Filterkoffie zetten, het is van alle tijden!

Wat was er eerder het kip van het ei? Tja, dit raadseltje is gevoelsmatig al eeuwen oud. Maar wat dacht je van filterkoffie zetten? Filterkoffie bestaat namelijk al sinds de elfde eeuw en werd destijds zeker nog geen koffie genoemd. 

De Perzen waren verrukt op de stimulerende werking van de cafeïne en noemde het “qahwah”, de Islamitische wijn. Pas in de zestiende eeuw kwam de koffie via kooplieden van Venetië naar West-Europa. 

Sinds deze tijd heeft filterkoffie een hele eigen identiteit gekregen. Veel mensen beschouwen filterkoffie zetten als de enige echte vorm van koffie zetten. Anderen moeten juist nostalgisch terugdenken aan opa en oma, waar die straffe bakjes koffie altijd zorgde voor een energiekick. 

Ondanks het feit dat filterkoffie van alle tijden is, is het vaak voor veel mensen nog steeds niet duidelijk hoe deze koffie nu het beste gezet kan worden.

Hoe moet je filterkoffie zetten?

Anno 2021 zijn er nog steeds veel mensen in Nederland die genieten van een kopje filterkoffie. Wat ons betreft heel begrijpelijk, want filterkoffie is rijk aan aroma’s en daardoor heeft het veel smaak. Maar hoe zet je nu een pot filterkoffie? Om je daarbij te helpen hebben we de stappen voor jouw perfecte filterkoffie op een rijtje gezet:

  • Pak een papieren filter en zet deze in de houder.
  • Maakt het filter een klein beetje nat voor het optimale effect.
  • Schep de koffie in het filter (denk hierbij aan het volgende ezelsbruggetje: 1,5 schepje van 14gram per kopje voor een sterk kopje koffie en 1 schep voor minder sterke koffie).
  • Bepaal hoeveel kopjes koffie jij wilt zetten en hanteer ongeveer 125mililiter per kopje koffie aan water.
  • Sluit de deksel en zet het koffiezetapparaat aan.

Wanneer je het handig vindt om de koffie precies af te meten is het een idee om gebruik te maken van een handige koffie weegschaal. Hierover hebben wij het een en ander geschreven op onze koffie weegschaal pagina. Lees die ook gerust eens voor wat tips. Nog een laatste tip: laat de koffie niet te lang op het warmhoudplaatje staan, hierdoor kan de koffie namelijk erg bitter worden. En dat is dan weer zonde!

Ben je nou echt een liefhebber van filterkoffie en opzoek naar manieren hoe je deze smaak op andere wijze ook terug kan krijgen aan jou kopje koffie? Lees dan ook eens ons blog over de percolator. De kans is groot dat deze manier van koffiezetten jou ook wel kan bevallen. 

Ben je toch wat visueler ingesteld? Dan hebben wij voor jou nog een filmpje toegevoegd. Nu kan het niet meer fout gaan, toch?

En mocht je toch niet zo van filterkoffie houden en op zoek zijn naar een volautomatische espressomachine of toch liever een halfautomatische espressomachine. Ook daar helpen we jou graag mee. 

Wat maakt het filterkoffie zetten eenvoudiger/leuker?

Het zetten van een goed kopje filterkoffie is natuurlijk al leuk genoeg. Maar er zijn ook zeker enkele punten waarmee je nog net even wat meer kan uitpakken. Zoals bovenstaand is gezegd kan het handig zijn om gebruik te maken van een koffie weegschaal. 

Die gebruik je om je koffie goed af te wegen zodat je niet teveel of te weinig koffie gebruikt. Het is ook heel erg handig doordat je hierdoor de gewenste koffiesmaak de volgende keer weer net zo makkelijk kan namaken zoals jij hem wil. 

Daarnaast kan je ook nog kiezen voor een meer uitgebreidde manier van filterkoffie zetten, namelijk door je koffiebonen zelf te malen. Dit doe je met een handige bonenmaler ook wel een koffiemolen genaamd. Met zo’n koffiebonenmaler zorg jij ervoor dat je jouw koffiebonen optimaal maalt. 

Dit kan doordat veel verschillende koffiemolens meerdere maalstanden hebben, vaak wel 15 stuks. Dat zorgt ervoor dat jij heel precies kan bepalen hoe jij je koffie wil, van heel fijn tot grof. En dat heeft dan weer een directe invloed op de aroma’s in jouw kopje koffie. Zo maak je het ouderwets filterkoffie zetten toch weer een beetje nieuwerwets. 

Drink je liever een ouderwetse filterkoffie espresso? Ook dat kan natuurlijk. Heb je al eens nagedacht over het serveren van deze lekkere espresso? Voor tips op dit gebied kan je onze pagina van Italiaanse espresso kopjes bezoeken. Hier geven we wat tips over welke espresso kopjes handig zijn om te gebruiken. 

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »