Een koffievlek verwijderen doe je met deze tips!

Iedere koffieliefhebber kent het wel: je bent lekker een kopje koffie welke is gezet uit jouw mooie volautomatische koffiemachine en zonder dat je het door hebt stoot jij (of iemand anders) jouw kopje koffie om. Met als gevolg een koffievlek in jouw bank, shirt of tapijt. Een koffievlek verwijderen kan een flinke klus zijn. Maar wees gerust: er zijn een aantal goede tips om het nog gemakkelijker te maken!

Wij willen aan de hand van dit blogje jou meenemen in welke opties je allemaal hebt voor het verwijderen van een koffievlek. We hebben ervoor gekozen om een selectie te maken van huis-tuin-en-keuken dingen, maar ook van speciale koffievlek verwijderaars. 

Inhoud

Een koffievlek verwijderen met soda

Eén van de beste manieren is een koffievlek verwijderen met soda. Dan spreken we wel meteen over de opties omtrent het verwijderen van een koffievlek op basis van de natuurlijke producten. En dat wil zeggen dat er geen speciale reinigingsproducten aangeschaft hoeven te worden. 

Wat je het beste kan doen is een goede scheut soda aan een emmer of bakje met lauw water toe te voegen. Laat de soda even goed intrekken in het water om de kans op het verwijderen van de koffievlek groter te maken. 

Wanneer de soda is ingetrokken pak je een doek of een zacht sponsje en doop je deze in het lauwe water. Wanneer je de koffievlek gaat verwijderen is het goed om met de vezels van de stof mee te bewegen. Strijk er dus niet tegenin! 

Een koffievlek verwijderen met soda werkt het beste wanneer de vlek nog geen kans heeft gehad om zich geheel in de vezels van de stof te trekken. Wees dus erg snel met het handelen van de koffievlek, dit vergroot je kans op het geheel verwijderen van de vlek(ken). 

Een koffievlek verwijderen met azijn

Eén van de meest bekende (koffie) vlekverwijderaars is azijn. Het fijne aan azijn is het feit dat veel huishoudens deze al paraat hebben staan in de keukenkastjes. Hierdoor kan je snel anticiperen op het moment wanneer je de koffievlek dient te verwijderen. 

Wij raden allereerst zeker aan om natuurazijn te kiezen, voeg een dopje natuurazijn toe aan een (hand)doek en dep als het waarde met de azijn rechtstreek op de koffievlek. Het is goed om te weten dat het niet nodig is om de azijn eerst te verdunnen met lauw water, je kan het direct gebruiken om een koffievlek te verwijderen. 

Een koffievlek verwijderen met azijn is volgens ons een van de beste manieren om koffievlekken te verwijderen. Ook is het goed om te weten dat deze truc ook gebruikt kan worden voor andere vlekken zoals die van thee, vruchtensap en andere dranken. 

Een koffievlek verwijderen met zout 

Een koffievlek verwijderen met keukenzout biedt het meeste resultaat wanneer je dit zo snel mogelijk doet. Eigenlijk is dat altijd bij het verwijderen van vlekken en geldt dit dus niet alleen voor de koffievlekken zoals we hier bespreken. 

Een koffievlek verwijderen met zout is eigenlijk erg simpel, maar wees ervan bewust dat het echt nodig is dat een vlek nat is. Dat klinkt wellicht raar, maar de handeling met keukenzout gaat als volgt: je stroom een ruimte hoeveelheid keukenzout over de vlek en laat dit kort intrekken. 

Wanneer het zout de vocht heeft opgenomen is kan je met een ander doekje het shirt weer zoutvrij maken. Wanneer je geen keukenzout wil gebruiken is het ook altijd nog mogelijk om zuiveringszout te gebruiken. Wel is het dan handig om het zuiveringszout op een vochtige doek te strooien om zodoende met deze doek de vlek eruit te deppen. 

koffievlek verwijderen

Koffievlekken verwijderen met een reiniger

Nu we een paar huis-, tuin- en keukenmiddeltjes hebben besproken is het ook nodig om het grovere geschut erbij te pakken. Een koffievlek verwijderen kan namelijk erg hardnekkig zijn. Om deze reden zijn er ook voldoende gespecialiseerde reinigingsmiddelen om deze vlekken te verwijderen. 

Let er goed op dat bij kleding altijd wordt geadviseerd om de vlekken te deppen en niet te wrijven, anders is de kans groot dat de vlek verder in de vezels van de stof worden gewreven en dat zal op de langere termijn meer schade veroorzaken. Lees voor de exacte manier van schoonmaken de handleiding die bijgesloten is bij de aankoop van jouw vlekverwijderaar. 

Een koffievlek verwijderen welke al enige tijd is ingedroogd is normaliter lastiger dan wanneer je er snel bij bent. Probeer dit dan ook ten alle tijden. Maar we kunnen natuurlijk ook goed begrijpen dat dit niet altijd mogelijk is. 

Wanneer je een oude ingedroogde koffievlek wil gaan verwijderen dien je het kledingstuk eerst goed nat te maken. Laat daarna de vlekverwijderaar zeker 5 tot 10 minuten goed intrekken. Daarna dien je de kleding of ander textielsoort goed met koud water te wassen. 

Een koffievlek verwijderen met waspoeder

Een koffievlek verwijderen met waspoeder is een van de gemakkelijkste manieren om een koffievlek uit jouw kleding, tapijt of bank te krijgen. Wanneer je er zeker van wil zijn dat de vlek er ook echt uitgaat raden wij jou aan om de onderstaande stappen goed te doorlopen. 

Stap 1: met koud water spoelen

Koud water en een koffievlek gaan niet goed samen. En dat is dan weer heel positief voor jouw kansen om de vlek eruit te krijgen. Een koffievlek verwijderen doe je door allereerst koud water door de achterzijde van de stof door te laten lopen. Hierdoor zorg je ervoor dat de vlek zich niet kan nestelen en verder tot de vezels kunnen doordringen. 

Laat het koude water 10 tot 15 minuten door de achterzijde van het textiel spoelen totdat de vlek er helder uit begint te zien. Dit zou helemaal fijn zijn, want dat betekent dat je de vlek al nagenoeg hebt verwijderd. Maar wanneer je de vlek nog steeds kan zien, raden wij je aan om door te gaan naar de volgende stap. 

Stap 2: vloeibaar wasmiddel aanbrengen

Het aanbrengen van vloeibaar wasmiddel kan jouw kansen op het verwijderen van jouw koffievlek weer een heel stuk vergroten. En dat is ook precies wat wij willen. Wanneer je vloeibaar wasmiddel samen met koud water in de vlek wrijft zal je zien dat de vlek in de vezels begint los te laten. 

Het is goed om te weten dat een koffievlek verwijderen niet al te snel gaat. Dus heb ook zeker geduld met dit proces. Wrijf het vloeibare wasmiddel rustig met één vinger in de vlek en laat het wasmiddel drie tot vijf minuten indrogen. Hierdoor laat je de goede stofjes in het wasmiddel zijn werk doen. 

Het proces van inwrijven van het wasmiddel dien je steeds na een pauze van circa 5 minuten te herhalen. Doe dit tot je een minuut of 30 verder bent, zo zorg je voor het meest optimale resultaat. Wanneer je 30 minuten verder bent laat je het textiel in een koud bad weken, doe dit ook voor 30 minuten. Wanneer de vlek toch achterblijft probeer dan de stof in warm water te weken. Mocht de vlek daarna nog steeds zichtbaar zijn, dan raden we je aan om naar stap drie te gaan. 

Stap 3: waspoeder

Dit is eigenlijk een tip welke is gemixt met natuurazijn. Dus de bovenstaande tip wordt hiermee gecombineerd. Wanneer de vlek nog steeds aanwezig is dien je natuurazijn te mixen met waspoeder. Meng dit tot een dikke pasta en breng het aan om de koffievlek. Wanneer je dit hebt gedaan dien je 15 minuten te wachten en daarna de pasta eraf te schrobben met een tandenborstel. 

Veelgestelde vragen

Wanneer je een koffievlek wil verwijderen uit je kleding dien je goed te weten dat je dit met elegantie moet doen. Het wrijven in een koffievlek kan namelijk veel schade aan de vezels van jouw kledingstuk richten. 

Lees op deze pagina wat je het beste kan doen om dit te voorkomen!

Er zijn veel verschillende opties om een koffievlek uit jouw kleed te krijgen. Je kan kiezen voor azijn, waspoeder, wasmiddel, koud water en nog veel meer andere opties. Welke wij jou aanraden lees je op deze pagina!

Het verwijderen van een ingedroogde koffievlek is lastig en kost toch veel meer moeite dan van een ‘verse’ koffievlek. Het belangrijkste is dat je er op tijd bij bent. Wanneer dit niet lukt is het gebruik van koud water erg belangrijk!

De nachtmerrie van iedereen met een stoffen bank: een koffievlek in jouw bank! Maar wees niet bang, er zijn genoeg opties om de vlek eruit te krijgen. Wij raden aan om met een koude doek eerst rustig met de vezels mee te deppen, en daarna vloeibaar wasmiddel aan te brengen. 

Hoe je dat doet lees je hier!

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »