Hoeveel koffie in percolator voor de beste #1 koffie?

Een percolator, voor veel koffiedrinkers nog een relatief onbekend fenomeen. Maar wist je dat je met deze koffiemachine overheerlijke espresso’s kan zetten? In dit blogje gaan wij jou wat bekender maken met de percolator en hoe je hem gebruikt. 

Denk hierbij aan de vragen: hoeveel koffie in percolator? De verhouding tussen koffie en water? En de voor- en nadelen en natuurlijk ook welke percolators wij jou aanraden! 

En ook meteen al een gratis tip. Wanneer je van koffie houdt, denk dan ook eens aan een goede koffiebonen pot om jouw bonen lekker lang vers te houden. Dit proef je direct terug in de smaak die beter wordt behouden. 

Hoe werkt een percolator? 

Een percolator is een metalen koffiemachine met in het midden een buis. Hierop is een geperforeerd koffiefilter geplaatst, zoals je op de afbeelding aan de zijkant kan zien. Het kannetje kan je losdraaien van het waterreservoir aan de onderkant. Je hebt dus drie losse onderdelen:

 1. het kannetje
 2. het geperforeerde koffiefilter
 3. het waterreservoir

Het is de bedoeling dat je het waterreservoir vult met koud water en het koffiefilter vult met gemalen koffiebonen. Heb je normaliter alleen koffiebonen? Dan is een koffiebonenmaler wellicht ook iets voor jou.

Hiermee maal je simpel jouw favoriete boon zodat die geschikt is voor de percolator. Wanneer je alle onderdelen in elkaar zet, zet je het fornuis aan. 

Wanneer het water aan de kook wordt gebracht stroomt het door de holle buis naar boven. Het water filtert dan de gemalen koffiebonen in het koffiefilter en druppelt vervolgens naar de boven van de kan. Na enkele minuten pruttelen is het kannetje gevuld met koffie en zul je zien dat er enkel en alleen nog maar waterbelletjes naar boven komen. 

Wanneer dit het geval is, is het tijd om het fornuis uit te zetten. Je koffie is dan klaar! Waar je wel goed op moet letten is hoeveel koffie in een percolator moet. Ben je toch benieuwd hoe je deze stappen allemaal achter elkaar moet zetten? Kijk dan ook eens het bijgevoegde filmpje onderaan het blog. 

Hoe werkt een percolator

Percolator op gas of inductie?

Wanneer je een percolator wil gaan gebruiken is het goed om in de gaten te houden wat voor een warmtebron jij in jouw keuken hebt. Kook je bijvoorbeeld of gas? Dan heb je weer een ander soort percolator nodig dan wanneer je op inductie kookt. 

Percolator voor inductie

Wanneer je op inductie kookt is het handig om ook een percolator aan te schaffen die werkt op een inductiekookplaat. Of je wil het graag klaar maken op een extern gaspitje, maar dat is aan jou natuurlijk. 

De Bialetti percolator Moka Induction 

Is een erg handige percolator die werkt op inductie. Deze Bialetti percolator is een mooie combinatie tussen de traditionele, authentieke, Moka Express en de moderne uitstraling van roestvrijstaal.

Daarnaast is deze percolator van Bialetti uitermate geschikt voor het zetten van meerdere espresso’s tegelijkertijd. Het is dan ook goed om te weten dat je met dit apparaat +/- zes kopjes espresso kan zetten. Ideaal voor wanneer je voor meerdere mensen een espresso wil bereiden!

Hierdoor heeft deze Bialetti een lange(re) levensduur en is die ook nog eens erg gemakkelijk om schoon te maken. De kopers van de Bialetti Percolator Moka Induction zijn erg tevreden en beoordelen dit apparaat met een 4,4/5 sterren. De pluspunten voor jou op een rijtje gezet:  

 • Eenvoudig te gebruiken
 • Authentiek design
 • Makkelijk schoon te maken 
 • Duurzaam door de sterke materialen
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
 • Gemaakt van RVS (roestvrijstaal)
 • Een gerenommeerd merk waarvan je kwaliteit kan verwachten. 

Percolator voor gas

Een andere variant is de percolator voor op een gas aansluiting. Om een espresso te maken met deze percolator heb je alleen maar gemalen koffie, water, deze percolator en een gasaansluiting nodig. Erg simpel en snel geregeld. 

De Leonomics Luxe Percolator is gemaakt van roestvrijstaal. Hierdoor is het in tegenstelling tot de meeste percolators, geschikt voor elke soort kookplaat inclusief inductie. Het handige aan deze percolator is dat het apparaat direct op gas kan. Hierdoor hoef je geen elektrische kookplaat erbij te pakken. 

Daarnaast is de Leonomics geschikt voor het bereiden van zes kopjes koffie. De pluspunten voor jou op een rijtje gezet:  

 • 300 ml capaciteit
 • Luxe design
 • Makkelijk schoon te maken 
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Duurzaam

Hoeveel koffie in percolator?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel koffie je wil gaan zetten. En natuurlijk hoeveel kopjes koffie jouw percolator maximaal kan zetten. Je hebt namelijk al percolators die twee kopjes koffie kunnen zetten. 

Maar daarentegen zijn er ook een aantal grotere varianten die wel 15 liter koffie kunnen zetten. Het beantwoorden van: Hoeveel koffie in percolator is dus nog niet zo eenvoudig.

In dit blog gaan wij van de authentieke variant uit welke veelal 6 tot 8 kopjes koffie kan zetten. Wanneer we hier vanuit gaan weten we eerder hoeveel koffie in een percolator gedaan moet worden. De regel is dat je ongeveer 7 gram koffiebonen gebruikt voor 100ml water. Wanneer je dit aanhoudt zal je altijd een goede kop koffie zetten. 

Houdt je van sterkere koffie? Ga dan voor 8/9 gram per 100ml! In dit geval lijkt het wel een beetje op het zetten van koffie op de ouderwetse filterkoffie manier. Wil je er zeker van zijn dat je de goede koffie-/waterverhouding serveert? Lees dan ook onze pagina over de koffie weegschaal en waarvoor je die allemaal kan gebruiken!

Percolator buiten

Hoe maak je een percolator schoon?

Een percolator is relatief eenvoudig om schoon te maken. Denk er alleen wel aan dat het wordt afgeraden om een percolator in de vaatwasser te doen. Hiermee voorkom je beschadigingen en zorg je er ook voor dat er geen rare geurtjes en/of smaken aan jouw percolator gaan kleven. 

Maar hoe maak je een percolator dan schoon hoor ik je denken. Nou, eigenlijk is dat vrij simpel. Een percolator maak je schoon door middel van een beetje warm water en een spons (geen schuurspons). Hiermee haal je eenvoudig de cafeïneresten en eventuele achtergebleven koffiedik weg. 

Denk er ook aan dat je geen Dreft of ander afwasmiddel gebruikt!

Welke koffie in percolator?

Wanneer je op zoek bent naar koffie voor de percolator is het handig om aan gemalen koffiebonen te denken. Dit zorgt er voor dat je gemakkelijk(er) een kopje koffie kan gaan zetten. Wanneer je voor hele koffiebonen kiest, denk er dan ook aan dat je een bonenmaler in huis hebt. Hiermee maak je de koffiebonen fijn waardoor je ze kan gebruiken in de percolator. 

Over welke koffie in een percolator hoort kunnen we kort zijn, namelijk: 

 1. Gemalen koffie
 2. De koffie die jij lekker vind. 

Maar, wanneer je nog niet weet welke koffie jij lekker vindt uit een percolator zouden wij gaan voor de Bialetti Perfetto Moka Intenso gemalen koffie. Deze koffie is zeer geschikt voor de percolator. Welke andere koffie nog meer aan te raden is? Onderstaand hebben wij alvast een selectie gemaakt van koffie voor de percolator:

Wanneer je een van deze gemalen koffiesoorten kiest weet je zeker welke koffie uit een percolator het beste aansluit bij jouw smaak. Wanneer één van deze koffiesoorten jou nog niet helemaal kan bekoren dan kan je natuurlijk naast het bekende merk Bialetti ook voor Lavazza koffie kiezen.

Lavazza koffie voor een percolator is namelijk uitermate geschikt. En dit komt natuurlijk ook door het feit dat Lavazza koffie een Italiaans merk is wat haarfijn aansluit op een Italiaanse percolator. Bekijk ook eens de Lavazza Qualita Rossa voor de percolator. 

Hoe ontkalk je een percolator? 

Gebruik je jouw percolator vaak of zit er veel kalk in het water dat je gebruikt? Dan is het handig om de percolator ook te ontkalken. Wanneer je dit moet doen kan je zien aan het ontstaan van kalkresten aan de binnenzijde van de percolator. 

Wil je zelf je percolator ontkalken, volg dan dit eenvoudige stappenplan: 

 1. Maak de percolator helemaal leeg en haal eventueel een doekje door het apparaat om de koffieresten te verwijderen. 
 2. Wanneer de percolator schoon is vul je deze opnieuw met water, net zoals je een kopje koffie gaat zetten. Je mag het waterreservoir geheel vullen. 
 3. Voeg een scheutje natuurazijn toe aan het waterreservoir.
 4. Verwarm de percolator door middel van jouw gas- of inductiekookplaat. Laat het water koken net zoals je dat laat gebeuren bij het zetten van de koffie. 
 5. Wanneer het water geheel uit het waterreservoir is haal je de percolator van de warmtebron. 
 6. Giet de percolator leeg en maak deze goed schoon met warm water. 
 7. Gebruik een spons om de achtergebleven resten te verwijderen.
Nu dat je precies weet hoe je een percolator dient te ontkalken is het natuurlijk ook handig om te weten welke ontkalker je het beste kan gebruiken. Het beste is om een vloeibare ontkalker te gebruiken. Zelf raden wij de Philips Saeco koffiemachine ontkalker aan. Met deze ontkalker heb je, naar onze mening, het beste resultaat. 

Hoeveel koffie in percolator van 10 liter?

Wanneer je een grote hoeveelheid koffie in een percolator wil zetten dan dien je ook de koffieverhouding goed te hebben. Daarom lichtten we onderstaand de hoeveelheid koffie toe per liter water:
 • Wanneer je 1 liter koffie in een percolator zet dien je hiervoor 50 gram gemalen koffie te gebruiken. 
 • Wanneer je 2 liter koffie in een percolator zet dien je hiervoor 100 gram gemalen koffie te gebruiken.
 • Wanneer je 5 liter koffie in een percolator zet dien je hiervoor 250 gram gemalen koffie te gebruiken.
 • Wanneer je 10 liter koffie in een percolator zet dien je hiervoor 500 gram gemalen koffie te gebruiken.
Het handige aan dit overzicht is het feit dat wanneer je deze koffie water verhoudingen aanhoudt het kopje koffie uit jouw percolator haast niet meer kan mislukken. De koffie water verhouding is namelijk erg belangrijk wanneer jij de perfecte koffie wil bereiden!

De voor- en nadelen van een percolator

We beginnen met de nadelen van een percolator, want zo kunnen we met de voordelen eindigen en dat is ook wel zo leuk. Een van de grootste nadelen vinden wij dat het streng wordt afgeraden om de percolator in de vaatwasser mee te laten draaien. 

Dit zorgt er namelijk voor dat de behuizing en de vuil afstotende binnenlaag snel kapot gaan. Ook moet je goed opletten dat de koffie niet tweemaal door het koffiedik wordt geleid. Dit zorgt namelijk voor een bittere smaak en dat is erg zonde van je bakje koffie. 

Nu direct over op de voordelen van een percolator. Want dat is nou eenmaal leuker. Ten eerste: de authentieke uitstraling van de zilveren percolators is voor een koffieliefhebber gewoon een leuk hebbeding. 

Ten tweede: de overheerlijke geur gecombineerd met lekkere sterkte espresso’s (mits je dat zelf wil natuurlijk! En ten derde: de smaak van koffie uit een percolator zorgt voor een heerlijke afwisseling tussen jouw koffieconsumpties. 

Let trouwens goed op welke koffiebonen jij gaat gebruiken. Wij raden de gemalen koffiebonen van Lavazza Barista aan. Maar het is natuurlijk aan jezelf om te leren kennen welke jij het lekkerst vindt!

Hoe werkt een percolator?

Veelgestelde vragen

Eigenlijk is dat niet heel ingewikkeld. Wanneer je koffie wil zetten met een grote percolator pas je gewoonweg de verhouding aan. Gebruik de verhoudingen met 100ml en vermenigvuldig die met de factor waarmee je de aantal milliliters ook verhoogd. 

Wil je eenvoudig weten hoeveel je moet gebruiken? Bekijk dan dit blog!

Jazeker, koffie uit een percolator is heerlijk. Je dient wel van filterkoffie te houden, want eigenlijk is koffie uit een percolator daar aan te relateren. 

Dat antwoord is eigenlijk gewoonweg: nee. Doe dit niet, anders is de kans dat je beschermlaag van jouw percolator losweekt. Ook is er de kans op een zeepsmaak in jouw koffie. 

Doe dit altijd met de hand, samen met een dokje of een zachte spons. Maak nooit gebruik van chemische schoonmaakmiddelen of een soortgelijk. 

Wil je jouw percolator perfect schoonmaken? Lees dan ons stappen plan!

Gerelateerde blogs:

Direct trade koffie

Wat is direct trade koffie?

Home Wat is direct trade koffie? Koffie is één van de meeste favoriete dranken welke wereldwijd wordt geconsumeerd. Gemiddeld drinkt een Nederland ongeveer 2 koppen

Lees verder »