De beste barista koffiemachine in 2024!

Een echte koffiemachine liefhebber is altijd op zoek naar de beste barista koffiemachine welke er op de markt te krijgen is. De reden waarom een barista koffiemachine zo in trekt is komt door het feit dat mensen dit direct in verband brengen met de overheerlijke espresso’s welke je in een barista café kan krijgen. 

Laten we daar meteen over doorgaan. Het is namelijk zeker mogelijk om deze kwaliteit koffie thuis ook te zetten. Wel moet je weten dat je meer kennis over koffie moet bezitten dan wanneer je simpelweg op de goede knop klikt bij een volautomatische koffiemachine

Wanneer je een barista koffie wil zetten heb je een barista koffiemachine nodig. Deze koffiemachines worden ook wel halfautomatische espressomachine of pistonmachines genoemd. 

De beste barista koffiemachine

Wanneer je op zoek bent naar een barista koffiemachine is het goed om te weten welke verschillende koffiemachines uit deze categorie er allemaal te krijgen zijn. Aangezien het onmogelijk is om alle barista koffiemachines op te noemen hebben wij ervoor gekozen om een balans de maken tussen de luxe(re) en basisvarianten. 

Door een splitsing te maken tussen deze categorieën trachten wij jou te helpen bij de overwegingen die gepaard gaan bij het kiezen van een nieuwe barista espressomachine. Om direct goed te beginnen hebben wij ervoor gekozen om de beste barista koffiemachine als allereerste toe te lichten. 

De’Longhi EC9665.M La Specialista Maestro

De De’Longhi EC9665.M La Specialista Maestro is direct een klasse apart. Deze De’Longhi koffiemachine is een pareltje op het gebied van barista espressomachines ofwel pistonmachines. deze La Specialista Maestro is een duurzame koffiemachine waarbij jij de macht hebt over de uiteindelijke smaak van het kopje koffie. 

Dit doe je door de verschillende variabelen van het koffie zetten te leren beheersen en beïnvloeden. Denk hierbij aan het zetvermogen (bar), de koffiebonen, de maalfijnheid en het volume van de gekozen koffiebonen. 

Een espressomachine als deze heeft veel voordelen, maar wat deze koffiemachine zo uniek maakt is de eenvoudige mogelijkheid tot het zetten van een melkspecialiteit. Het melkreservoir is afneembaar waardoor het eenvoudig schoon te maken is, maar je kan er ook voor kiezen om de melk weer koud te zetten. 

De kenmerken:

Verwarming voor de melk
De koffiemachine beschikt over een verwarming voor de melk. Hierdoor bereik je de meest ideale schuimlaag en temperatuur. 

Temperatuurregeling
Het krachtig Thermoblock beschikt over een temperatuursysteem, dat zorgt voor temperatuurstabiliteit tijdens het zetten van koffie. Je hebt de keuze tussen maar liefst vijf verschillende temperaturen waardoor je hier veel variatie in kan aanbrengen. 

Smart Tamping Station
De machine zorgt voor de beste tamping van jouw koffiebonen. Hiermee voorkom je een hoop geknoei. 

Maalfijnheid instellen
De koffiebonen worden eenvoudig door de espressomachine gemaald, dit wordt gedaan door de twee geïntegreerde maalschijven. Hierbij heb je ook nog de optie om te kiezen uit 8 verschillende maalstanden zo kan je de uiteindelijke smaak van de koffie weer beïnvloeden en creëer je variantie.  

De beste barista koffiemachine onder de 800 euro

Naast de eerder genoemde ‘beste barista koffiemachine’ komen we aan bij de categorie van de beste barista koffiemachine onder de 800 euro. Dit is nog steeds een groot bedrag om een espressomachine voor te kopen, maar deze keuze maak je ook omdat je kiest voor luxe. 

En dat is ook zeker wat je in deze prijscategorie weet te vinden. Een mix van duurzame materialen, kwalitatieve behuizing, technologische opties en veel variantie omtrent de mogelijkheden tot het zetten van een kopje koffie. 

Solis Grind & Infuse Perfetta

Deze Solis koffiemachine is een topper in zijn prijscategorie. En wellicht komt de naam van deze koffiemachine je al bekend voor. De Solis Grind & Infuse Perfetta is namelijk de grote broer van de Solis Barista Perfetta Plus 1019. De afgeslankte versie van deze koffiemachine, welke onderstaand zeker nog eens terug komt. 

De Solis Grind & Infuse Perfetta Plus 1019 is een halfautomatische espressomachine welke voor thuis gebruik uitermate geschikt is voor het zetten van een espresso, lungo, melkspecialiteit of andere koffiespecialiteit. 

Wat deze koffiemachine zo mooi maakt is het feit dat hij is uitgerust met een ingebouwd antistatische Zero Static molen, heetwaterfunctie, lagedruk infuse en een stoompijpje. Dit maakt deze espressomachine een erg complete koffiemachine om thuis te gebruiken. 

Daarnaast zijn wij ook te spreken over het design van deze koffiemachine. De duurzame en sterke behuizing straalt allure uit waardoor deze espressomachine direct kwaliteit uitstraalt. En dat is uiteraard ook leuk voor wanneer er visite langs komt. 

De beste barista koffiemachine onder de 600 euro

Wanneer je opzoek bent naar de beste barista koffiemachine onder de 600 euro is dat wat ons betreft een goede prijscategorie om je in te bevinden. Dit komt doordat de espressomachines binnen deze categorie een ideale mix hebben tussen prijs en technologische opties. 

Wanneer wij jou adviseren omtrent de beste Italiaanse koffiemachine uit dit prijssegment dan komen te uit op de Sage Barista Express koffiemachine. 

Sage Barista Express

De Sage Barista Express koffiemachine. Met deze Italiaanse koffiemachine haal je een klasse apart binnen in deze prijscategorie. De prestaties, verschillende mogelijkheden en duurzame materialen zijn hier debet aan. 

Het fijne aan deze espressomachine is dat het apparaat net zo eenvoudig koffiebonen kan malen als de beste bonenmaler. Maar doordat deze functie geïntegreerd is hoef je geen externe variant aan te schaffen. 

Heb je zelf nog niet zoveel ervaring met het zetten van een kopje koffie door middel van een espressomachine? Dan is deze Sage Barista Express een ideale koffiemachine om mee te beginnen. Deze barista koffiemachine is namelijk van alle gemakken voorzien. 

De beste barista koffiemachine onder 400 euro

Een andere prijscategorie dan de eerder genoemde koffiemachines zoals hierboven. De beste barista koffiemachine onder de 400 euro biedt nog steeds een hele hoop kwaliteit. Wel worden de technologische opties van deze koffiemachines binnen deze prijscategorie wel minder. 

Maar dat vinden wij totaal niet erg. En dat komt doordat deze koffiemachines wat meer terug gaan naar de basis van het zetten van een espresso. En dat komt namelijk neer op meer ambachtelijk werk wat erbij komt kijken. Jij als barista bent hierdoor meer aan zet.

Solis Barista Perfetta Plus 1170

De Solis Barista Perfetta 1170 is een uitstekende pistonmachine van Solis in deze prijscategorie. Wat ons betreft doet het design de naam al eer aan, een mooie behuizing met een dubbele koffieloop om twee espresso’s op hetzelfde moment te zetten. 

Deze halfautomatische espressomachine is in staat om een heerlijke espresso, cappuccino of andere koffiespecialiteit te zetten. Wel dien je goed op te letten dat deze barista koffiemachine geen ingebouwd stoompijpje of melkreservoir heeft. Hierdoor dien je een externe melkopschuimer aan te schaffen. 

De voordelen van de Solis Barista Perfetta Plus

 • Zet heerlijke koffie op basis van gemalen koffiebonen
 • Strak en mooi design
 • Automatische reinigingsproces
 • Binnen 40 seconden opgewarmd en klaar om koffie te zetten
 • Mogelijkheid tot gebruik van alle gemalen koffiebonen

Goed om te weten

 • Altijd een losse bonenmaler nodig
 • Geen mogelijkheid tot het zetten van een melkspecialiteit

De beste barista koffiemachine onder 200 euro

Nadat we de beste barista koffiemachine hebben besproken, de categorie onder de 600 euro, onder de 400 euro zijn we nu aangekomen bij de laatste categorie: de beste barista koffiemachine onder de 200 euro. 

Eveneens als de voorgaande categorie gaat deze categorie terug naar de basis. Wel beschikt deze categorie over nog net even wat minder technologische opties dan haar voorgangers. Jij als barista moet dus aan het werk om de lekkerste kop koffie op tafel te toveren. 

De’Longhi Dedica Style EC685.BK

De laatste variant van de barista koffiemachines is de De’Longhi Dedica Style EC685.BK deze Italiaanse koffiemachine beschikt over een stoompijpje om de lekkerste melkspecialiteiten te zetten. En dat is wat ons betreft een uitstekende toevoeging aan deze pistonmachine. 

Maar dat is niet direct het meest opvallende aan deze koffiemachine. Deze De’Longhi werkt namelijk zowel op gemalen koffiebonen als op koffiepads. En dat vinden wij een interessante optie, ondanks dat wij geen fan zijn van koffiepads. 

Met deze barista koffiemachine heb je de mogelijkheid tot het zetten van twee kopjes koffie op hetzelfde moment. Wanneer je bezig bent met de voorbereidingen voor het zetten van de koffie kan je eenvoudig de koffie kopjes op de verwarmingsplaat zetten. 

Hierdoor drink je koffie uit een verwarmd kopje koffie waardoor je langer en vooral rustiger van jouw kopje koffie kan genieten. 

Wat is barista koffie?

Een barista koffie wordt gemaakt door een barista. Dit kan zowel een man of een vrouw zijn en zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van prachtige kopjes koffie. Om deze reden worden ze ook wel koffiekunstenaars genoemd. 

Deze koffiekunstenaars creëren normaliter mooie figuren in de schuimlaag van een cappuccino of een van de andere melkspecialiteiten welke te koop zijn bij de plaatselijke koffiebar. 

Wat is een barista machine?

Een barista koffiemachine wordt ook wel een pistonmachine en/of halfautomatische koffiemachine genoemd. Alle benamingen komen op hetzelfde neer. Je hebt een koffiemachine waarbij jezelf nog meerdere handelingen dient te verrichten. 

Wanneer je deze barista machine wil gebruiken moet je denken aan de volgende handelingen die je dient te verrichten ten opzichte van een volautomatische koffiemachine: 

 • Bonen malen
 • Bonen afwegen
 • Bonen tampen
 • Druk instellen
 • Melkreservoir vullen 
 • Melkopschuimen

Hoe werkt een espressomachine?

Wanneer je een espresso wil zetten met jouw favoriete barista koffiemachine is het uiteraard ook goed om te weten hoe deze koffiemachine werkt. Aan de hand van het onderstaande stappenplan zet jij de lekkerste espresso’s. 

Het stappenplan tot het zetten van een espresso gaat als volgt:

 1. Maar jouw koffiebonen tot de gewenste maalfijnheid. 
 2. Plaats de koffie bonen in het koffiefilter
 3. Hierna druk je de koffiebonen aan met de tamper
 4. Draai het filter inclusief de gemalen koffie in de koffiemachine
 5. Start de espressomachine en laat het water door de gemalen koffiebonen lopen
 6. Melkspecialiteit zetten? Zet dan ook ondertussen de melkopschuimer aan. 

Espressomachine voor thuis of kantoor?

Wanneer je een espressomachine aan het uitkiezen bent is het logischerwijs goed om te weten waar je hem gaat gebruiken. Gebruik je de espressomachine bijvoorbeeld thuis? Dan hoef je veel minder rekening te houden met de volume aan kopjes koffie. 

Wanneer je een espressomachine voor op kantoor kiest is dit volume erg belangrijk. En dat heeft niet alleen te maken met het feit dat het tempo tussen de kopjes koffie hoger moet zijn doordat er een hoop mensen staan te wachten. 

Het volume van de kopjes koffie is erg belangrijk omdat je goed rekening moet houden met de belastbaarheid van de onderdelen van de espressomachine. Ook bij een barista koffiemachine is dit belangrijk. 

Wanneer je een espressomachine voor op kantoor nodig hebt kies dan altijd voor een professionele variant welke jou het beste faciliteert in deze mogelijkheden. Zo voorkom je de kans dat de barista koffiemachine te hard slijt en te snel aan vervanging toe is. 

Ook dien je goed rekening te houden met het thermoblock. Deze is bij een espressomachine voor thuis dusdanig klein dat de opwarmingstijd tussen de kopjes koffie te lang is. Hierdoor is de pistomachine niet geschikt voor het zetten van espresso’s voor een grote hoeveelheid mensen.

Heb je voldoende geld te besteden? Kies dan voor een espressomachine met een dubbel thermoblock. Hierdoor heb je dit probleem direct verholpen. 

Veelgestelde vragen

Een barista koffiemachine kan je in veel verschillende prijscategorieën krijgen. Zo maken wij onderscheid tussen de beste koffiemachine, onder de 800 euro, 600 euro, 400 euro en 200 euro. Lees hier verder!

Een barista koffiemachine maak je eenvoudig schoon door hem door te laten spoelen en de uitneembare onderdelen schoon te maken. 

Veel barista koffiemachines hebben ook een automatisch reinigingsprogramma. 

De beste barista koffiemachine is wat ons betreft de De’Longhi EC9665.M.

De beste espresso’s maak je met een espressomachine waarbij je veel verschillende variabelen kan beïnvloeden om zo het beste kopje koffie te krijgen. 

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl
bol.com

Verkrijgbaar bij

bol.com
coolblue.nl

Verkrijgbaar bij

bol.com
coolblue.nl