

Bij het gebruik van huismiddeltjes om een koffievlek verwijderen is het altijd belangrijk om eerst op een onopvallend deel van de stof te testen om te controleren of het de kleur of textuur niet beïnvloedt. En na het behandelen van de vlek, was het kledingstuk of de stof zoals gebruikelijk.

Hoe koffievlekken verwijderen uit een bankstel?

Veelgestelde vragen

Wanneer je een koffievlek wil verwijderen uit je kleding dien je goed te weten dat je dit met elegantie moet doen. Het wrijven in een koffievlek kan namelijk veel schade aan de vezels van jouw kledingstuk richten. 

Lees op deze pagina wat je het beste kan doen om dit te voorkomen!

Er zijn veel verschillende opties om een koffievlek uit jouw kleed te krijgen. Je kan kiezen voor azijn, waspoeder, wasmiddel, koud water en nog veel meer andere opties. Welke wij jou aanraden lees je op deze pagina!

Het verwijderen van een ingedroogde koffievlek is lastig en kost toch veel meer moeite dan van een ‘verse’ koffievlek. Het belangrijkste is dat je er op tijd bij bent. Wanneer dit niet lukt is het gebruik van koud water erg belangrijk!

De nachtmerrie van iedereen met een stoffen bank: een koffievlek in jouw bank! Maar wees niet bang, er zijn genoeg opties om de vlek eruit te krijgen. Wij raden aan om met een koude doek eerst rustig met de vezels mee te deppen, en daarna vloeibaar wasmiddel aan te brengen. 

Hoe je dat doet lees je hier!

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »