Wat is een Lungo?

Wanneer je wel eens in Italië bent geweest dan weet je dat er veel verschillende koffiesoorten zijn. Van een espresso tot een caffè latte en van een cappuccino tot een ristretto. Het drinken van een kopje koffie is een allerdaagse kunst aan het worden. Veel barista’s proberen zich continu te onderscheiden van de anderen. De een maakt gebruik van een volautomatische koffiemachine, een halfautomatische espressomachine of toch een ander soort pistonmachine

Jawel, het kaft van de koren scheiden. Al deze verschillende soorten koffie kan ook voor verwarring zorgen bij de consumenten. Want wat is nu gewoon een Lungo? En is een normale cappuccino nog wel hip genoeg? Wij vinden van wel. 

Wat is een Lungo en hoe maak je hem?

Om eens verder in te gaan op de oorspronkelijke vraag: wat is een Lungo? Daarover kunnen we relatief kort zijn. Een Lungo betekent gewoon een ‘lange koffie’. Deze lange koffie wordt ook wel een ‘uitgerekte espresso’ genoemd. Dit komt grotendeels door het feit dat veel mensen de Lungo beschouwen als een espresso met wat meer water er in. Vergeet dus niet dat je voor een Lungo dezelfde hoeveelheid gemalen koffiebonen gebruikt als bij een espresso. 

De koffiesoort Lungo heeft zijn naam ook te danken aan het lange extractieproces, deze is namelijk veel langer dan bij een espresso. Door dit langere proces neemt het water meer componenten van de koffie mee. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s beter tot zijn recht komen. Wanneer je wil gaan genieten van je Lungo, denk er dan aan om het koffie kopje van ten voren te verwarmen. Anders zal je koffie (te) snel afkoelen, wat natuurlijk erg zonde is van jouw koffiemomentje. 

Verschillende koffiesoorten

Maar wat is dan een Americano?

Nu dat we de vraag ‘wat is een Lungo? Grotendeels hebben beantwoord is het wellicht nog wel leuk om het een en ander te vertellen over de tegenhanger hiervan. De Americano. Deze twee koffiesoorten zijn ook wel vaak elkaars verwanten genoemd. Dit komt eigenlijk doordat het bereidingsproces wel veel van elkaar gemeen hebben. 

Beide koffiesoorten zijn namelijk in de basis een espresso met daaraan extra water toegevoegd. En hier zit juist het grote verschil. Waar de Lungo inderdaad meer water bezit dan de espresso, wordt het water al toegevoegd tijdens het bereidingsproces. Bij een Americano is dat anders. Er wordt eerst een espresso gezet en daar wordt het water een toegevoegd. Hierdoor krijg je vaak een wat mildere koffiesmaak. En wist je dat je alle koffiesoorten die wij net hebben besproken ook kan zetten door middel van een filter koffiezetapparaat? Lees ook eens ons blog over filterkoffie zetten

Welke koffiespecialiteiten zijn er nog meer?

Er zijn natuurlijk naast de lungo, espresso, ristretto nog een hele hoop andere koffiespecialiteiten. Maar wat goed is om te weten is dat de meeste allemaal op basis van deze koffiesoorten zijn gemaakt. Zo heb je een hele hoop verschillende melkspecialiteiten welke de laatste jaren steeds populairder zijn geworden. 

Ben jij op zoek naar variatie op het gebied van melkspecialiteiten zoals een flat white, cappuccino, of latte? Klik dan op de onderstaande groene knop om ons blogje over de verschillende melkspecialiteiten te lezen!

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »