Beste ontkalker koffiemachine

Inhoud

Wat is de beste ontkalker koffiemachine?

De eerste stap in de keuze voor de beste ontkalker voor een koffiemachine is uiteraard te bepalen welk soort je nodig hebt. Er is namelijk veel onderscheid tussen het type koffiemachine dat wordt gebruikt. Heb jij een espressomachine dat werkt op basis van cups. Dan is het reinigingsproces vaak het meest eenvoudig. 

Je kan gemakkelijk gebruik maken van een ontkalkingscup die geproduceerd is voor ontkalking. Het proces werkt eigenlijk hetzelfde als koffie zetten, maar in dit geval gebruik je geen koffiecup maar dus de ontkalker.

Je doet de ontkalkingscup in de koffiemachine, drukt de lungo knop aan en zet een kopje ‘koffie’  Wij adviseren je wel om het ontkalkingsmiddel minimaal 15 minuten in te laten trekken. Nadat dit is gebeurd is het handig om de koffiemachine weer enkele keren te laten doorspoelen. Zo voorkom je dat er nog ontkalkingsmiddel in je nieuwe kopje koffie terecht komt. 

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een ontkalker?

Wanneer je een ontkalker uitkiest is het handig om te bepalen wat jezelf wil. Let je veel op gezondheid, denk daar dan ook goed aan bij het uitkiezen van een ontkalker. Daarnaast is het een tip om agressieve zuren zoals azijnzuur of zoutzuur te vermijden. Dit kan namelijk een slechte invloed hebben op jouw kopje koffie doordat de smaak blijft overheersen. 
 
Wat is dan de beste ontkalker hoor ik je vragen? Dat is voor iedereen anders. Wij kiezen graag voor een biologische variant die zacht is voor je machine en daarmee ook 100% ecologisch ontkalkt. 

Biologische ontkalker

Biologische ontkalker

Saeco Philips ontkalker

Wanneer je toch liever voor een bekend merk gaat, die wellicht ook nog eens aansluit op jouw koffiemachine, dan is de Saeco Philips ontkalker ook een aanrader. Dit baseren wij op onze eigen ervaring met deze ontkalker in combinatie met de reviews die hierover te vinden zijn. Waar wij op hebben gelet is het feit of de ontkalker wel effectief zijn werk doet. Ook is deze ontkalker zoals eerder gezegd niet schadelijk voor de mens. 

Ook de prijs van de Philips ontkalker is zacht te noemen en dat is natuurlijk ook erg fijn wanneer je een minder leuke taak op het gebied van schoonmaken moet uitvoeren. 

Philips Saeco CA6700 22 - ontkalker koffiemachine

Waarom moet je een koffiemachine ontkalken?

Je hebt een nieuwe koffiemachine gekocht. Je geniet van je overheerlijke kopjes koffie. En daarna realiseer je je opeens: hoe maak ik mijn koffiemachine nou schoon? Iedereen weet het eigenlijk wel. Je koffiemachine ontkalken is nodig als je wil blijven genieten van een kopje koffie vol pure aroma’s. 

Helaas, zit er regelmatig teveel kalk in ons drinkwater wat uiteindelijk ook in je nieuwe espressomachine gaat zitten. Zonde, want naast de beïnvloeding van de smaak kan dit ook ten koste gaan van de levensduur van jouw koffiemachine. Maar geen zorgen. Wij helpen je bij de keuze voor de beste ontkalker koffiemachine!

Nu dat we weten dat we onze koffiemachine moeten ontkalken is het ook nog belangrijk om te weten wat nu de beste ontkalker voor een espressomachine/koffiemachine is. Je hebt veel keuze op het gebied van ontkalken. Er zijn ontkalkers voor koffiemachines in vloeibare, poeder- en tabletvorm, die speciaal zijn ontworpen om onze espressomachines te voorzien van een grondige reinigingsbeurt.

Hoe ontkalk je dan een koffiemachine?

Heb jij thuis een volautomatische koffiemachine dan is het zeker geen overbodige luxe om de espressomachine met enige regelmaat te ontkalken met een tablet. Deze kan je eenvoudig toevoegen aan het doseergedeelte. 

Dit is het gat in bij de bonenreservoir, waar je de voorgemalen koffie normaliter toevoegt. Je kan ook gebruik maken van een ontkalkingsvloeistof. Deze dien je toe te voegen aan de watertank. Wanneer je dit hebt gedaan zal de vloeistof eenvoudig en zelf zijn weg vinden door jouw espressomachine. 

Het voordeel is hieraan de gebruiksvriendelijkheid ervan. Het is gewoonweg eenvoudig om uit te voeren. Maar ook hier adviseren wij om de espressomachine erg goed na te spoelen.

De keuze voor de beste ontkalker voor een espressomachine is dus niet echt complex. Onderstaand hebben wij enkele voorbeelden toegevoegd waarvan wij zeker zijn dat zij goed werk leveren.

Veelgestelde vragen

Je dient je koffiemachine regelmatig te ontkalken om ervoor te zorgen dat de smaak van jouw kopje koffie optimaal blijft. Daarnaast kan kalk jouw koffiemachine ook ernstig beschadigen waardoor die sneller kapot gaat. 

Een biologische ontkalker geeft je de zekerheid dat er geen giftige stoffen in jouw koffiemachine achterblijven. Dit betekent niet direct dat een niet-biologische ontkalker dit wel doet. Maar met een biologische variant kies je voor een gezondere versie.

Wanneer je kiest voor een ontkalker dan raden wij je altijd aan om voor een biologische ontkalker te kiezen. Dan kies je dus voor zowel de gezondheid van jouw koffiemachine als je eigen gezondheid. 

Veel volautomatische koffiemachines geven het zelf aan wanneer zij ontkalkt dienen te worden. Vaak is dit tussen de 180 en 280 zetbeurten. Het is dus echt afhankelijk van jouw eigen koffiemachine. 

Wij raden het aan om bij een gemiddeld tot intensief gebruik jouw koffiemachine zeker iedere twee maanden te ontkalken!

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »